ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακκιντζί: Συστατικό της ΕΕ οι Τουρκοκύπριοι μετά τη λύση! Κάλεσε τον Γιούνκερ στα κατεχόμενα

Ακκιντζί: Συστατικό της ΕΕ οι Τουρκοκύπριοι μετά τη λύση! Κάλεσε τον Γιούνκερ στα κατεχόμενα

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε σήμερα στις Βρυξέλες ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε πως κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο ο κ. Γιούνκερ θα έχει κοινή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα επισκεφθεί και τα κατεχόμενα.

Μιλώντας σε δημοσιογραφους αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Ακινζτί είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα γίνουν με τη λύση "συστατικό της ΕΕ και έτσι η ΕΕ ετοιμαζεται να τους ενσωματώσε  στους θεσμούς». Προσθεσε ότι "μεσα στη διαδικασία αυτή θα μπουν σε ευρωπαίκούς κανόνες οι τουρκοκυπριακοί `θεσμοί`".

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι σήμερα η ΕΕ έχει ανάγκη από καλά παραδείγματα επιτυχίας και από καλές ειδήσεις και το Κυπριακό μπορεί να είναι ένα τέτοιο παραδειγμα.

Είπε πως " ο κ. Γιούνκερ θα έρθει και στο βορρά μετά το νότο και θα συναντηθουμε και οι τρεις μας" (ο κ. Γιούνκερ, ο ίδιος και ο Πρόεδρος. Αναστασιαδης)".

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η ΕΕ συμφωνεί στο να εργαστεί ώστε να υπάρξει μια λύση και η συμφωνία να αποτελεί πρωτογενές δίκαιο.
Για το χαλούμι, είπε ότι χθες στην συνάντησή με τον κ. Αναστασιάδη, "βρήκαμε μια φόρμουλα και θα την αναλάβουν τώρα οι διαπραγματευτές. Και θα βρουν λύση πριν την επίσκεψη του κ. Γιούνκερ".

Με την Τουρκία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, είναι πάντα σημαντικός ο ρόλος της αλλά σήμερα έχει δική της ημερήσια διαταξη με τις πολιτικές εξελίξεις για τη σύσταση κυβέρνησης, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, ο οποίος αύριο συναντάται με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top