Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Κ. Κούσιος: Καθιέρωση Κύπρου ως επιχειρηματικού κόμβου - Οσα ανάφερε για τον αδίστακτο κατακτητή

12.05.2022
11:54
Πολιτική

Την έναρξη των εργασιών του Επιχειρηματικού Συνεδρίου Αμμοχώστου με τίτλο «Το Επιχειρείν στην Εποχή των Κρίσεων» κήρυξε την Πέμπτη ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κυριάκος Κούσιος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης για τη συνεχή στήριξη και αποφασιστικότητα των επιχειρηματιών ούτως ώστε να καθιερωθεί η Κύπρος ως ένας αξιόπιστος και ανταγωνιστικός επιχειρηματικός κόμβος.

Όπως δήλωσε ο κ. Κούσιος στον χαιρετισμό του, το συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώνουν για πρώτη φορά τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Αμμοχώστου και Πειραιώς, πραγματοποιείται «στη θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο, η οποία, μια μόλις ανάσα από εδώ, περιμένει βουβή την πολυπόθητη απελευθέρωση από τον Tούρκο κατακτητή».

«Πρόκειται για έναν αδίστακτο κατακτητή, ο οποίος συνεχίζει να επιδεικνύει την ίδια αδιάλλακτη στάση και μια προκλητικά επιθετική συμπεριφορά, επιχειρώντας να επιβάλει και νέα τετελεσμένα. Αγνοώντας πλήρως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, διεκδικεί απροκάλυπτα λύση δύο κρατών και προβαίνει σε ενέργειες για παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων», ανέφερε ο Υφυπουργός, προσθέτοντας πως η ε/κ πλευρά αντιτάσσει όλα τα μέσα που διαθέτει, αξιοποιώντας το διεθνές δίκαιο και τη θέση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να παρακαθίσει σε έναν έντιμο και ειλικρινή διάλογο, μακριά από παράλογες απαιτήσεις αναγνώρισης δύο κρατών, για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση. Όσον αφορά στην πόλη της Αμμοχώστου, τη φυσική έδρα του ΕΒΕ Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση συνεχίζουν τις έντονες προσπάθειες τους για την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της, στη βάση των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», προσέθεσε.

Ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε επίσης και στις τρεις διαδοχικές κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την τελευταία δεκαετία η Κύπρος, με τη μεγάλη οικονομική κρίση το 2013 να διαδέχεται η πανδημία του κορωνοϊού, για να ακολουθήσει πρόσφατα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως είπε, προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης των αλυσιδωτών επιπτώσεων των δύο πρόσφατων κρίσεων, καθοριστική αναμένεται να είναι η συμβολή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του φιλόδοξου προγράμματος «Κύπρος-Το Αύριο» που εκπόνησε η Κυβέρνηση, μέσω των οποίων θα διατεθούν για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας ποσά που δύναται να ξεπεράσουν τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. «Η συνεισφορά του επιχειρηματικού κόσμου στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος ‘Κύπρος-Το Αύριο’, κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική», τόνισε

Αναφερθείς στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου, ο κ. Κούσιος είπε πως στα 70 χρόνια από την ίδρυσή του το 1952 συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του εμπορίου και της βιομηχανίας της Αμμοχώστου και της οικονομίας του τόπου, ενώ με στόχο την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με άλλες χώρες και τη διεύρυνση των συναλλαγών στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, καθώς και την καλλιέργεια πολιτιστικών σχέσεων, έχει συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας, αδελφοποίησης και διδυμοποίησης με πολλά Επιμελητήρια του εξωτερικού.

«Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών, έχουμε σήμερα την τιμή να παρευρισκόμαστε σε αυτό το οικονομικό φόρουμ, όπου αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας και Κύπρου θα συζητήσουν για τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που έχουν επιφέρει οι τελευταίες εξελίξεις, ανά το παγκόσμιο, στους τομείς της Ναυτιλίας, του Τουρισμού, της Οικονομίας και της Ενέργειας», ανέφερε.

Η συνδιοργάνωση του επιχειρηματικού συνεδρίου από τα ΕΒΕ Πειραιώς και Αμμοχώστου, πρόσθεσε, επισφραγίζει 51 έτη άριστων σχέσεων και συνεργασίας από την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης που πραγματοποιήθηκε το 1971 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, με τα δύο Επιμελητήρια να υπογράφουν τον περασμένο Νοέμβριο επικαιροποιημένο Μνημόνιο Αδελφοποίησης με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων αδελφοποίησης και με σκοπό την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής.

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εξέφρασε την προσδοκία του το επιχειρηματικό συνέδριο να καταστεί θεσμός για τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου και της Ελλάδος, ενώ απευθυνόμενος στον Πρόεδρο και στα μέλη του ΕΒΕ Αμμοχώστου, απέδωσε τα εύσημα της Πολιτείας για την αξιέπαινη δράση τους, τόσο των ιδίων όσο και των προκατόχων τους, υπογραμμίζοντας πως «η όλη πορεία του Επιμελητηρίου συνέβαλε καθοριστικά στο έργο της ανοικοδόμησης, της προόδου και της ευημερίας των επιχειρηματιών της επαρχίας Αμμοχώστου αλλά και της οικονομίας του τόπου».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ