ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υφυπουργός Έρευνας: Σειρά επαφών με Εσθονούς αξιωματούχους για την τεχνολογία

Υφυπουργός Έρευνας: Σειρά επαφών με Εσθονούς αξιωματούχους για την τεχνολογία

Σειρά επαφών με Εσθονούς αξιωματούχους στον τομέα της τεχνολογίας, της έρευνας και της ψηφιακής πολιτικής είχε σήμερα ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος, στο Ταλίν, όπου συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα.

Ο κ. Κόκκινος επισκέφθηκε, επίσης, σήμερα το απόγευμα την εταιρεία Αutotek που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας στην αυτοκίνηση.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, μετά την επίσκεψη του στην εταιρεία τεχνολογίας στον τομέα της αυτοκίνησης, κ. Υφυπουργός είπε ότι «είχαμε την ευκαιρία να μπούμε σε αυτόνομο όχημα. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχείρημα της εταιρείας και ο σκοπός του οχήματος είναι η μεταφορά των επιβατών χωρίς οδηγό, μόνο με τις συντεταγμένες στο GPS, με τον γεωγραφικό χάρτη.

Η πρόκληση στην αυτοκίνηση είναι πώς αυτού του είδους οι τεχνολογίες θα γίνουν καθημερινότητα στις διακινήσεις. Σε όλες τις γεωγραφίες σήμερα γίνεται προσπάθεια εισαγωγής τέτοιων καινοτόμων προσεγγίσεων στην αυτοκίνηση, οι νομοθεσίες όμως, η σήμανση στους δρόμους και άλλες πρόνοιες που χρειάζονται δεν είναι έτοιμες ακόμα, για αυτό η χρήση τέτοιων οχημάτων γίνεται σε ελεγχόμενους χώρους όπως αεροδρόμια, πάρκα, πανεπιστημιακούς χώρους.

Όμως, κυρίως στις ΗΠΑ, η πρόκληση είναι να είναι στην καθημερινότητα της λειτουργίας μιας πόλης το αυτόνομο αυτοκίνητο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αντικαταστήσει το συμβατικό αυτοκίνητο από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως, η τεχνολογία και η καινοτομία υπάρχουν, είναι θέμα ετοιμότητας της κοινωνίας των υποδομών, των ανθρώπων για να υιοθετηθεί αυτού του είδους την αυτοκίνηση και είναι και πλήρως ηλεκτρικό δεν είναι μόνο αυτόνομο.

Στην Κύπρο μπορούμε να ξεκινήσουμε σε πειραματικό στάδιο και ίσως να είναι μια από τις εισηγήσεις που θα κάνω σε κάποιο από τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα για να ξεκινήσουμε να το σχεδιάζουμε αυτό, όχι μόνο για την τεχνολογική ετοιμότητα διότι η τεχνολογία υπάρχει, αλλά να δούμε από πλευράς υποδομών της χώρας, σε ελεγχόμενο περιβάλλον σε πρώτο στάδιο μετά και σε θέμα νομοθεσίας και ασφαλιστικών προνοιών που χρειάζονται, κσι να ξεκινήσει και η Κύπρος να ετοιμάζεται για το αυτόνομο αυτοκίνητο ή την αυτοκίνηση χωρίς οδηγό».

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε σήμερα, ο κ. Κόκκινος είπε ότι «είχα μια πολύ παραγωγική συνάντηση σήμερα με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Ανάπτυξης της Εσθονίας κ. Luukas Ilves. Η Εσθονία είναι μια χώρα που πρέπει να περηφανεύεται για τις επιτυχίες της τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Υπογράφουμε αύριο σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού της Εσθονίας το Μνημόνιο Συναντίληψης και σήμερα είδαμε μέσα από αυτό το Μνημόνιο τι είδους συνέργειες και συνεργασίες μπορούμε άμεσα να αναπτύξουμε στην Κύπρο.

Του έχω απευθύνει ανοικτή πρόσκληση να έρθει τον Ιούνιο στην Κύπρο και θα γίνει προκαταρκτική εργασία για να ξεκινήσουμε άμεση συνεργασία στους τομείς της κυβερνοαφάλειας, της εγγραφής πολιτών στο Αρχείο Πληθυσμού με πιο σύγχρονο τρόπο και στο θέμα της εκπαίδευσης των επιστημόνων στις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες.

Συναντήθηκα, επίσης, σήμερα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής της Εσθονίας, τους εξηγήσαμε τα πλάνα και τις προκλήσεις της χώρας μας και πώς αυτές οι προκλήσεις είναι ευκαιρίες συνεργασίας με το τοπικό οικοσύστημα πληροφορικής και θα τους φιλοξενήσουμε στην Κύπρο, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής εντός Ιουνίου, για ανάπτυξη συνεργασιών»,

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

365 ημέρες τον χρόνο στην στάνη και το άρμεγμα – Κύπρια άφησε την δουλειά της για να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία

«Αβέρτα» υπερωρίες οι Κύπριοι εργαζόμενοι – 1 στους 10 δουλεύουν πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα

Δάκρυα χαράς στο J2US: Η επί σκηνής πρόταση γάμου - Δείτε βίντεο

Είχαν Άγιο - Τυλίχθηκε στις φλόγες όχημα στον αυτοκινητόδρομο – Πρόλαβαν να εξέλθουν τρία πρόσωπα

Νυκτοβάτες φαίνεται να έβαλαν φωτιά στον ιππόδρομο Λευκωσίας

Σοφία Χατζηπαντελή: «Ρίχνει» το instagram ποζάροντας ημίγυμνη για... τα γενέθλιά τηςΜήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top