LIKE ONLINE

NASA: Ανακαλύφθηκαν δύο πλανήτες «Σούπερ Γη» στο κοντινότερο αστρικό σύστημα

NASA: Ανακαλύφθηκαν δύο πλανήτες «Σούπερ Γη» στο κοντινότερο αστρικό σύστημα

Την ανακάλυψη δύο ακόμα πλανητών που εντάσσονται στην κατηγορία «Σούπερ Γη» γνωστοποίησε ερευνητική ομάδα της NASA. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο βραχώδεις πλανήτες, οι οποίοι είναι πολύ μεγαλύτεροι σε όγκο από τη Γη μας, εντοπίστηκαν στο πιο κοντινό μας πλανητικό σύστημα, σε απόσταση 33 ετών φωτός.

Οι επιστήμονες απέκλεισαν το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής, τουλάχιστον στη μορφή που είμαστε σε θέση οι άνθρωποι να γνωρίζουμε, ωστόσο εξέφρασαν τον ενθουσιασμό του για το γεγονός ότι η -για τα αστρικά δεδομένα- κοντινή απόσταση που βρίσκονται, προσφέρει μία εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα και μελέτη σε βάθος.

Ο εκ των επικεφαλής της έρευνας, αστροφυσικός Αβί Σπόρερ, δήλωσε ότι με τα νέα συστήματα που έχουν στη διάθεσή τους, είναι πολύ πιθανό να εντοπίσουν και άλλα αστρικά συστήματα με πέντε ή έξι πλανήτες, γύρω από μικρούς ήλιους, «ελπίζοντας ότι ένας εξ αυτών, να βρίσκεται στη ζώνη που πιστεύουμε ότι υπάρχει ζωή».


Παρ' ότι το άστρο HD 260655 είναι πολύ πιο ψυχρό σε σύγκριση με τον ήλιο μας, η κοντινή απόσταση των δύο πλανητών στον κόκκινο νάνο, υποδεικνύει θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες, από αυτές που μπορεί να συντηρηθεί ζωή.

Ο πλανήτης HD 260655b έχει μέση θερμοκρασία 816° Fahrenheit, δηλαδή 435,5 βαθμούς Κελσίου. Πραγματοποιεί έναν ολόκληρο κύκλο γύρω από το άστρο του κάθε 2,8 ημέρες και είναι 1,2 φορές μεγαλύτερος από τη Γη. Η μάζα του είναι διπλάσια από της Γης και ελαφρώς πυκνότερη, ενώ είναι βραχώδης στα πρότυπα του πλανήτη μας.

Ο πλανήτης HD 260655c έχει μέση θερμοκρασία 543° Fahrenheit, δηλαδή 283,8 βαθμούς Κελσίου. Ο κύκλος του γύρω από το άστρο ολοκληρώνεται σε 5,7 ημέρες και είναι 1,5 φορές μεγαλύτερος από τη Γη. Η μάζα του είναι περίπου τριπλάσια από της Γης, αλλά λιγότερο πυκνή και είναι επίσης βραχώδης.

Οι επιστήμονες θεωρούν σημαντική ευκαιρία τους δύο πλανήτες για τη μελέτη της ατμόσφαιράς τους, λόγω της φωτεινότητας που προσφέρει ο κόκκινος νάνος άστρο τους. Η μελέτη θα δείξει αν υπάρχουν ταυτόσημα στοιχεία στην ατμόσφαιρά τους με τη Γη, αν υπάρχει νερό σε οποιαδήποτε μορφή και αν η σύσταση στηρίζεται στον άνθρακα, όπως στον πλανήτη μας.

Μέχρι στιγμής, έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη τουλάχιστον 5.000 εξωπλανητών -δηλαδή εκτός του ηλιακού μας συστήματος- στον Γαλαξία μας Milky Way, η έρευνα ωστόσο έχει εστιαστεί στους βραχώδεις πλανήτες, που μοιάζουν με τη Γη μας, τον Άρη και την Αφροδίτη.

Πηγή: skai.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top