ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαφές Κασουλίδη στο Κάιρο - Όσα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων

Επαφές Κασουλίδη στο Κάιρο - Όσα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων

Οι στρατηγικές σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου καθώς και ο ρόλος που αμφότερες μπορούν να διαδραματίσουν για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στη γεωγραφική λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου επιβεβαιώθηκαν κατά τις επαφές που είχε στο Κάιρο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η επίσκεψη εργασίας του κ. Κασουλίδη στην Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, ενώ ακολούθως οι δύο Υπουργοί παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες στην παρουσία υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου – Αιγύπτου.

Στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις και η εξέταση πρακτικών τρόπων εμβάθυνσής τους σε ένα ευρώ φάσμα τομέων περιλαμβανομένων της οικονομίας, του τουρισμού και της ενέργειας, οι τριμερείς μηχανισμοί συνεργασίας, το Κυπριακό, θέματα ενέργειας, οι σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου καθώς και άλλα τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Όπως αναφέρεται, μέσα από ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο επιβεβαιώθηκαν οι στρατηγικές σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου καθώς και ο ρόλος που αμφότερες μπορούν να διαδραματίσουν για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στη γεωγραφική λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Προστίθεται ότι ο κ. Κασουλίδης ανέδειξε το ρόλο της Αιγύπτου στη διαχείριση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή, καθώς και την ανάγκη ενδυνάμωσης των σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου. Επιπρόσθετα, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας, υπό το φως και των νέων δεδομένων που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης εξεύρεσης εναλλακτικών ενεργειακών πηγών και διαδρόμων. Προς τούτο, επιβεβαιώθηκε η σημασία και προοπτική της Ανατολικής Μεσογείου ως κόμβος παροχής και μεταφοράς ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και πράσινου υδρογόνου.

Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τον τρόπο με τον οποίο η ε/κ πλευρά αντιλαμβάνεται τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, περιλαμβανομένων των πρωτοβουλιών για δημιουργία κινητικότητας και επανάκτησης του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Κοινοτήτων. Επιπρόσθετα, ενημέρωσε για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες σε μέρος του παραλιακού μετώπου της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων.

Κατά την παραμονή του στο Κάιρο, ο κ. Κασουλίδης έγινε δεκτός από τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit, ενώ συναντήθηκε και με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρο Β’. Τέλος, παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Κάιρο, Όμηρος Μαυρομμάτης, με τη συμμετοχή αξιωματούχων της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της Αιγύπτου, καθώς και άλλων διπλωματικών παραγόντων. Ο κ. Κασουλίδης παραχώρησε επίσης συνέντευξη σε εκπροσώπους τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top