ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόγραμμα φοίτησης εθνοφρουρών στο ΑΠΚΥ από τη νέα ακαδημαϊκή χρόνια

Πρόγραμμα φοίτησης εθνοφρουρών στο ΑΠΚΥ από τη νέα ακαδημαϊκή χρόνια

Την πλήρη εφαρμογή με παράλληλη ενίσχυση και επέκταση του προγράμματος εξ αποστάσεων φοίτησης εθνοφρουρών στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), μετά την επιτυχή πιλοτική εφαρμογή του το εαρινό εξάμηνο της ακαδημαϊκής χρονιάς που μόλις ολοκληρώθηκε ανακοίνωσαν σήμερα το ΑΠΚΥ, και τα Υπουργεία Άμυνας και Παιδείας και Πολιτισμού.

Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 18 νέες θεματικές ενότητες (μαθήματα) αλλά και προγράμματα κατάρτισης για εθνοφρουρούς που σχεδιάζουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας με την ολοκλήρωση της θητείας τους.

Και για τα δύο αυτά προγράμματα οι εθνοφρουροί θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους από αύριο, 30 Ιουνίου, μέχρι και τις 29 Ιουλίου, μέσω του ιστοχώρου του ΑΠΚΥ στο www.ouc.ac.cy.

Το νέο πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε διάσκεψη Τύπου στο ΑΠΚΥ, παρουσία των Υπουργών Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη και Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΑΠΚΥ Καθηγητής Κώστας Χρίστου εξήγησε ότι η πρώτη φάση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των εθνοφρουρών στέφθηκε με επιτυχία επισημαίνοντας ότι η συνεργασία με τα δύο Υπουργεία είχε ως αποτέλεσμα, «οι σπουδές, παράλληλα με τη στρατιωτική θητεία, να είναι όχι μόνο επιτυχημένο γεγονός αλλά να ενισχύονται από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, ώστε να καλύψουν μεγαλύτερο ποσοστό των εθνοφρουρών που επιθυμούν να σπουδάσουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Όπως ανέφερε το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016, το ΑΠΚΥ, εμπλουτίζει την προσφορά του και προσφέρει για τους εθνοφρουρούς 18 νέα μαθήματα σε ποικίλα γνωστικά αντικείμενα της διοίκησης επιχειρήσεων και οργανισμών, της πληροφορικής, του ελληνικού πολιτισμού, ιστορίας και φιλολογίας, ψυχολογίας και άλλα.  Σημείωσε δε πως με βάση σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου οι εθνοφρουροί που θα εγγραφούν σε θεματικές ενότητες δεν θα επωμιστούν κανένα κόστος, αφού αυτό θα καλυφτεί από τα Υπουργεία Άμυνας και Παιδείας και Πολιτισμού.

Εξήγησε παράλληλα ότι οι εθνοφρουροί θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά από τις 30 Ιουνίου μέχρι και τις 29 Ιουλίου και πως όσοι υποβάλουν αίτηση θα ειδοποιηθούν από τις υπηρεσίες του ΑΠΚΥ, ώστε να προχωρήσουν στη συνέχεια στην εγγραφή τους στις θεματικές ενότητες που θα επιλέξουν.

Ο Καθηγητής Χρίστου σημείωσε επίσης ότι από τον Σεπτέμβριο και με στόχο να καλυφτούν περισσότερες και μεγαλύτερες ανάγκες εθνοφρουρών, το ΑΠΚΥ θα προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης τα οποία στην ουσία απευθύνονται σε όσους εθνοφρουρούς δεν θα συνεχίσουν την εκπαίδευση τους σε τριτοβάθμιο επίπεδο με στόχο να βοηθηθούν για την όσο το δυνατό ομαλότερη ένταξη τους στην αγορά εργασίας μετά το πέρας της θητείας τους.

Αρχικά, όπως είπε, οι ενδιαφερόμενοι εθνοφρουροί θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για 2 προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης στα social media. Και πρόσθεσε ότι σχεδιάζονται νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης με ευρεία θεματολογία όπως e-business, πληροφορική, εκμάθηση ξένων γλωσσών, επιχειρηματικότητα αλλά και σε πιο εξειδικευμένους επαγγελματικούς τομείς, τα οποία και θα προσφερθούν στο άμεσο μέλλον.

Στη δική του τοποθέτηση ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ. Κώστας Καδής, σημείωσε ότι με τις ευκαιρίες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης «οι εθνοφρουροί θα παραμένουν ενεργοί στη διαδικασία μάθησης και σε άμεση επαφή με τα αντικείμενα των σπουδών τους, σε μια περίοδο που στο παρελθόν είχε ταυτιστεί με μαθησιακή αδράνεια».

Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «σε μια περίοδο που δυστυχώς αρκετοί νέοι επιδιώκουν τη φυγοστρατία, αυτοί που επιλέγουν να υπηρετήσουν κανονικά τη θητεία τους, θα πρέπει να επιβραβεύονται και να εμψυχώνονται και από την κοινωνία και από την πολιτεία» αλλά και πως «η δυνατότητα που τους δίνει η Πολιτεία για δωρεάν παρακολούθηση προπτυχιακών μαθημάτων και προγραμμάτων κατάρτισης, είναι η ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης γιατί επιλέγουν τον σωστό δρόμο και εκτελούν το καθήκον τους προς την πατρίδα».

Διαβεβαίωσε δε ότι σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα δύο Υπουργεία θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν σε συνεχή βάση την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης των εθνοφρουρών, με στόχο τη διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα και τη συνεχή βελτίωσή τους.

Ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα εποικοδομητική και καρποφόρα συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το ΑΠΚΥ, για τα πρωτοποριακά εξ αποστάσεως προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, που αποτελούν βασικό πυλώνα της νέας πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας: της πολιτικής θετικών κινήτρων για τους εθνοφρουρούς.

Η πολιτική αυτή, όπως εξήγησε, «περιλαμβάνει επίσης μια σειρά άλλων νέων προγραμμάτων για τον αθλητισμό, τη νεανική επιχειρηματικότητα, τον εθελοντισμό και έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τις επιλογές ή τις προτεραιότητες των ιδίων των εθνοφρουρών».

Ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε ότι τα προγράμματα αυτά είναι σχεδιασμένα κατά τρόπο που δεν επηρεάζουν την επιχειρησιακή λειτουργία της Εθνικής Φρουράς, καθώς «στόχος και επιδίωξη είναι ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας να καταστεί όσο το δυνατό πιο παραγωγικός και χρήσιμος για τους εθνοφρουρούς και να μη θεωρείται ως νεκρός χρόνος σ’ ότι αφορά την επαγγελματική ή ακαδημαϊκή ανέλιξη των νέων της χώρας μας».

Τα προγράμματα του ΑΠΚΥ είναι διαθέσιμα για όσους εθνοφρουρούς επιδείξουν ενδιαφέρον ενώ το μοναδικό κριτήριο για εισδοχή στα προγράμματα είναι το απολυτήριο Λυκείου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Τσουχτερό πρόστιμο χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο - Είχε στην κατοχή του αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται υπό όρους - Διαφώνησε ο Εισαγγελέας



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top