ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες αυξήσεις στο ρεύμα: Κατά 6.8% πιο πάνω τον Μάιο από τον Απρίλιο - Πώς γίνεται η αναπροσαρμογή των τιμών

Νέες αυξήσεις στο ρεύμα: Κατά 6.8% πιο πάνω τον Μάιο από τον Απρίλιο - Πώς γίνεται η αναπροσαρμογή των τιμών

Αυξημένοι κατά 6.8% θα είναι οι λογαριασμοί της ΑΗΚ τον Μάιο του 2022 σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο. Μάλιστα, συγκριτικά με τον Μάιο του 2021, η αύξηση ανέρχεται σε 48%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν τον Απρίλιο του 2022 ήταν κατά 16% ακριβότεροι από τους λογαριασμούς που εκδόθηκαν τον Μάρτιο.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, δήλωσε πως «καμία χώρα δεν είναι σε θέση να κάνει πρόβλεψη για το πόσο θα διαφοροποιηθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα λόγω της πανδημίας που συνεχίζεται αλλά και της κρίσης στην Ουκρανία».

Πρόσθεσε ακόμη πως «παρατηρούμε ότι αυξάνεται και η τιμή αγοράς δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων όπως καθορίζεται σε πλατφόρμα χρηματιστηριακής αγοράς που έχει δημιουργήσει η ΕΕ».

Πώς γίνεται η αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων

Όπως εξήγησε η κα. Παπαδοπούλου, η αναπροσαρμογή της τιμής του καυσίμου γίνεται κάθε μήνα.

Η τιμή χρέωσης ανά κιλοβατώρα αναπροσαρμόζεται ώστε να καλύπτει οποιαδήποτε αύξηση ή μείωση σημειωθεί στο κόστος καυσίμου ανα μετρικό τόνο αλλά και την τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων.

«Οι οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις στα δύο αυτά μέρη, γίνονται αισθητές στους καταναλωτές ετεροχρονισμένα, περίπου δύο μήνες μετά, λόγω των αποθεμάτων που οφείλει να διατηρεί η ΑΗΚ», υπέδειξε η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ.

Για να υπολογιστεί η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας λαμβάνεται υπόψη το είδος του καυσίμου που αγοράστηκε π.χ μαζούτ ή ντίζελ (το οποίο είναι πιο ακριβό από το μαζούτ), η τιμή που αγοράστηκε, η ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε στον συγκεκριμένο μήνα, το μίγμα καυσίμου που χρησιμοποιήθηκε και η ισοτιμία συναλλάγματος μεταξύ δολαρίου - ευρώ (αφού το πετρέλαιο αγοράζεται σε δολάρια).

Ξεκαθαρίζεται πως οι διατιμήσεις της ΑΗΚ είναι πλήρως ρυθμιζόμενες από την ΡΑΕΚ. Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ διατιμήσεων και στις μεταβολές στην τιμή των καυσίμων που αγοράζονται και στην τιμή των δικαιωμάτων των θερμοκηπιακών αερίων, φαίνεται στο σημείο του λογαριασμού που σημειώνεται «Αναπροσαρμογή τιμής καυσίμων».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top