ΔΙΕΘΝΗ

Χώρες με πρόσφυγες από την Ουκρανία ζητούν επιπλέον χρηματοδότηση από την ΕΕ

Χώρες με πρόσφυγες από την Ουκρανία ζητούν επιπλέον χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η Πράγα δήλωσε την Πέμπτη ότι εννέα χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα ζητήσουν από την ΕΕ αυτό το μήνα οικονομική βοήθεια για να αντισταθμίσουν το κόστος φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων.

Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου, με την πλειονότητα να διέρχεται τα σύνορα με την Πολωνία.

Οι γύρω χώρες έχουν επίσης δεχθεί πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας που έχει δώσει 300.000 προσωρινές βίζες σε Ουκρανούς από την έναρξη της σύγκρουσης.

«Η τρέχουσα κρίση είναι εξαιρετική και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον τελικό αντίκτυπό της στις οικονομίες μας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τσεχίας, Ιβάν Μπάρτος.

Ως εκ τούτου, πρέπει να ζητήσουμε πρόσθετα κεφάλαια για τα μέλη της ΕΕ που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό Ουκρανών προσφύγων».

Οι εν λόγω χώρες, όλες μέλη της ΕΕ, είναι η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και το τρίο της Βαλτικής Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

Η δήλωση δεν ανέφερε ποιο συγκεκριμένο ποσό θα ζητούσαν μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο Μπάρτος πρόσθεσε ότι οι χώρες ζητούν επίσης «επείγουσα έγκριση προγραμμάτων για τη νέα δημοσιονομική περίοδο 2021-2027, ώστε τα έργα που βοηθούν τους πρόσφυγες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη να αρχίσουν να αποζημιώνονται το συντομότερο δυνατό».

 Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Δημοσκόπηση Sigma: «Κονταροχτυπιούνται» ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ- Ποια πρόσωπα προηγούνται στις Ευρωεκλογές και Δημοτικές

Δημοσκόπηση Sigma: «Κονταροχτυπιούνται» ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ- Ποια πρόσωπα προηγούνται στις Ευρωεκλογές και Δημοτικές

Την τελευταία του Δημοσκόπηση για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαΐου η τηλεόραση Sigma, στο πλαίσιο της εκπομπής «Χωρίς Περιστροφές».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top