Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Ιστορική μέρα - Ξεκινά η πρώτη φάση του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς

01.07.2022
10:20
Κοινωνία

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη μέρα ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, σε δηλώσεις του κατά την τελετή που σηματοδότησε την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς, το πρωί της Παρασκευής.

Ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τον Αν. Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, Γιάννη Νικολαΐδη, τους Δημάρχους Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς Φαίδωνα Φαίδωνα και Γιώτη Παπαχριστοφή, την Αν. Διευθύντρια Ελένη Κασκίρη και λειτουργούς του Τμήματος Δημοσίων Έργων, επιθεώρησαν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του αυτοκινητοδρόμου.

«Ιστορική μέρα σήμερα, τόσο για την Πάφο αλλά και για την Κύπρο, καθώς ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα έργα, που ανέμεναν εδώ και δεκαετίες, φορείς και η κοινωνία της Πάφου, μπαίνει σε στάδιο κατασκευής, σε στάδιο υλοποίησης», είπε.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για ένα έργο, που είχε εξαγγείλει και θέσει σε προτεραιότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η πρώτη φάση, που ξεκινά την Παρασκευή, αφορά δρόμο δύο λωρίδων από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί 15,5 χιλιομέτρων, με κοιλαδογέφυρες και σήραγγες και προυπολογίζεται στα €86.845,010,00 (περιλ. ΦΠΑ). Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, υπάρχει πρόνοια για επέκτασή του, για να γίνει τέσσερις λωρίδες. «Όταν ολοκληρωθεί θα ξεπεράσει τα €300 εκ.», σημείωσε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, η α’ φάση περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ανισόπεδου κόμβου για σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου, ενός κυκλικού κόμβου στην Τσάδα και ενός στο σημείο τερματισμού μετά το Στρουμπί. Προνοείται, επίσης, η κατασκευή δύο διατρητικών σηράγγων μήκους 720μ. και 290μ. έκαστη, πέντε κοιλαδογεφύρων συνολικού μήκους 1.500μ., δύο υπέργειων διαβάσεων και εννέα υπόγειων διαβάσεων. Τέλος, λόγω της ανωφέρειας του δρόμου, θα κατασκευαστούν πρόσθετες λωρίδες κυκλοφορίας σε μεγάλο μήκος (περίπου 12 χλμ). Στο σύνολό του, ο αυτοκινητόδρομος θα είναι μήκους 31 χλμ και θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις.

«Έχουν περάσει δεκαετίες, τότε που ο τότε Υπουργός Συγκοινωνιών, Αβέρωφ Νεοφύτου, επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, είχε πάρει την πολιτική απόφαση για να σχεδιαστεί αυτό το έργο και να τροχιοδρομηθεί», ανέφερε.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, το έθεσε σε προτεραιότητα. Ωρίμασε το έργο, πάρθηκαν οι πολιτικές αποφάσεις, μπήκαν οι προϋπολογισμοί, πριν ένα χρόνο υπογράψαμε το έργο. Κάποιοι ακόμα τότε δεν πίστευαν ότι θα ξεκινούσε η κατασκευή αυτού του πολυαναμενόμενου έργου», πρόσθεσε.

«Σήμερα όλοι μας, με μεγάλη μας χαρά, βλέπουμε ότι η πρώτη φάση αυτού του έργου, ο δρόμος Πόλης-Πάφου, ένα έργο των €86 εκ., ένα έργο που θα αναβαθμίσει την επαρχία, θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα μπαίνει σε τροχιά κατασκευής», σημείωσε ο κ. Καρούσος.

Η εκτέλεση του έργου εμπίπτει στους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ως μέρος του βασικού οδικού δικτύου της Κύπρου, με στόχο την αναζωογόνηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Επαρχίας Πάφου, είπε ο Υπουργός στον χαιρετισμό του. «Ως νησιωτικό κράτος, η Κύπρος στηρίζεται εξ ολοκλήρου στις οδικές μεταφορές για τις εσωτερικές μετακινήσεις, γεγονός που προκαλεί συχνά δυσκολίες στην προσβασιμότητα σε βασικές υπηρεσίες, αλλά και στις μεταφορές ανθρώπων και αγαθών».

Ο Υπουργός Μεταφορών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα οφέλη που αναμένεται να έχει το Έργο για τους κατοίκους του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς. "Επιδίωξή μας είναι να διευκολύνουμε κυρίως την προσβασιμότητα των κατοίκων της απομακρυσμένης αυτής περιοχής, αλλά και να αναβαθμίσουμε τις υποδομές στο οδικό δίκτυο και κατ’ επέκταση να επιλύσουμε τα προβλήματα οδικής ασφάλειας», είπε.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, ο νέος δρόμος θα συμβάλει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής Πόλεως Χρυσοχούς, αφού θα διευκολυνθεί η προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή, η εφαρμογή νέων και καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, με συνεπακόλουθα οφέλη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών από την Κύπρο και το εξωτερικό. Η ύπαρξη ασφαλούς οδικής συνδεσιμότητας και η ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή, θα περιορίσει το φαινόμενο της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο ευχαρίστησε, ως πολιτικός του προϊστάμενος, καθώς «σήμερα επιβλέπουν έργα προϋπολογισμού, πέραν των €1,2 δις., σε ολόκληρη την Κύπρο. Ολόκληρη η Κύπρος είναι ένα εργοτάξιο, με έργα που έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι ο δρόμος Πόλης-Πάφου, είναι ο δρόμος Λεμεσού-Σαιττά, είναι ο περιμετρικός της Λευκωσίας. Σε λίγες μέρες υπογράφουμε και του Αστρομερίτη-Ευρύχου. Θα προκηρύξουμε το Παλαιχώρι-Λευκωσία μέχρι και το τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου. Υπογράφουμε και το Λάρνακα-Δερύνεια την επόμενη βδομάδα, το ίδιο και το Δερύνεια-Σωτήρα», είπε, προσθέτοντας «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα παραδοθεί σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματά του και σίγουρα συνεχίζουμε να ωριμάσουμε και την επόμενη φάση του έργου».

Ερωτηθείς αν έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για τη δεύτερη φάση του έργου, ο Υπουργός απάντησε θετικά, λέγοντας ότι πρέπει να επικαιροποιηθούν κάποιες μελέτες, ενώ τώρα που είναι υπό εκτέλεση η πρώτη φάση, πλέον οι πόροι και το προσωπικό που ασχολούνται με την Πάφο μπορούν πιο εύκολα να δουλέψουν και να αφοσιωθούν και στην ωρίμανση και της επόμενης φάσης.

«Είναι σημαντικό οι εξαγγελίες και τα λόγια να μετατρέπονται σε πράξεις και αυτό είναι που κάνουμε σαν κυβέρνηση, αυτό είναι που κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και βλέπουμε όλα αυτά τα έργα να είναι υπό εκτέλεση», κατέληξε ο κ. Καρούσος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, Γιώτης Παπαχριστοφή, είπε ότι «σίγουρα η σημερινή μέρα είναι μέρα χαράς για μας, διότι επιτέλους, μετά από έναν χρόνο που έχουν υπογραφτεί τα συμβόλαια ξεκινά το έργο». Τόνισε ότι για να ολοκληρωθεί το έργο πρέπει να φτάσει μέχρι και την Πόλη Χρυσοχούς «για να μας βρει ικανοποιημένους».

«Μας δίνει τη χαρά να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να μπορούμε να παραμείνουμε στην Πόλη Χρυσοχούς. Είμαστε απομακρυσμένοι. Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου δεν θα είμαστε απομακρυσμένοι, θα είμαστε κι εμείς κοντά με την Πάφο», είπε ο δήμαρχος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ