ΕΛΛΑΔΑ

Το χρονικό του θρίλερ της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα (VIDEO)

Το χρονικό του θρίλερ της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα (VIDEO)

Κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για την Ελλάδα καθώς τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα κάνουν διαβουλεύσεις και η ελληνική πλευρά. Η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως μεταδίδουν ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης , αναμένει νέο κείμενο από τους θεσμούς, ευελπιστώντας ότι θα έχει πραγματικά ενσωματώσει τις ελληνικές προτάσεις, όπως τις παρουσίασε η αντιπροσωπεία το πρωί της περασμένης Πέμπτης.

Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι που επίκαλούνται έλληνες ανταποκριτές αναφέρουν ότι διατηρούν αισιοδοξία και ελπίζουν να πρυτανεύσει η αίσθηση ευθύνης.  Επισήμαιναν ότι το "θέμα ειναι να υπάρχει πολιτική βούληση για μία βιώσιμη λύση".

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα το Σάββατο τη σκυτάλη θα πάρει το Eurogroup, που θα έχει μάλλον την πιο κρίσιμη συνεδρίαση.Εάν υπάρξει συμφωνία, που θα περιλαμβάνει ρύθμιση για το χρέος και την ανάπτυξη, η κυβέρνηση θα την παρουσιάσει στη Βουλή έως τις 30 Ιουνίου, ελπίζοντας ότι αυτή θα εγκριθεί.

Παρακολουθήστε το χρονικό του θρίλερ της διαπραγμάτευσης, το οποίο μετέδωσε χθες το βράδυ το MEGA Ελλάδος για τα γεγονότα μέχρι και την 25η Ιουνίου.

Θρίλερ με το ελληνικό ζήτημα – προσπάθειες για σύγκλιση

Χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα διακόπηκε ύστερα από 2,5 ώρες η συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο εξέταζε το κείμενο που κατέθεσαν οι θεσμοί, αλλά και τις ελληνικές αντιρρήσεις και προτάσεις.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η πόρτα είναι ακόμα ανοιχτή για να αποδεχθεί η Ελλάδα την πρόταση των θεσμών. Ανέφερε επίσης ότι θα ενημερώσει για τις εξελίξεις τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής εμφανίζονται προβληματισμένοι, χωρίς όμως να αποκλείουν την κατάληξη σε συμφωνία.

Η δήλωση Ντάισελμπλουμ σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η επεξεργασία των προτάσεων και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, όπως επισημαίνει και ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης, επιβεβαιώνουν την πληροφορία για νέο Eurogroup τo Σάββατο. Αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει στο Reuters ότι το επόμενο Eurogroup θα συνέλθει το Σάββατο το πρωί.

«Θα συνεχίσουμε να συζητάμε μέχρι να βρούμε λύση» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το Eurogroup, προσθέτοντας μάλιστα ότι αρκετοί υπουργοί στο συμβούλιο εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την πρόταση των θεσμών.

Όπως είπε ο κύριος Βαρουφάκης το Εurogroup είχε δύο κείμενα, των θεσμών και το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμογή της τελευταίας εκδοχής των θεσμών που έλαβε η Αθήνα αργά χθες το βράδυ. Έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, σημείωσε, είναι ότι αρκετοί συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών. Οπότε κατέληξε, συμφωνήσαμε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο με στόχο τη σύγκλιση τόσο μεταξύ των κείμενων όσο και γενικότερα στο Eurogroup.

Ο Μάρτιν Σουλτς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ρωτήθηκε για τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια σύγκλισης. Επανέλαβε ότι ο Γιούνκερ κάνει εξαιρετική δουλειά.

Αλλά και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, είπε ότι παρά τις εντατικές συνομιλίες των τελευταίων ωρών υπάρχουν ακόμα διαφορές. Τόνισε ωστόσο ότι θα προσπαθήσει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη.

Στο ίδιο μήκος κύματος η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι δεν έχουν ακόμα την απαραίτητη πρόοδο, υπάρχουν θέματα στα οποία φαίνεται ότι πάνε πίσω, αντί μπροστά και χρειάζεται ακόμα δουλειά. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι το ελληνικό ζήτημα αφορά αποκλειστικά τους υπουργούς Οικονομικών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top