ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 9 Ιουλίου αναμένετε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για χρηματοδότηση των κομμάτων

Στις 9 Ιουλίου αναμένετε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για χρηματοδότηση των κομμάτων

Με στόχο να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 9 Ιουλίου ο Νόμος για τον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, η Επιτροπή Θεσμών συνέχισε σήμερα τη συζήτηση και δρομολόγησε τα επόμενα της βήματα.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Νίκος Νικολαΐδης είπε πως η Επιτροπή θέλει να κινηθεί μέσα σε κάποια χρονικά περιθώρια ούτως ώστε η Νομοθεσία που αφορά τη χρηματοδότηση και των έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων να ψηφιστεί από την Ολομέλεια μέχρι την τελευταία της συνεδρία πριν τις θερινές διακοπές.

“Σήμερα ολοκληρώθηκε η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπων της Εκτελεστικής Εξουσίας, δηλαδή του Υπουργείου Εσωτερικών, της Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας”, είπε και προανήγγειλε ότι την ερχόμενη Τρίτη 30 Ιουνίου, σε μια ολοήμερη συνεδρία θα υπάρξουν οι τελικές διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων έτσι ώστε να υπάρξει κατάληξη σε ένα τελικό κείμενο.

Αυτό το νομοσχέδιο, όπως εξήγησε, θα οδηγηθεί στα πολιτικά κόμματα για τις τελικές τους τοποθετήσεις στη συνεδρία της Επιτροπής στις 7 Ιουλίου με στόχο στις 9 Ιουλίου να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας το τελικό νομοσχέδιο μαζί με τις οποιεσδήποτε τροπολογίες ή προτάσεις νόμου από τα κόμματα.

“Στόχος είναι να περάσουμε μια ισορροπημένη νομοθεσία για να καλύψουμε αυτά τα κενά. Το κίνητρο που έχουμε και οι λόγοι που μας επιβάλλουν να περάσουμε αυτή τη νομοθεσία είναι πρώτα απ` όλα η αναγνώριση της ανάγκης να επικρατήσει πλήρης διαφάνεια σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τον έλεγχο αυτής της χρηματοδότησης. Επιβάλλεται, μέσα στις συνθήκες που περνά σήμερα ο τόπος να υπάρξει αυτή η πλήρης διαφάνεια ανεξάρτητα από το αν έχουν επισημανθεί από διάφορους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι η επιτροπή Greco, κάποια ελλείμματα”, είπε.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει η πλήρης διαφάνεια με το Νόμο αυτό, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι θα υπάρξει η επιβαλλόμενη, πλήρης διαφάνεια, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στη Κύπρο, όπως είναι το σύστημα με τις διασυνδεδεμένες οργανώσεις όπως οι Οργανώσεις Νεολαίας, Γυναικών, και Αγροτικών. Οπως είπε, θα ληφθούν υπόψη και αυτές οι ιδιαιτερότητες ούτως ώστε να υπάρξει μια ισορροπημένη αλλά σωστή και διαφανής νομοθεσία.

Ερωτηθείς αν συμφωνούν όλα τα κόμματα να συμπεριληφθούν και οι συνδεδεμένες οργανώσεις στον έλεγχο, είπε πως το θέμα είναι υπό συζήτηση. “Ξεκινούμε με την ανάγκη να ελεγχθούν τα κόμματα και οι οποιεσδήποτε άμεσες ή έμμεσες χρηματοδοτήσεις, απ` εκεί και πέρα ο βαθμός και το εύρος στο οποίο θα συμπεριληφθούν και οι διασυνδεδεμένες οργανώσεις θα εξαρτηθεί στο πώς θα ικανοποιηθεί με απόλυτο τρόπο το πρώτο κριτήριο που είναι η πλήρης διαφάνεια της άμεσης ή έμμεσης χρηματοδότησης των κομμάτων”, είπε.

Σε ερώτηση για τις ανώνυμες εισφορές, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως υπάρχει μια σύγκλιση να μην υπάρχει η ανωνυμία, πάντα μέσα στο πλαίσιο των πρακτικών δυσκολιών. Για παράδειγμα, όπως είπε, η έκδοση ενός λαχείου από ένα πολιτιστικό σύλλογο δεν θα πρέπει να αναχθεί σε μείζον θέμα.

Ο κ. Νικολαΐδης πρόσθεσε πως υπάρχει πολιτική βούληση ότι δεν θα πρέπει να αφήνεται η οποιαδήποτε χαραμάδα για να υπάρξει η παράτυπη χρηματοδότηση, όμως θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα γίνει.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη να περνούν όλες οι χρηματοδοτήσεις από Τράπεζες, όπως γίνεται σε διάφορε ξένες χώρες, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις στο εξωτερικό όπως για παράδειγμα δεν υπάρχει το πλαφόν ή δεν γίνεται λόγος για ανώνυμες εισφορές. Εμείς θα δούμε εκείνο που πρέπει να κάνουμε στη χώρα μας, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού είπε πως το κόμμα του σε πολύ μεγάλο βαθμό υιοθετεί τις πρόνοιες του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί, και θεωρεί ότι αυτό θα υποστηριχθεί και από άλλες πολιτικές δυνάμεις ούτως ώστε πριν τις θερινές διακοπές, αυτή τη πολιτεία να την διέπει ένας νέος, σύγχρονος Νόμος που να αφορά την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν δύναται να ελέγξει μόνο τα πολιτικά κόμματα αλλά και συνδεδεμένους με αυτά οργανισμούς. Ο Γενικός Ελεγκτής, συνέχισε, θα έχει πλήρη πρόσβαση σε όλες τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις των κομμάτων αλλά και των συνδεδεμένων οργανισμών.

“Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό αυτή η ψήφιση αυτής της νομοθεσίας να ολοκληρωθεί πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, ούτως ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές το Μάιο του 2016, σε όλα τα πολιτικά κόμματα ή εν δυνάμει πολιτικά κόμματα που θα διεκδικήσουν τις εκλογές, να γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τη νομοθεσία που αφορά τη χρηματοδότηση αλλά και την κρατική χορηγία των πολιτικών δυνάμεων”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως θα ελέγχονται όλα τα πολιτικά κόμματα που λαμβάνουν κρατική χορηγία είτε έχουν είτε δεν έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Με βάση αυτή τη νομοθεσία, τα κόμματα που θα διεκδικήσουν εκλογές έστω και αν δεν υπήρχαν στις προηγούμενες εκλογές, θα δικαιούνται κρατική χορηγία η οποία θα είναι επιπρόσθετη της συνολικής χορηγίας που δίνονται σήμερα στα κόμματα.

Σε παρατήρηση ότι παρά την απαγόρευση των ανώνυμων εισφορών επιχειρείται άλλος τρόπος τις εισφορές μέσω λαχείων, ο κ. Κυπριανού είπε πως με βάση την υπό ψήφιση νομοθεσία, απαγορεύονται αυστηρώς όλες οι ανώνυμες εισφορές και μπαίνει πλαφόν στις επώνυμες. Σχετικά με τα διάφορα λαχεία ή τις μικρές εισφορές μελών, τότε, όπως είπε, είναι υποχρεωμένα τα κόμματα να κρατούν κατάσταση αυτών των εσόδων και να δίνουν για έλεγχο το συνολικό ποσό αυτών των εσόδων, τα οποία θα είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του Γενικού Ελεγκτή. Διευκρινιστικά, είπε πως οι επώνυμες εισφορές θα είναι στο ύψος των 50 χιλιάδων ευρώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top