ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσο επηρεαζόμαστε από τον εντοπισμό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Η Δρ. Πανά απαντά

Πόσο επηρεαζόμαστε από τον εντοπισμό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Η Δρ. Πανά απαντά

Για το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, όπως και για την κατάσταση που επικρατεί ανά το παγκόσμιο με τη λοίμωξη αυτή, μίλησε η Δρ Πανά στο ThemaOnline.

Αρχικά αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τους επιδημιολόγους των άλλων χωρών, με τους οποίους συναντιόνται σε τακτική βάση και στα όσα συζήτησαν για την ευλογιά των πιθήκων στην Ευρώπη. Όπως επισήμανε και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού οργανισμού της EUDCC υπάρχει μια αύξηση του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι υπάρχουν 580 επιβεβαιωμένα περιστατικά εντός της ΕΕ σε 18 χώρες και 437 περιπτώσεις εκτός ΕΕ σε 10 διαφορετικές χώρες. Στο σύνολο δηλαδή, μέχρι στιγμής, ανιχνεύθηκαν 1000 επιβεβαιωμένα περιστατικά. Ο αριθμός αυτός όμως, δεν είναι αντιπροσωπευτικός, αφού πολλά κρούσματα κατηγοριοποιούνται ως ύποπτα μέχρι να διαφανεί το αποτέλεσμα, επισήμανε.

«Ο αριθμός όμως αυτός δεν συνιστά την κατάσταση ως ενδημική αλλά ως μια έξαρση που δεν ήταν αναμενόμενη», ξεκαθάρισε.

Για το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, ανέφερε πως δεν έχουν περαιτέρω ενημέρωση για την κατάσταση και τη συμπτωματολογία του ατόμου αυτού, αλλά υπάρχει συνεχής διάλογος με τον ΕΟΔΥ, σημείωσε. Πρόσθεσε πως η εμφάνιση κρούσματος στη Ελλάδα, δεν επηρεάζει άμεσα την Κύπρο, απλώς υπενθυμίζει ότι ναι, είναι πιθανόν να εμφανιστεί περιστατικό και στην Κύπρο, από τη στιγμή που ο κόσμος ταξιδεύει και έχουμε ανοιχτά τα σύνορα.

Για το ενδεχόμενο παρουσίασης κρουσμάτων στην Κύπρο, η Δρ Πανά εξήγησε πως αυτά θα καταχωρηθούν στην πλατφόρμα TESSY, όπου καταχωρούνται όλα τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στην ΕΕ.

Η επιβεβαίωση των κρουσμάτων γίνεται με συγκεκριμένη μεθοδολογία, τόνισε.

Στη συνέχεα, για τον τρόπο μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων επανέλαβε ότι αυτός δεν ομοιάζει με τον τρόπο μετάδοσής του  κορωνοϊού. Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται με στενή και παρατεταμένη επαφή και όχι αποκλειστικά με σεξουαλική επαφή. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με έμμεση επαφή δια μέσου μολυσμένων κλινοσκεπασμάτων, ειδικότερα εάν υπάρχουν ήδη δερματικές βλάβες σε κάποιον.

Παρ΄ όλα αυτά «δεν θα έχει την ίδια έκταση που είχε ο κορωνοϊός», επισήμανε η Δρ Πανά.

Καταληκτικά και σχετικά με το κομμάτι αντιμετώπισης της λοίμωξης, διευκρίνισε πως κανονικά υπάρχουν ήδη εμβόλια ευλογιάς, αλλά πως χρειάζεται επιπρόσθετη έγκριση του υπάρχοντος εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων. «Θα γίνει διαμοιρασμός εμβολίων στις χώρες της ΕΕ για να έχουμε ισόχρονη και ίση πρόσβαση στα εμβόλια» συμπλήρωσε.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό: Παραμένει κρίσιμα ο 23χρονος – Μεταφέρθηκε ξημερώματα στο ΓΝ Λευκωσίας

• «Έσβησε» κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών - Εν αναμονή της νεκροτομής επί της σορού του

• Παραλίες: Ξεκίνησε το μάζεμα πετσετών από τα κρεβατάκια – Έτσι θα λειτουργεί το νέο μέτρο – «Μας αντιγράφουν και οι τουρίστες»

• Ταξιδιωτικό «χάος»: «Απανωτές» καταγγελίες κατά αεροπορικών - Επιβάτες ταξιδεύουν μέχρι και με αεροπλάνα διαφορετικών εταιρειών

• Η τοποθέτηση της Αστυνομίας για την έρευνα με το έργο τερματικού εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου

• Ανείπωτη θλίψη - «Έφυγε» η μικρή Έλενα Νικολάου - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας

• Συγκινεί η Ιλάειρα Ζήση: Η φωτογραφία της κόρης της και το μήνυμα όλο νόημα



Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να εισέλθει ο ΔΗΣΥ, αυτή τη φορά για το θέμα των θητειών αξιωματούχων στο κόμμα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, το οποίο τροποποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2023, μέλος του κόμματος που κατέχει κάποιο εκ των αξιωμάτων του Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δήμαρχου, Δημοτικού Συμβούλου, Σχολικού Εφόρου, Προέδρου ή Μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου, δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή στο ίδιο αξίωμα, μόνο αν κατά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, δεν συμπληρώσει τρεις θητείες σε αυτό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top