ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΠΟΥ θα αξιολογήσει εάν η ευλογιά των πιθήκων αποτελεί διεθνή έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Ο ΠΟΥ θα αξιολογήσει εάν η ευλογιά των πιθήκων αποτελεί διεθνή έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Ο ΠΟΥ δήλωσε, την Τρίτη, ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα για να καθορίσει εάν θα ταξινομηθεί η παγκόσμια επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων ως έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνώς.

«Το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων είναι ασυνήθιστο και ανησυχητικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Για αυτόν τον λόγο αποφάσισα να συγκαλέσω την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης βάσει των διεθνών υγειονομικών κανονισμών την επόμενη εβδομάδα, για να αξιολογήσει εάν αυτό το ξέσπασμα αντιπροσωπεύει μια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνώς», ανέφερε.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης θα συνεδριάσει στις 23 Ιουνίου για να συζητήσει τον χαρακτηρισμό, που είναι ο υψηλότερος συναγερμός που μπορεί να ηχήσει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

"Ο ΠΟΥ συνεργάζεται επίσης με συνεργάτες και ειδικούς από όλο τον κόσμο για την αλλαγή του ονόματος του ιού της ευλογιάς των πιθήκων... και της ασθένειας που προκαλεί", δήλωσε ο Τέντρος.

«Θα κάνουμε ανακοινώσεις για τα νέα ονόματα το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Πριν από τους τελευταίους μήνες, η ευλογιά των πιθήκων ήταν γενικά περιορισμένη στη Δυτική και Κεντρική Αφρική.

Ο Τέντρος είπε ότι 1.600 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και 1.500 ύποπτα κρούσματα έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ φέτος από 39 χώρες, 32 από τις οποίες έχουν προσβληθεί πρόσφατα από τον ιό.

Ενώ έχουν αναφερθεί 72 θάνατοι σε χώρες όπου η ευλογιά των πιθήκων ήταν ήδη ενδημική, κανένας δεν έχει παρατηρηθεί στις πρόσφατα πληγείσες χώρες, είπε, «αν και ο ΠΟΥ επιδιώκει να επαληθεύσει ειδήσεις από τη Βραζιλία για θάνατο που σχετίζεται με την ευλογιά των πιθήκων εκεί», πρόσθεσε.

Για την καταπολέμηση της παγκόσμιας εξάπλωσης, ο ΠΟΥ στοχεύει να συστήσει «δοκιμασμένα εργαλεία δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης, του εντοπισμού επαφών και της απομόνωσης των μολυσμένων ασθενών».

Ωστόσο, ο ΠΟΥ δεν συνιστά τον μαζικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων, είπε, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αγόρασε σχεδόν 110.000 δόσεις εμβολίου.

«Ενώ τα εμβόλια κατά της ευλογιάς αναμένεται να παρέχουν κάποια προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων, υπάρχουν περιορισμένα κλινικά δεδομένα και περιορισμένη προσφορά», είπε ο Τέντρος στους δημοσιογράφους.

«Οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το εάν θα χρησιμοποιηθούν εμβόλια θα πρέπει να λαμβάνεται από κοινού από άτομα που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο και τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψής τους, με βάση την αξιολόγηση των κινδύνων και των οφελών, κατά περίπτωση».

Τόνισε, επίσης, ότι τα εμβόλια πρέπει να είναι «διαθέσιμα ισότιμα ​​οπουδήποτε χρειάζεται», προσθέτοντας ότι ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τα κράτη μέλη του «για την ανάπτυξη ενός μηχανισμού δίκαιης πρόσβασης σε εμβόλια και θεραπείες».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί απείλησε την Κύπρο η Χεζμπολάχ; - Το οπλοστάσιο, η πολεμική εμπειρία και το ενδεχόμενο «χτυπήματος»

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Καταγγελίες από πολίτες για «αδικαιολόγητες» επιπλέον χρεώσεις λόγω συμμετοχής στο Σχέδιο

Πήγε για κολύμπι το βράδυ και του βγήκε…«ξινό» - Εντόπισε πιστόλι στο βυθό της θάλασσας

Καλοκαιρινές διακοπές: Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι φετινοί δημοφιλέστεροι προορισμοί, ο λόγος επιλογής και οι τιμές

Πήγαν να τους συλλάβουν, έσπρωξαν τους αστυνομικούς και τράπηκαν σε φυγή - Χειροπέδες σε δύο ανήλικους για κλοπή τσάντας

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο Goody’s Burger House στη Λευκωσία - Δείτε βίντεο και φωτογραφίεςΣτηρίζει τη Λευκωσία η Κομισιόν – «Οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»

Στηρίζει τη Λευκωσία η Κομισιόν – «Οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»

Ξεκάθαρη ήταν η στήριξη της ΕΕ προς τη Λευκωσία, μετά τις απειλές του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, που ανέφερε ότι η Κύπρος θα «γίνει μέρος του πολέμου» αν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιό της.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top