ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους επί του ΑΕΠ στην Κύπρο το 4ο τρίμηνο του 2021

Μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους επί του ΑΕΠ στην Κύπρο το 4ο τρίμηνο του 2021

Μείωση στο 95,6% του ΑΕΠ της ευρωζώνης σημείωσε το δημόσιο χρέος στις οικονομίες του ευρώ κατά το 4ο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το 97,5% στο οποίο βρισκόταν κατά το τέλος του 3ου τριμήνου του ίδιου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ποσοστό του δημόσιου χρέους επί του ΑΕΠ μειώθηκε και ευρύτερα στις χώρες της ΕΕ, από το 89,9% το 3ο τρίμηνο στο 88,1% το 4ο τρίμηνο.

Στην Κύπρο καταγράφηκε μείωση 5,4 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2021, και μείωση 11,4 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Eurostat, η μείωση του δημόσιου χρέους επί του ΑΕΠ στην ευρωζώνη οφείλεται στην αύξηση του ΑΕΠ και σε μικρή μείωση του δημόσιου χρέους σε απόλυτους αριθμούς. Στην ΕΕ ευρύτερα το δημόσιο χρέος συνέχισε να αυξάνεται ελαφρά σε απόλυτους αριθμούς όμως αντισταθμίστηκε από την αύξηση στο ΑΕΠ.

Οι σχετικοί δείκτες σημείωσαν μείωση και σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2020, τόσο στην ευρωζώνη (από 97,2% σε 95.6%) όσο και στην ΕΕ (από 90,0% σε 88,1%). Σε αυτές τις περιπτώσεις οι μειώσεις οφείλονται στην αύξηση του ΑΕΠ η οποία αντισταθμίζει την αύξηση του κυβερνητικού δανεισμού.

Κατά το τέλος του 4ου τριμήνου, τα χρεόγραφα αντιστοιχούσαν στο 82,6% του χρέους της γενικής κυβέρνησης στην ευρωζώνη και το 82,3% του χρέους της γενικής κυβέρνησης στην ΕΕ. Ο δανεισμός αποτελούσε το 14,2% και το 14,7% του χρέους αντίστοιχα, ενώ το συνάλλαγμα και οι καταθέσεις αποτελούσαν το 3,1% και το 3,0% του χρέους αντίστοιχα.

Όσον αφορά την εμπλοκή κυβερνήσεων των κρατών μελών στην οικονομική στήριξη ορισμένων κρατών μελών, τα τριμηνιαία στοιχεία για τον διακυβερνητικό δανεισμό δείχνουν κατά την ίδια περίοδο ο δανεισμός αυτός αντιστοιχούσε στο 1,8% του χρέους στην ευρωζώνη και στο 1,6% του χρέους στην ΕΕ.

Τα υψηλότερα ποσοστά κυβερνητικού χρέους επί του ΑΕΠ στο τέλος του 4ου τριμήνου του 2021, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και της ευρωζώνης, καταγράφηκαν στην Ελλάδα (193,3%), την Ιταλία (150,8%), την Πορτογαλία (127,4%), την Ισπανία (118,4%), τη Γαλλία (112,9%), το Βέλγιο (108,2%) και την Κύπρο (103,6%).

Στις υπόλοιπες χώρες τα ποσοστά βρίσκονται κάτω από τους μέσους όρους ΕΕ και ευρωζώνης. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν την ίδια περίοδο στην Εσθονία (18,1%), το Λουξεμβούργο (24,4%) και τη Βουλγαρία (25,1%).

Σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2021, το τέλος του 4ου τριμήνου καταγράφηκε αύξηση του χρέους επί του ΑΕΠ σε επτά κράτη μέλη και μείωση σε 19, ενώ το ποσοστό παρέμεινε σταθερό στη Γερμανία.

Οι αυξήσεις καταγράφηκαν στην Σλοβακία (1,8 ποσοστιαίες μονάδες), τη Τσεχία (1,5 πμ), τη Λετονία (1.3 πμ), τη Βουλγαρία (0.9 πμ), τη Ρουμανία (0,6 πμ), τη Μάλτα (0,4 πμ) και τη Σουηδία (0,3 πμ).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα (8,3 πμ), την Κύπρο (5,4 πμ), τη Σλοβενία (5,0 πμ) και την Ιταλία (3,8 πμ).

Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2020, κατά το τέλος του 4ου τριμήνου του 2021 καταγράφηκε αύξηση στο ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ σε επτά κράτη μέλη και μείωση σε 20.

Οι αυξήσεις καταγράφηκαν στη Τσεχία (4,2 πμ), τη Μάλτα (3,6 πμ), τη Σλοβακία (3,3 πμ), τη Ρουμανία (1,6 πμ), τη Λετονία (1,5 πμ), τη Γερμανία (0,6 πμ) και τη Βουλγαρία (0,4 πμ).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα (13,1 πμ), την Κύπρο (11,4 πμ), την Πορτογαλία (7,8 πμ), την Κροατία (7,5 πμ), τη Δανία (5,4 πμ) και τη Σλοβενία (5,1 πμ).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ξύπνησαν» νωρίς τα κουνούπια - Οι λόγοι, τα πιο επικίνδυνα είδη και τα μέτρα πρόληψης

Γέμισαν οι βρεφοκομικοί σταθμοί λόγω του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων – Ποιες προτάσεις εξετάζει η Κυβέρνηση

«Σαν να μπαίνει» η άνοιξη: 4+1 «μαγικές» τοποθεσίες της Κύπρου, ειδικές για επίσκεψη αυτή την εποχή – Δείτε φωτογραφίες

Στο «πόδι» περιοχή στη Λεμεσό μετά από ισχυρή έκρηξη σε αυτοκίνητο - Καταστράφηκε ολοσχερώς

Στις φλόγες καφετέρια στη Λευκωσία - Ζημιές και σε παρακείμενα διαμερίσματα - Δείτε φωτογραφία

Τελευταία εξέλιξη για τον Δημήτρη Κόκοτα - «Του έκαναν τραχειοστομία»ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top