ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσωρινή άδεια 6 μηνών στη Cypra από το Υπουργικό για να επιλύσει τα θέματα οσμών και οχληρίας

Προσωρινή άδεια 6 μηνών στη Cypra από το Υπουργικό για να επιλύσει τα θέματα οσμών και οχληρίας

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση προσωρινής πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση, διάρκειας έξι μηνών, στην εταιρεία Cypra, στην προσπάθεια να επιλύσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τα θέματα οχληρίας που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή Μιτσερού-Κάτω Μονής, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής την Τετάρτη.

Όπως είπε, προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας θα είναι η ετοιμασία, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα δύο μηνών και με έξοδα της εταιρείας, διαχειριστικής περιβαλλοντικής μελέτης από τεχνικά εξειδικευμένους επιστήμονες, η οποία θα επιλαμβάνεται ολοκληρωμένα των θεμάτων των οσμών και της οχληρίας και η οποία θα τύχει αξιολόγησης από τα αρμόδια τμήματα Περιβάλλοντος και Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι η μελέτη θα εστιαστεί στον εντοπισμό των περιβαλλοντικών θεμάτων που προκύπτουν από τις εκπομπές των οσμών και δημιουργούν την επιβάρυνση στην περιοχή, στην αξιολόγηση και καταστολή του συγκεκριμένου προβλήματος, στον καθορισμό της μέγιστης δυναμικότητας παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων, κάτι το οποίο αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα, όπως σημείωσε, ενώ θα επικεντρωθεί και στους τρόπους αυστηρής παρακολούθησης των συγκεκριμένων μέτρων.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι τα περιβαλλοντικά θέματα και τα θέματα οσμών προκύπτουν και από τις υφιστάμενες δεξαμενές λυμάτων που λειτουργούν στη συγκεκριμένη περιοχή και βεβαίως μέσα από τη συγκεκριμένη μελέτη θα υπάρξουν συγκεκριμένες εισηγήσεις διαχείρισης των συγκεκριμένων θεμάτων. Νοείται ότι αν κατά τη διάρκεια της ισχύος της προσωρινής πολεοδομικής άδειας διάρκειας έξι μηνών διαπιστωθεί μη τήρηση των οποιωνδήποτε συμφωνημένων ενεργειών, αυτή θα καταστεί ανενεργός και η αρμόδια αρχή θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα», τόνισε ο Υπουργός.

Ο στόχος της άμβλυνσης των χρόνιων θεμάτων περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στη συγκεκριμένη περιοχή που προκύπτουν από τη λειτουργία της συγκεκριμένης βιομηχανικής μονάδας αλλά και άλλων συναφών οχληρών αναπτύξεων στην ευρύτερη περιοχή είναι προτεραιότητα των Υπουργείων Εσωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ανέφερε ο κ. Νουρής.

Επιπρόσθετα, υπενθύμισε το στρατηγικό έργο που δρομολογείται κάτω από την ευθύνη του Υπουργείου Γεωργίας, στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους σχεδόν 30 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμένεται να λύσει σε βάθος χρόνου με σειρά οργανωμένων δράσεων τα θέματα οχληρίας και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της ευρύτερης περιοχής.

«Άρα με τη συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σκοπείται η βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων και βεβαίως η μακροπρόθεσμη με το δεύτερο κομμάτι», είπε, προσθέτοντας ότι «ο σκοπός είναι να επιλύσουμε οριστικά ένα χρονίζον πρόβλημα που ταλανίζει την ευρύτερη περιοχή».

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής ανέφερε ότι ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η εξέταση της αίτησης για αδειοδότηση και δεύτερης μονάδας διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων στην περιοχή, «άρα με τη λειτουργία των δύο μονάδων σε ορθολογική βάση και το μεγάλο έργο που θα δημιουργηθεί μέσα από το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, το ευρύτερο πρόβλημα θα εξυγιανθεί και θα βελτιωθεί αισθητά η ποιότητα ζωής των κατοίκων των γύρω περιοχών», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top