ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζουν περισσότερο οι Κύπριοι από τους Ευρωπαίους - Δείτε στα πόσα χρόνια είναι το προσδόκιμο ζωής

Ζουν περισσότερο οι Κύπριοι από τους Ευρωπαίους - Δείτε στα πόσα χρόνια είναι το προσδόκιμο ζωής

Στα 80,4 χρόνια βρισκόταν το μέσο προσδόκιμο ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το 2019, και με τις γυναίκες να συνεχίζουν να έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από τους άντρες, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Στην Κύπρο το προσδόκιμο ζωής ήταν υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς βρισκόταν στα 82,4 χρόνια το 2020, σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το 2019 όταν βρισκόταν στα 82,3 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, οι περιφέρειες με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ το 2020 βρίσκονταν στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το προσδόκιμο ζωής είναι 5,7 χρόνια υψηλότερο για τις γυναίκες (83,2 χρόνια) από τους άντρες (77,5 χρόνια). Στην Κύπρο η διαφορά είναι μικρότερη, καθώς το προσδόκιμο ζωής είναι 4 χρόνια υψηλότερο για τις γυναίκες (84,4 χρόνια) από τους άντρες (80,4 χρόνια).

Σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα, το προσδόκιμο ζωής το 2020 ήταν υψηλότερο για τις γυναίκες από τους άντρες σε όλες τις περιφέρειες (σε στατιστικό επίπεδο NUTS2) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πανευρωπαϊκά το 2020 το προσδόκιμο ζωής σημείωσε μείωση 0,9 ετών σε σχέση με το 2019, με τη μείωση να είναι μεγαλύτερη μεταξύ των ανδρών (μείωση 1 έτους) από ότι μεταξύ των γυναικών (0,8 έτος). Ωστόσο, σημειώνεται, αυτή η μείωση του προσδόκιμου ζωής σχετίζεται με την απότομη αύξηση της θνησιμότητας το 2020 λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η περιοχή με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ το 2020 ήταν η Κορσική στη Γαλλία (84 χρόνια). Ακολουθούσαν οι Βαλεαρίδες νήσοι στην Ισπανία (83,9 χρόνια) και η Ήπειρος στην Ελλάδα (83,8 χρόνια).

Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής καταγράφηκε σε περιοχές της Βουλγαρίας, και ειδικότερα στη βορειοδυτική περιφέρεια (72,1 χρόνια), τη βόρεια-κεντρική περιφέρεια (72,8 χρόνια), και τις περιφέρειες της βόρειας και της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας (72,9 χρόνια).

Η Κορσική ήταν επίσης η περιφέρεια με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των γυναικών (87 χρόνια). Ακολουθούσαν η Γαλικία στην Ισπανία (86,7 χρόνια) και, με το ίδιο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες (86,4 χρόνια) η Λουάρ και τα Μιντί-Πυρηναία στη Γαλλία, οι νήσοι Ώλαντ στη Φινλανδία και η Ήπειρος.

Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των ανδρών στην ΕΕ το 2020 ήταν 81,4 χρόνια και καταγράφηκε στην Ήπειρο, την Ούμπρια στην κεντρική Ιταλία και τις Βαλεαρίδες νήσους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Η πυρκαγιά στην περιοχή του Φαρμακά έχει οριοθετηθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης, εκφράζοντας αισιοδοξία πως με την ενεργοποίηση των πτητικών μέσων με το πρώτο φως της ημέρας η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το μεσημέρι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top