ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κύμα ακρίβειας «ξεσπιτώνει» ζευγάρια - «Δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων» - Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις τιμές ακινήτων;

Το κύμα ακρίβειας «ξεσπιτώνει» ζευγάρια - «Δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων» - Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις τιμές ακινήτων;

Όλο και χειρότερη γίνεται η κατάσταση στην ενοικίαση και αγορά ακινήτων, δυσκολεύοντας έτσι ακόμη περισσότερο τα νεαρά ζευγάρια να κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου και Μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ), Ανδρέας Καουρής μίλησε στο ThemaOnline, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές εξηγώντας γιατί όλα πάνε προς τα πάνω.  

«Φαίνεται ότι μετά το 2019-2020 που ξεκίνησε ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε παγκόσμια οικονομική ύφεση», είπε συγκεκριμένα.

«Εκεί που πηγαίναμε να το ξεπεράσουμε ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε ακόμη περισσότερη δυσκολία. Τα τελευταία 40 χρόνια είχαμε να δούμε τέτοια αύξηση στον πληθωρισμό», συμπλήρωσε.

Όσο αφορά το κόστος ο κύριος Καουρής εξήγησε ότι όλες οι αυξήσεις στα αγαθά επηρεάζουν τις αξίες.

«Πρώτες ύλες όπως το σίδερο διπλασιάστηκε, η ξυλεία περίπου τριπλασιάστηκε και όλα τα παράγωγα του πετρελαίου πήγαν πάνω 25%-50%. Όλα αυτά ανεβάζουν τις τιμές των ενοικίων και των ακινήτων», διευκρίνισε.

«Αυτή η αύξηση των ενοικίων επηρεάζει πιο πολύ τους νέους μας»

Δυσεύρετα τα μονάρια

Υπό εξαφάνιση φαίνεται να είναι τα διαθέσιμα μονάρια κάτω από 500 ευρώ στην Λευκωσία, ενώ στη Λεμεσό οι τιμές καλπάζουν, αφού δεν βρίσκεις διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου κάτω από 800 ευρώ.

«Μέχρι το τέλος του χρόνου δεν προβλέπω μείωση ενοικίων. Έχουμε ήδη αυξημένες τιμές για ανέγερση άρα θα είναι πιο ακριβό και το ενοίκιο. Η τιμή του ενοικίου είναι αυτή που καθορίζει την αξία ενός ακινήτου», ανέφερε ο κύριος Καουρής.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρήθηκε πως αρκετά ζευγάρια τα οποία ενοικιάζουν, φεύγουν από το ενοίκιο και πάνε και μένουν με τους γονείς τους ή ακόμη και οικογένειες με παιδιά μένουν στο πατρικό των γονιών τους, αφού η οικονομική τους κατάσταση μαζί με το κύμα ακρίβειας που σκέπασε τη χώρα, δεν τους αφήνει περιθώρια.

«Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει. Μένουν με τους γονείς τους γιατί με όλα αυτά τα έξοδα δεν μπορούν να ενοικιάσουν πόσο μάλλον να αγοράσουν κάτι δικό τους», σημείωσε.

Σχέδια της Κυβέρνησης

«Υπάρχουν ήδη κάποια σχέδια τα οποία επιχορηγεί το κράτος, τα οποία όμως πολύ λίγοι χρησιμοποιούν γιατί αφορά περιοχές κοντά στην πράσινη γραμμή ή ορεινές περιοχές», είπε ο κύριος Καουρής.

«Αν θέλει κάποιος να αγοράσει για παράδειγμα ένα διαμέρισμα 100 χιλιάδες ευρώ κοντά στη πράσινη γραμμή του δίνει το κράτος επιχορήγηση 20 χιλιάδες για ένα άτομο, 30 χιλιάδες για ζευγάρι και πάει λέγοντας»

Όσο αφορά τις ορεινές περιοχές, ο εκπρόσωπος Τύπου και Μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου, τόνισε πως οι επιδοτήσεις είτε για αγορά οικοπέδου είτε για αγορά κατοικίας φτάνουν μέχρι και τις 50 χιλιάδες.

«Με την αύξηση της βενζίνης δεν κτίζουν πολύ έξω από τις επαρχίες γιατί τα μετράνε και αυτά, την απόσταση, το κόστος της βενζίνης για πάνε δουλειά κτλ», επισήμανε ο κύριος Καουρής.

«Πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στην ύπαιθρο. Να κάνουν χώρους εργασίας για να μπορούν να δουλέψουν κιόλας ώστε να μην κόβουν χιλιόμετρα να πάνε στην  δουλειά τους ή να υπάρχει επιδότηση στα καύσιμα για αυτούς τους ανθρώπους»

Καταλήγοντας, ο κύριος Καουρής μίλησε για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, το οποίος όπως τόνισε φαίνεται να έχει αύξηση.

«Κάθε αύξηση του GDP πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό. Φαίνεται να αυξάνονται οι μισθοί μας αλλά με τον πληθωρισμό στην πραγματικότητα μειώνονται. Υπάρχουν ειδικοί που σε παραπλανούν, είναι η δουλειά τους», κατέληξε.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top