ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευθεία απειλή πολέμου από Ερντογάν - Αθήνα και Λευκωσία ενημερώνουν εταίρους

Ευθεία απειλή πολέμου από Ερντογάν - Αθήνα και Λευκωσία ενημερώνουν εταίρους

Eντονο προβληματισμό προκαλεί σε Αθήνα και Λευκωσία η άνευ ορίων ακραία ρητορική του Ταγίπ Ερτογάν, ο οποίος ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους το τελευταίο διάστημα και δημιουργεί αχρείαστη ένταση, που δυναμιτίζει και την ελάχιστη ελπίδα που να δημιουργεί προοπτική συνεννόησης.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα κάνουν λόγο για προσπάθεια του Ερντογάν να δημιουργήσει τεχνητή ένταση σε μια συνήθη πρακτική αποπροσανατολισμού της τουρκικής κοινής γνώμης, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την τουρκική οικονομία, η οποία διολισθαίνει. Aξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν ανακοίνωσε και την πρόθεσή του να διεκδικήσει επανεκλογή στις προεδρικές εκλογές του 2023. Η Αθήνα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις τουρκικές απειλές, αποφεύγοντας κινήσεις που θα τροφοδοτήσουν την ένταση. Τόσο η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, συνεχίζουν την ενημέρωση των εταίρων μας στην ΕΕ, τον ΟΗΕ και την Ουάσιγκτον, για τις τουρκικές ενέργειες, και ζητούν την άσκηση της επιρροής τους προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης.

Η εκτόξευση απειλών κατά της Ελλάδας μέσω Twitter και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. «Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν» αναφέρει μία από τις αναρτήσεις στον επίσημο λογαριασμό του Τούρκου προέδρου.

«Δεν αστειεύομαι»

Των tweets του Ερντογάν είχαν προηγηθεί εξίσου απειλητικά μηνύματα από τον Τούρκο πρόεδρο από τη Σμύρνη, όπου μετέβη για να παρακολουθήσει τη στρατιωτική άσκηση «EFES 2022». Συγκεκριμένα είχε πει: «Για άλλη μια φορά, καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά. Αυτό το έθνος είναι αποφασισμένο, αν πει κάτι, θα το ακολουθήσει» ανέφερε. Στο παραλήρημά του ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε την Ελλάδα πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την ισχύ της για την εφαρμογή των συνθηκών «που παραβιάζει η Ελλάδα» και κάλεσε την Αθήνα «να μην επαναλάβει τα λάθη που έκανε έναν αιώνα πριν».

Ο Ερντογάν παρακολούθησε την άσκηση φορώντας μπλε τζόκεϊ και μπουφάν του Ναυτικού. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που μεταδίδονται από την Αθήνα, ο Ερντογάν είπε ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έδειξε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στον κόσμο κρέμονται από μια κλωστή. «Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, λυπούμαστε που καταπατούνται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Κάποιοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να μπουν στην ατζέντα με λόγια και πράξεις που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα», ανέφερε. «Θα δώσουν λογαριασμό γι’ αυτό ενώπιον της ιστορίας. Αφήνουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας να ζητήσει εξουσιοδότηση για το Καστελόριζο, το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο». Και πρόσθεσε: «Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον κάνει τουριστικά ταξίδια στα νησιά».

Απάντηση από την Αθήνα

Αμεση απάντηση έδωσε στην Άγκυρα η Αθήνα. «Τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία», δήλωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος μίλησε για «ανιστόρητους ισχυρισμούς και έωλα μυθεύματα». Κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας. Ενωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είχε δηλώσει πως η ενόχληση της Τουρκίας για την εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική πάνω στην οποία βασίστηκε η κατάρτιση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας ήταν ορθή.

Ντοκουμέντα από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Βήμα προς βήμα αποτυπώνεται ο τουρκικός αναθεωρητισμός σε 16 χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να εκθέσει τις τουρκικές προκλήσεις από το 1973 μέχρι και σήμερα.

«Στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού, οι συνημμένοι χάρτες απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις», ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947), ενώ στους επόμενους χάρτες προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

«Οι χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», καταλήγει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top