ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στροφή στα καινούργια αυτοκίνητα – Αυξημένο ενδιαφέρον για υβριδικά και ηλεκτρικά – Προβληματίζει το κόστος για αγορά

Στροφή στα καινούργια αυτοκίνητα – Αυξημένο ενδιαφέρον για υβριδικά και ηλεκτρικά – Προβληματίζει το κόστος για αγορά

Το τρελό ράλι στην τιμή λιανικής πώλησης της βενζίνης προβληματίζει όλους και ιδιαίτερα τους οδηγούς που ψάχνουν τρόπους μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων. Μεταξύ τους βρίσκεται και η αγορά υβριδικών ή και ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων και Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΣΕΜΗΟ), Αλέξης Άννινος, από τη μία, υπάρχει σημαντική αύξηση στο ενδιαφέρον των καταναλωτών να αγοράσουν plug-in υβριδικό ή εντελώς ηλεκτροκίνητο όχημα, από την άλλη όμως αυτό το ενδιαφέρον, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν μεταφράζεται σε παραγγελίες.

«Παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον γενικά για την αγορά καινούργιων οχημάτων. Ο καθένας όμως έχει το δικό του budget, προϋπολογισμό. Όταν πληροφορηθεί τις τιμές για plug-in hybrid ή ηλεκτρικό, το ξανά σκέφτεται και ενδεχομένως να πάει σε μία άλλη κατηγορία υβριδικού ή σε συμβατική μηχανή καύσης», σημείωσε.

Τι σκέφτεται ο Κύπριος πριν προχωρήσει σε παραγγελία

Παράγοντες που ενθαρρύνουν τους Κύπριους για αγορά καινούργιου οχήματος είναι οι συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη εγγύηση για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού όπως είπε ο Αλέξης Άννινος χαρακτηριστικά «αγοράζεις ‘peace of mind’, ξεγνοιασιά». Από την άλλη ο προϋπολογισμός του νοικοκυριού και οι υποδομές π.χ. αριθμός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, προβληματίζουν το κοινό.

Μεγάλη διαφορά τιμών στις κατηγορίες hybrid

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΕΜΗΟ, υπάρχουν τρεις κατηγορίες υβριδικών οχημάτων: mild-hybrid που παρέχουν χαμηλής τάσης ηλεκτροκίνηση, hybrid που είναι ευρέως γνωστά και φορτίζονται από την κίνηση του οχήματος και τη χρήση φρένων, και plug-in hybrid που διαθέτουν μεγάλες μπαταρίες, παρέχουν δυνατότητα φόρτισης όπως τα αμιγώς ηλεκτρικά ενώ προσφέρουν και μεγαλύτερη ηλεκτρική αυτονομία που κυμαίνεται συνήθως από 50 μέχρι και πέραν των 100 χιλιόμετρων, ανάλογα με το μοντέλο.

«Η διαφορά στις τιμές μεταξύ των τριών κατηγοριών είναι αισθητή. Τα πιο φθηνά είναι τα mild-hybrid και τα πιο ακριβά είναι τα plug-in hybrid ενώ τα full electric είναι ακόμη πιο ακριβά», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως «η διαφορά οφείλεται στο μέγεθος των μπαταριών και την αυτονομία με ηλεκτροκίνηση που προσφέρουν».

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Το ενδιαφέρον που καταγράφεται δεν μεταφράζεται ακόμη σε νούμερα. «Τα στατιστικά στοιχεία αφορούν εγγραφές αυτοκινήτων και όχι παραγγελίες. Λόγω της πανδημίας, των ελλείψεων σε ημιαγωγούς και σε άλλες πρώτες ύλες και πρόσφατα του πολέμου στην Ουκρανία, έχει προκύψει και εξακολουθεί να υφίσταται μια μεγάλη καθυστέρηση στην παραγωγή αυτοκινήτων όπως επίσης στην αποστολή των οχημάτων. Στο σύνολο της μπορεί να κυμαίνεται από πέντε μήνες μέχρι πέραν του 1,5 έτους. Όποτε οι στατιστικές εγγραφών αυτοκινήτων δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την εικόνα της αγοράς», ανέφερε ο Αλέξης Άννινος.

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία καταδεικνύουν άνοδο στις εγγραφές επιβατικών οχημάτων χαμηλής εκπομπής ρύπων, δηλαδή εκπομπών CO2 κάτω από 50 γρ/χλμ (σε μικτό κύκλο), που περιλαμβάνει τα περισσότερα plug-in hybrid και τα ηλεκτρικά. Σύμφωνα με στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2022 έχουν εγγραφεί 91 τέτοια οχήματα. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 είχαν εγγραφεί 26 και στο σύνολο του έτους 101, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαν εγγραφεί μόλις 10 και συνολικά στο έτος 52.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top