ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενστάσεις Κυπριακής αντιπροσωπείας - Αναφορές περί "τδβκ' από 'Αγκυρα στις εργασίες ΚΣ ΟΑΣΕ

Ενστάσεις Κυπριακής αντιπροσωπείας - Αναφορές περί "τδβκ' από 'Αγκυρα στις εργασίες ΚΣ ΟΑΣΕ

Απαντήσεις στις τουρκικές αναφορές περί "τδβκ" στις εργασίες της 29ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) στο Μπέρμιγχαμ έδωσαν τα μέλη της κυπριακής και ελληνικής αντιπροσωπείας.

Σε ανακοίνωση της Βουλής σημειώνεται ότι στις αναφορές της Αντιπροέδρου της ΚΣ του ΟΑΣΕ Ειρήνης Χαραλαμπίδους για το Βαρώσι, απάντησε μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας "εκφράζοντας τις γνωστές τουρκικές αιτιάσεις ότι δήθεν μόνο η λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου είναι αρμόδια να αποφασίζει και να ενεργεί σε ότι αφορά το καθεστώς των Βαρωσίων".

Η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας Ειρήνη Χαραλαμπίδου και το μέλος Χρήστος Σενέκης, καθώς και μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, εγείροντας θέμα διαδικασίας απάντησαν άμεσα στις απαράδεκτες τουρκικές αναφορές, ξεκαθαρίζοντας ότι η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» αποτελεί παράνομη οντότητα η οποία δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος και κανένα διεθνή οργανισμό περιλαμβανομένου του ΟΑΣΕ, παρά μόνο από την Τουρκία.

Μόνο νόμιμο κράτος, υπογράμμισαν μέλη των δύο αντιπροσωπειών, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία βρίσκεται υπό κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα από το 1974.

Οι εργασίες άρχισαν την Κυριακή και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε συνεδρία της Γενικής Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Τόνισε ότι η υποστήριξη της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της είναι αδιαμφισβήτητη. Αναφερόμενη στη φιλοξενία από την Κύπρο μεγάλου αριθμού Ουκρανών προσφύγων, υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη σε ανθρωπιστικά ζητήματα είναι δεδομένη, ενώ η τρεχουσα κατάσταση ξυπνά γνώριμες μνήμες σε 200 χιλιάδες Κύπριους πρόσφυγες που βίωσαν την ίδια σκληρότητα.

Επισημαίνοντας ότι η σταθερή δέσμευση στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, καθώς και στην προστασία του ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι υψίστης σημασίας.

Η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε σε αυτό το πλαίσιο ότι η Κύπρος έχει ευθυγραμμιστεί με τις συλλογικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ έχει υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, καθώς και της Γεωργίας, σύμφωνα με τα κριτήρια και τη διαδικασία που προβλέπονται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Σε ότι αφορά στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ επέκρινε το γεγονός ότι υπάρχουν κράτη που ενώ σε επίπεδο ρητορικής καταδικάζουν τη ρωσική επιθετικότητα, υπό το πρόσχημα της τήρησης ουδετερότητας, αρνούνται να ευθυγραμμιστούν σε πρακτικό επίπεδο, υπονομεύοντας τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο των κυρώσεων και επιβάλλοντας περαιτέρω κόστος στις χώρες που έχουν υιοθετήσει όλες τις απαραίτητες κυρώσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Χαραλαμπίδου επεσήμανε, εξάλλου, ότι η άμυνα και η ασφάλεια έχουν καταστεί πιο επίκαιρες από ποτέ στην Ευρώπη λόγω των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων και έχουν οδηγήσει παραδοσιακά ουδέτερα κράτη να επιδιώξουν συμμετοχή σε συμμαχίες και στρατιωτικούς οργανισμούς.

Υποστήριξε εξάλλου ότι εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης στην Ευρώπη, κινήσεις που προκαλούν κλιμάκωση της επιθετικότητας και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπονομεύουν όχι μόνο την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια αλλά και την ενότητα εντός των υπαρχουσών στρατιωτικών συνασπισμών, που θα πρέπει να παρέμβουν για να ενθαρρύνουν την ενότητα μεταξύ των συμμάχων τους.

Η κ. Χαραλαμπίδου υπογράμμισε ότι ο αναθεωρητισμός και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου είτε αφορούν την Κριμαία, το Ντονμπάς, τη Μαριούπολη και το Λουχάνσκ, είτε αφορούν προκλήσεις στο Αιγαίο ή στο Βαρώσι, αποτελούν απειλή για ολόκληρη τη διεθνή τάξη και πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Υπό τετραήμερη κράτηση ο 23χρονος οδηγός - Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Εν αναμονή ενημέρωσης από Europol, Interpol και Ρωσία η Αστυνομία για το απειλητικό email που έφερε αναστάτωση

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid: Ονομάζεται «FLiRT» - Λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια; - Όσα πρέπει να ξέρετε

Λάκης Γαβαλάς: Δέχθηκε επίθεση από μοναχούς - «Με είπαν π****η μέσα στο αεροπλάνο» - Δείτε βίντεοΜήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top