ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ικανοποιημένοι έφυγαν από τη σύσκεψη στο Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι

Ικανοποιημένοι έφυγαν από τη σύσκεψη στο Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι

Ικανοποιημένες έφυγαν από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο με αντικείμενο τις τιμές του γάλατος και των προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, οι ομάδες των αιγοπροβατοτρόφων.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής είπε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα πάρα πολύ εποικοδομητικό κλίμα, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ενημερώνει αρχικά για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει καθολικά αυτά που προβλέπονται από τον Κανονισμό που καθιερώνει το χαλλούμι ως ΠΟΠ και να εφαρμόσει απαράκλητα και τις πρόνοιες της σχετικής γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Καδής είπε πως τέθηκαν από τους αιγοπροβατοτρόφους οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι προϋποθέσεις για την αύξηση παραγωγής γάλακτος κατά τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα την περίοδο Αυγούστου-Δεκεμβρίου, όταν η παραγωγικότητα είναι πιο χαμηλή.

Ακούστηκαν, όπως είπε, συγκεκριμένες εισηγήσεις και αυτό που κατέληξαν είναι ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί και με τις υπόλοιπες ομάδες και θα υπάρξει συνάντηση και με τους αγελαδοτρόφους. Πολύ σύντομα, πρόσθεσε, θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με όλες τις ομάδες που εμπλέκονται, ούτως ώστε να υπάρξει κατάληξη σε μια κοινώς αποδεκτή διαδικασία χωρίς παρεκκλίσεις από αυτά που προβλέπονται στον Κανονισμό ΠΟΠ.

Είπε πως το θέμα που κυριαρχεί είναι αυτό των τιμών που αγοράζεται το γάλα από τους τυροκόμους, όπου υπάρχει μια σημαντική διαφορά από το κόστος παραγωγής, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το κόστος πώλησης, κάτι που σημαίνει ότι δουλεύουν στη ζημιά τους. «Θα πρέπει να βρεθούν οι χρυσές λύσεις, οι οποίες θα οδηγούν στην αύξηση της αμοιβής των αιγοπροβατοτρόφων ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν βιώσιμοι, γιατί χωρίς να παραμείνουν βιώσιμοι ούτε γάλα θα έχουμε ούτε και χαλλούμι», είπε.

Ο κ. Καδής είπε πως ο διάλογος συνεχίζεται και εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα έχουμε μια ολοκληρωμένη διευθέτηση.

Ερωτηθείς αν οι αιγοπροβατοτρόφοι ζήτησαν αύξηση της τιμής του αιγινού και του πρόβειου γάλακτος, ο κ. Καδής απάντησε θετικά χωρίς ωστόσο να πει πόση ήταν αυτή η αύξηση που ζητήθηκε. Πρόσθεσε πως είναι γενικώς αποδεκτό ότι για να παράξουν χρειάζονται ένα ποσό το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτό που εισπράττουν και έτσι δεν είναι βιώσιμοι.

Δηλαδή, συνέχισε, συζητήθηκε το πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε αυξήσεις, διευκρινίζοντας πως δεν μπορεί να είναι πάντα η Κυβέρνηση που θα δημιουργεί τις αυξήσεις αλλά πρέπει να αφεθεί και η αγορά να λειτουργήσει και θα πρέπει να πάρουν την τιμή που ζητούν από αυτούς που αγοράζουν το προϊόν τους.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν αλλαγές στην αγορά μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις, ο κ. Καδής είπε πως αυτός ο κύκλος διαβουλεύσεων θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, σε λίγες μέρες, και δεν χρειάζεται να συζητηθεί περαιτέρω τι θα γίνει σε αυτές τις μέρες. «Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως αυτά που προβλέπονται στον Κανονισμό ΠΟΠ», επανέλαβε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων Σωτήρης Καδής εξέφρασε τη συμφωνία του με τα λεγόμενα του Υπουργού, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους άκουσε με κατανόηση και αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ερωτηθείς τι ζήτησαν στη σύσκεψη, ο Σωτήρης Καδής δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες σημειώνοντας πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη. Κληθείς να πει αν φεύγουν ικανοποιημένοι οι αιγοπροβατοτρόφοι από τη σύσκεψη, απάντησε θετικά λέγοντας συγκεκριμένα πως ο Πρόεδρος ήταν πολύ θετικός στα προβλήματα που έχουμε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top