ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαφορετική προσέγγιση στα ΜΟΕ από «υπεξ» και ΚΚΔ

Διαφορετική προσέγγιση στα ΜΟΕ από «υπεξ» και ΚΚΔ

Το «υπεξ» με ανακοίνωση του επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς για το Βαρώσι, ενώ αποκαλεί «ανειλικρινείς» τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, υποστηρίζοντας ότι με τις δηλώσεις αυτές παρουσιάζονται «τα σχέδιά τους που λανσάρονται τα ΜΟΕ ως σημαντική ευκαιρία την οποία δεν πρέπει να χάσουν οι Τουρκοκύπριοι», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι στην ανακοίνωση του «υπεξ» επαναλαμβάνεται η θέση πως το Κυπριακό είναι «ζήτημα καθεστώτος».

«Το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα συμπεριφέρεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά ως κράτος και εκπρόσωπο ολόκληρου του νησιού και στον τουρκοκυπριακό λαό ως κοινότητα του εν λόγω κράτους, αποτελεί την ουσία του κυπριακού προβλήματος», υποστηρίζεται. Προβάλλεται ακόμα ο ισχυρισμός ότι «ο μόνος σκοπός της ελληνοκυπριακής πλευράς που παίρνει θάρρος από αυτή την άδικη μεταχείριση, είναι να απομακρύνει το πρόβλημα από την ουσία του με ούτω καλούμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να διατηρήσουν το πεδίο άνεσης που τους προσφέρει το στάτους κβο».

Το «υπέξ» αναφέρεται ακόμα ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή η προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς να εξαπλώσει την κυριαρχία της στη χώρα μας με την πρόταση για ούτω καλούμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει την συνεργασία σε διαφορετικά θέματα που θα σχεδιαστούν στη βάση της κυριαρχικής ισότητας των δύο κρατών».

Είναι μια αναντίλεκτη πραγματικότητα το γεγονός ότι σε αυτό το νησί υπάρχουν δύο «κράτη» και ότι η «τδβκ» είναι το μόνο αρμόδιο «κράτος» στα εδάφη που βρίσκονται υπό την απόλυτη κυριαρχία της, είναι ο ισχυρισμός που προβάλλεται. Τα ανοίγματα στο κλειστό Βαρώσι γίνονται εκ μέρους της «κυβέρνησης» με επίδειξη απόλυτου σεβασμού στο ιδιοκτησιακό δικαίωμα, προστίθεται και επαναλμβάνεται ότι ο μόνος συνομιλητής τόσο της ε/κ πλευράς όσο και των Ηνωμένων Εθνών σε αυτό το θέμα είναι το ψευδοκράτος. «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι θέμα ανοικτό προς συζήτηση η μεταβίβαση της κυριαρχίας μας στο κλειστό Βαρώσι που είναι κόμματι των εδαφών μας», αναφέρει η ανακοίνωση του «υπεξ».

Από την άλλη, το ΚΚΔ με ανακοίνωσή του στηρίζει τα ΜΟΕ λέγοντας πως είναι προς το συμφέρον των Τ/κ. Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι, «ενώ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις - συζητήσεις στη βόρεια Κύπρο, το πακέτο που εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κασουλίδης και περιελάβανε ‘το άνοιγμα των αεροδρομίων και των θαλάσσιων λιμανιών μας σε διεθνή ταξίδια και το εμπόριο με αντάλλαγμα τα Βαρώσια’, θα πρέπει να ανοιχτεί για συζήτηση από μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και μη κυβερνητικών οργανώσεων».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εξέλιξη αυτή θα είναι ωφέλιμη για όλους, ειδικότερα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, αφού αυτά τα λιμάνια θα χρησιμοποιηθούν πολύ και από τις δύο κοινότητες του νησιού και θα δημιουργήσουν την ευκαιρία για τις δύο κοινότητες να έρθουν πιο κοντά και να παρέχουν κοινές τουριστικές υπηρεσίες.

Τονίζεται επίσης ότι η επιστροφή του Βαρωσίου στους νόμιμους ιδιοκτήτες του θα είναι μια σημαντική πρωτοβουλία οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αυτό το άνοιγμα θα έρθει στο προσκήνιο με την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας προσανατολισμένης στο αποτέλεσμα.

Επισημαίνεται ότι κατόπιν τούτου, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πάψει να είναι η πλευρά που παραβίασε το σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πυρκαγιά στη Λεμεσό: Ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις - Προσοχή στους οδηγούς συνιστούν οι Βρετανικές Βάσεις

Μονή Αββακούμ: Κατέθεσαν νέο υπόμνημα οι δικηγόροι - Θεωρούν «παντελώς άκυρες» την ανακριτική επιτροπή και διαδικασία

Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή του 43χρονου που «ξεψύχησε» στην άσφαλτο - Τι κατέδειξε

Στο νοσοκομείο οδηγός - Έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε στο κιγκλίδωμα

Χρήστος Μάστορας: Οι πρώτες φωτογραφίες στον ρόλο του Στέλιου ΚαζαντζίδηΑίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής (24/5) παρά την Κοινότητα Παραμάλι της Επαρχίας Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top