ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναγκαία η οικοδόμηση θετικής κουλτούρας για ασφάλεια στον εργασιακό χώρο, αναφέρει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Αναγκαία η οικοδόμηση θετικής κουλτούρας για ασφάλεια στον εργασιακό χώρο, αναφέρει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Για την αποτελεσματική εφαρμογή των συστημάτων Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (ΕΑΥ), απαιτείται η οικοδόμηση θετικής κουλτούρας ασφάλειας και υγείας με βάση την οποία το δικαίωμα σε ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον γίνεται σεβαστό σε όλα τα επίπεδα, όπου οι Kυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στην εξασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, με στόχο την περαιτέρω προβολή του θέματος της πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών σε διεθνές επίπεδο.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία 2022 έχει τίτλο «Οικοδομώντας Θετική Κουλτούρα Ασφάλειας και Υγείας – Ας δράσουμε όλοι μαζί».

Στόχος της ΔΟΕ, όπως αναφέρεται, είναι να ευαισθητοποιήσει τους εμπλεκόμενους και να αναδείξει το θέμα της συμμετοχής και του κοινωνικού διαλόγου για τη δημιουργία θετικής κουλτούρας ασφάλειας και υγείας.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας τονίζει ότι η κρίση που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας COVID-19, έχει αναδείξει την αναγκαιότητα εφαρμογής συστημάτων Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (ΕΑΥ), τόσο σε εθνικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, τα οποία θα προσφέρουν τη βάση για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων κινδύνων αλλά και τυχόν απρόβλεπτων γεγονότων.

Επισημαίνει ότι η ύπαρξη τέτοιων συστημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν ουσιαστική συμμετοχή των Kυβερνήσεων, των εργοδοτών, των εργαζομένων, των φορέων της δημόσιας υγείας και όλων των σχετικών μερών σε εθνικό και επιχειρηματικό επίπεδο, είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του εργασιακού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων.

Μέσω ενός αποτελεσματικού κοινωνικού διαλόγου, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι Kυβερνήσεις και οι κοινωνικοί εταίροι συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών λήψης αποφάσεων για τα θέματα της ΕΑΥ.

«Αυτό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την αναθεώρηση της πολιτικής και των ρυθμιστικών πλαισίων σχετικά με την αντιμετώπιση υφιστάμενων και νέων προκλήσεων στα θέματα ΕΑΥ και την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ΕΑΥ στους χώρους εργασίας. Με την ουσιαστική εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος, η επιχείρηση θα είναι σε θέση να απορροφά απρόβλεπτες απειλές και να αντιμετωπίζει νέους κινδύνους, ενώ ταυτόχρονα να συνεχίζει να προστατεύει τους εργαζομένους από τους εργασιακούς κινδύνους, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχεια της επιχειρησιακής δραστηριότητας», προστίθεται.

Για να οικοδομηθεί θετική κουλτούρα ασφάλειας και υγείας στο επίπεδο της επιχείρησης, αναφέρεται, απαιτείται δέσμευση της διοίκησης σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας και καθολική συμμετοχή των εργαζομένων.

Σε έναν χώρο εργασίας με θετική κουλτούρα επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, σημειώνεται, οι εργαζόμενοι αισθάνονται άνετα να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για πιθανούς κινδύνους και η διοίκηση είναι πρόθυμη να συνεργάζεται μαζί τους για εξεύρεση κατάλληλων, αποτελεσματικών και βιώσιμων λύσεων. Αυτό απαιτεί ανοιχτή επικοινωνία και διάλογο που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Στο επίπεδο της πολιτείας, επισημαίνεται, απαιτείται η ύπαρξη κατάλληλης νομοθεσίας, η επίβλεψη της εφαρμογή της, η προώθηση της πρόληψης και η υλοποίηση δράσεων για καλλιέργεια κουλτούρας ασφάλειας και υγείας στον γενικό πληθυσμό.

Η αφίσα και σχετικό ενημερωτικό υλικό που έχει ετοιμάσει η ΔΟΕ για το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία 2022 είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.ilo.org/global/topics/safety-and-health-at-work/events-training/events-meetings/world-day-safety-health-at-work/WCMS_836801/lang--en/index.htm.                            

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top