ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ουγγαρία η Φον ντερ Λάιεν για συνάντηση με Ορμπάν, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο

Στην Ουγγαρία η Φον ντερ Λάιεν για συνάντηση με Ορμπάν, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο

Στην Ουγγαρία για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Ορμπάν μεταβαίνει το απόγευμα της Δευτέρας η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη στιγμή που οι διαβουλεύσεις για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, που βρίσκονται σε εξέλιξη από την τελευταία Τετάρτη, δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Την μετάβαση της κ. Φον ντερ Λάιεν στη Βουδαπέστη ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μαμέρ.

Στη σύντομη ανάρτησή του ο κ. Μαμέρ περιορίστηκε να αναφέρει ότι η κ. Φον ντερ Λάιεν και ο κ. Ορμπάν «θα συζητήσουν θέματα σχετικά με την ασφάλεια της προμήθειας ενέργειας της Ευρώπης».

Δημοσιεύματα στον κοινοτικό Τύπο θέλουν την Ουγγαρία να επικαλείται την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και να ζητά εξαιρέσεις από το προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που προσεγγίζουν την πλήρη εξαίρεση της χώρας από το μέτρο, που αποτελεί μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Κατά τις προηγούμενες ημέρες, η Κομισιόν είχε ανταποκριθεί στις ανησυχίες που εξέφρασαν Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία οι οποίες είναι χώρες χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα και κατ’ επέκταση εξαρτώμενες από το ρωσικό πετρέλαιο, αντιπροτείνοντας μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο και στήριξη στις χώρες αυτές ώστε να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους για να λαμβάνουν πετρέλαιο και από άλλες πηγές.

Ειδικότερα, στην πρόταση της Κομισιόν που κατατέθηκε στην COREPER την Τετάρτη 4 Μαΐου η αρχική μεταβατική περίοδος για το αργό πετρέλαιο ήταν οι έξι μήνες και για το διυλισμένο πετρέλαιο το τέλος του έτους, με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να έχουν περισσότερο χρόνο μέχρι το τέλος του 2023.

Στην πρόταση της Κομισιόν που συζητήθηκε την Παρασκευή μετά από σειρά διμερών διαβουλεύσεων, προτεινόταν όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία απαγορεύσουν τις εισαγωγές πετρελαίου μέχρι το τέλους 2024, και η Τσεχία μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Ανοιχτό παραμένει επίσης το ζήτημα που ήγειραν Κύπρος, Ελλάδα και Μάλτα για την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από σκάφη με σημαία της ΕΕ και παροχή σχετικών υπηρεσιών από ευρωπαϊκές εταιρείες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Η πυρκαγιά στην περιοχή του Φαρμακά έχει οριοθετηθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης, εκφράζοντας αισιοδοξία πως με την ενεργοποίηση των πτητικών μέσων με το πρώτο φως της ημέρας η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το μεσημέρι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top