Τατάρ για ΕΕ: «Συνεχίζει τη μεροληψία της έναντι της Κύπρου - Η θέση της είναι εμπόδιο για διευθέτηση του Κυπριακού»

Τατάρ για ΕΕ: «Συνεχίζει τη μεροληψία της έναντι της Κύπρου - Η θέση της είναι εμπόδιο για διευθέτηση του Κυπριακού»

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση με αφορμή την «Ημέρα της Ευρώπης». Στην ανακοίνωση του, ο Ερσίν Τατάρ ασκεί κριτική στην ΕΕ, από την οποία ζητά να εστιάσει στην «λύση των δυο κρατών».

«Λυπούμαστε που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απομακρυνθεί από τις βασικές αρχές της, εξακολουθεί να ενεργεί εναντίον αυτών των αρχών και συνεχίζει τη μεροληψία της έναντι της Κύπρου», σημειώνει ο κ. Τατάρ, ο οποίος αναφέρει ότι «η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο Κυπριακό), η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, είναι ανησυχητική καθώς και εμπόδιο για τις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού».

«Ενώ οι υποσχέσεις της ΕΕ (προς τους Τ/κ) δεν εκπληρώνονται, ο τουρκοκυπριακός λαός καλείται να μετατραπεί σε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων, και την ίδια στιγμή εξακολουθούν να υφίστανται κυρώσεις και εμπάργκο (για τους Τ/κ) που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», προσθέτει.

Στα πλαίσια του μηνύματος της για την «Ημέρα της Ευρώπης», η «προεδρία» προβάλλει την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως ένα μοντέλο λύσης που «αποσκοπεί στην καταστροφή των κρατικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού, καθιστώντας τον λαό μας μειονότητα, και περιλαμβάνει τον τερματισμό της ιδιότητας της εγγυήτριας δύναμης της Τουρκίας και την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο». Επίσης, ισχυρίζεται ότι «όπως δείχνει ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, το κράτος μας, τις εγγυήσεις της Μητέρας Πατρίδας της Τουρκίας και του τουρκικού στρατού».

Με βάση τα προαναφερόμενα, η ηγεσία του κ. Τατάρ αναφέρει ακόμη ότι «στόχος μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης συμφωνίας στην Κύπρο». Αυτή, υποστηρίζει, «δεν μπορεί να επιτευχθεί δια μέσου της ομοσπονδιακής λύσης, αλλά μέσω της πρότασής μας για μια λύση βασισμένη στην ύπαρξη δύο κυρίαρχων ίσων κρατών, την οποία βάλαμε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη». «Επιδιώκουμε να καθιερώσουμε μια συνεργασία με βάση την αρχή της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και την αρχή ‘win-win’, ειδικά σε θέματα που σχετίζονται στενά με τις πραγματικότητες του νησιού, όπως η ενέργεια και η καθημερινή ζωή των δύο λαών», προσθέτει.

Προβάλλοντας την λύση των δυο κρατών, η τ/κ ηγεσία ζητά από την ΕΕ να αναθεωρήσει την γραμμή της στο Κυπριακό, να σεβαστεί «την αρχή του δικαιώματος στην κυριαρχία», να αποδεχθεί τους Τ/κ ως «έναν ξεχωριστό λαό στην Κύπρο» και να «εκπληρώσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν στον τουρκοκυπριακό λαό κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοκαριστική καταγγελία στο «Τ»: Δημοτικό Σχολείο... υπό καθεστώς τρόμου - Μαθητής επιτίθεται ξανά και ξανά στους συμμαθητές του - Σε αποχή τα παιδιά
Εκοιμήθη ο πατήρ Γεώργιος: Πένθος σε κοινότητα της Λευκωσίας - Σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμα του
Τι συμβαίνει στο Παιδοογκολογικό; Διαρροές νερού, έντονος θόρυβος- Οι εξηγήσεις του ΟΚΥπΥ
Εντυπωσιακές εικόνες από την είσοδο του βασιλιά καρνάβαλου στην Πάφο υπό βροχή - Το άρμα με το μαγεμένο δάσος - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Θρίλερ στη Λάρνακα: Αντικρουόμενες εκδοχές για τον θάνατο 72χρονης - Τι λέει η εγγονή, τι απαντά ο ΟΚΥπΥ - Βίντεο
Τρόμος σε πτήση: Κινητήρας εξερράγη στον αέρα, το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση, δείτε βίντεο
Άνοιξαν νέες θέσεις εργασίας στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση - Όλες οι λεπτομέρειες

 

 

 

Φυτιρής: Αυτές είναι οι τρεις επιλογές που δίνει στην Annie Alexoui για να τερματιστεί το «σήριαλ»

Φυτιρής: Αυτές είναι οι τρεις επιλογές που δίνει στην Annie Alexoui για να τερματιστεί το «σήριαλ»

Τρεις συγκεκριμένες επιλογές για την υποβολή κατάθεσης και στοιχείων έχει στη διάθεσή της η Ιωάννα Φωτίου (Annie Alexoui), δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Κώστας Φυτιρής, ο οποίος τόνισε ότι στόχος είναι να προχωρήσει η διερεύνηση και «να μην γίνεται σήριαλ» μια υπόθεση, που απασχολεί την κοινωνία.