ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παναγίδης: Και η Κύπρος επηρεάζεται παρά τη μη χρήση φυσικού αερίου

 Παναγίδης: Και η Κύπρος επηρεάζεται παρά τη μη χρήση φυσικού αερίου

Την ενεργειακή κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και τα επόμενα βήματα μετά την αναστολή από την Gazprom στις παραδόσεις φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, συζήτησαν οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ σε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας της ΕΕ που συγκάλεσε η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στην παρέμβασή του ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας Μάριος Παναγίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο, εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι το κράτος μέλος με τη μικρότερη εξάρτηση στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εντούτοις επηρεάζεται λόγω των σημαντικών αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας γενικότερα.

Η Κύπρος, είπε, στηρίζει τα μέτρα που προωθεί η ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλειά της, περιλαμβανομένης της πρότασης Κανονισμού για την αποθήκευση του φυσικού αερίου και της Πλατφόρμας της ΕΕ για Κοινές Προμήθειες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, τα κράτη μέλη εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη και την ετοιμότητα αρωγής προς τους επηρεαζόμενους εταίρους, ενώ αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ από αξιόπιστους προμηθευτές, τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου, αλλά και την αποθήκευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, ιδιαίτερα εν όψει του επόμενου χειμώνα.

Έγινε επίσης συζήτηση για το επίπεδο ετοιμότητας της ΕΕ, τα μέτρα αλληλεγγύης και τα πιθανά μέτρα έκτακτης ανάγκης σε σχέση με την κατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.

Στην παρέμβασή του ο κ. Παναγίδης αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία αξιοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων των κρατών μελών, περιλαμβανομένων των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε τις προσπάθειες της Κύπρου για δημιουργία συνεργιών με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, για αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο κ. Παναγίδης αναφέρθηκε τέλος στα μέτρα της Πράσινης Μετάβασης. Όπως είπε, η Κύπρος στηρίζει τα εν λόγω μέτρα, τα οποία, όμως, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα διαφορετικά σημεία αφετηρίας και να είναι δίκαια προς όλα τα κράτη μέλη.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top