ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη Πέμπτη: Τα ήθη και έθιμα στην Κύπρο

Μεγάλη Πέμπτη:  Τα ήθη και έθιμα στην Κύπρο

Την Μεγάλη Πέμπτη, οι εικόνες του εικονοστασίου καλύπτονται με μαύρα ρούχα σε ένδειξη πένθους. Το ίδιο βράδυ στήνουν μέσα στην εκκλησία πάνω σ΄ ένα τραπέζι, ομοίωμα σταυρού με το Χριστό πάνω, ενώ στα δεξιά και αριστερά βάζουν ομοίωμα του αποστόλου Ιωάννη και της μητέρα του Χριστού.

Μεγάλη Πέμπτη με τα 12 Ευαγγέλια. Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη τη χώρα, σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Μεγάλη Πέμπτη, η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, ο Ιερός Νιπτήρας, η υπερφυά προσευχή και η προδοσία αυτή.

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά καθ’ όλη την ημέρα της Μεγάλης Πέμπτης. Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, την δίκη, τα βασανιστήρια, την Σταύρωση.

Την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ η Εκκλησία θα μας συγκλονίσει παρουσιάζοντάς μας τη Σταύρωση του Θεανθρώπου.

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια είναι η ονομασία κατά την παράδοση και προέρχεται από τα 12 Ευαγγελικά αποσπάσματα που αναγιγνώσκονται κατά την Μεγάλη Πέμπτη. Φυσικά τα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης είναι τέσσερα, από τους τέσσερις Ευαγγελιστές της Εκκλησίας μας. Οι αναρτήσεις θα συνεχιστούν και την Μεγάλη Παρασκευή με τα Ευαγγελικά αποσπάσματα των Μεγάλων Ωρών και τον Επιτάφιο.

Ηθη και Εθιμα στην Κύπρο
Τη Μεγάλη Πέμπτη σε μερικά χωριά της επαρχίας Λεμεσού, όπως Πάχνα, Βουνί και Κοιλάνι εδώ και δεκαετίες γίνεται το ζύμωμα των αρκατένων. Πρόκειται για παξιμάδια που έχουν ως βάση τον αρκάτη, το οποίο είναι ειδικό προζύμι από ρεβίθια. Μπορείς να τα βρεις σε όλη την Κύπρο αλλά τα καλύτερα αρκατένα φτιάχνονται στο χωριό Όμοδος.

Σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στην Πάφο, ζυμώνονται εδώ και αιώνες κουλούρια από γάλα και ζάχαρη τα οποία ονομάζονται "γαλένα". Τα γαλένα πωλούνται στα αρτοποιεία παγκυπρίως μαζί με τα άλλα παξιμάδια.

Την τιμητική τους, Μεγάλη Πέμπτη, έχουν φυσικά οι φλαούνες! Σε χωριά της Πάφου, μαζί με τις φλαούνες, από την ίδια ζύμη φτιάχνονται και οι "πασκιές", που πήραν το όνομά τους από το Πάσχα. Η γέμισή τους αποτελείται από μικρά κομμάτια τηγανισμένου κρέατος, αρνιού ή εριφίου, με κανέλα, πιπέρι και κρεμμύδια, ανακατεμένα με μία γέμιση που ονομάζεται "φουκό".

Επίσης μην ξεχνάς πώς η "Κοτσινοπέμπτη" είναι αφιερωμένη στο βάψιμο τον αυγών. Πλεον οι νοικοκυρές σκέφτονται πιο  οικολογικά και βάφουν τα αυγά με φυσικά προϊόντα όπως παπαρούνες ή βιολέτες, μαϊντανό για πράσινο χρώμα, φλούδες ξερών κρεμμυδιών για μελί και πάπρικα ή σκόνη τσίλι για πορτοκαλί χρώμα. Αν το 'χεις το ταλέντο δοκίμασε να φτιάξεις τσουρέκι, το οποίο παρά το ότι είναι καθαρά ελλαδίτικο προϊόν, έχει κερδίσει για τα καλά μια θέση στην καρδιά της Κύπριας νοικοκυράς!

Με πληροφοριες απο checkincyprus

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top