ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάτε διακοπές; Μάθετε τα δικαιώματα σας σε περίπτωση ακύρωσης ή καθυστέρησης πτήσης

Πάτε διακοπές; Μάθετε τα δικαιώματα σας σε περίπτωση ακύρωσης ή καθυστέρησης πτήσης

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σε πολλά αεροδρόμια, λόγω της απεργίας εργαζομένων σε αεροπορικές εταιρείες, επιθυμεί να πληροφορήσει τους επηρεαζόμενους ταξιδιώτες σε σχέση με τα δικαιώματά τους σε περίπτωση ακύρωσης ή καθυστέρησης της πτήσης τους.

Εάν η πτήση του επηρεαζόμενου ταξιδιώτη είναι μέρος οργανωμένου ταξιδιού, ο ταξιδιώτης έχει τα ακόλουθα δικαιώματα, σύμφωνα με τον περί των Οργανωμένων Ταξιδιών και Συνδεδεμένων Ταξιδιωτικών Διακανονισμών Νόμος του 2017:

Σε περίπτωση που λόγω της κατάστασης το οργανωμένο ταξίδι δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί, ο ταξιδιώτης δικαιούται την πλήρη επιστροφή όλων των ποσών που κατέβαλε για το πακέτο.

Εάν το οργανωμένο ταξίδι τελικά εκτελεστεί, αλλά λόγω μεγάλης καθυστέρησης στις πτήσεις, δεν ήταν δυνατό να εκτελεστεί πλήρως όπως είχε συμφωνηθεί, ο ταξιδιώτης δικαιούται κατάλληλη μείωση της τιμής του πακέτου.

Στην περίπτωση κατά την οποία επηρεάζεται ο επαναπατρισμός του ταξιδιώτη, είτε λόγω μεγάλης καθυστέρησης της πτήσης είτε λόγω ακύρωσής της, ο διοργανωτής οφείλει να παρέχει κατάλληλη συνδρομή ή βοήθεια στον ταξιδιώτη που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Αν είναι αδύνατον να διασφαλιστεί η επιστροφή του ταξιδιώτη όπως συμφωνήθηκε στη σύμβαση του οργανωμένου ταξιδιού, ο διοργανωτής φέρει το κόστος της αναγκαίας παροχής καταλύματος, αν είναι δυνατόν ισοδύναμης κατηγορίας με αυτή που περιλάμβανε το κατάλυμα του πακέτου, για περίοδο όχι πέραν των τριών (3) διανυκτερεύσεων ανά ταξιδιώτη.

Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις ο ταξιδιώτης δεν δικαιούται πρόσθετη αποζημίωση καθώς η συγκεκριμένη κατάσταση αποτελεί αναπόφευκτη και έκτακτη περίσταση η οποία δεν είναι στον έλεγχο του διοργανωτή.

Σημειώνεται ότι, σε γενικές γραμμές, οργανωμένο ταξίδι θεωρείται ο συνδυασμός τουλάχιστον δύο ταξιδιωτικών υπηρεσιών οι οποίες έχουν αγοραστεί από ένα σημείο πώλησης σε μια συνολική τιμή.

Σε περίπτωση μεμονωμένης πτήσης, η οποία δεν είμαι μέρος οργανωμένου ταξιδιού, ο επιβάτης έχει τα ακόλουθα δικαιώματα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αρ. 261/2004:

  • Σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης ο ταξιδιώτης δικαιούται είτε επιστροφή του αντίτιμου εισιτήριου είτε εξασφάλιση εναλλακτικού τρόπου μετάβασης στον τελικό προορισμό και ενδεχομένως επιπρόσθετη χρηματική αποζημίωση κάτω υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
  • Σε περίπτωση καθυστέρησης της πτήσης κατά την αναχώρηση, ο επιβάτης δικαιούται επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου ή πτήση επιστροφής. Εάν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη των 3 ωρών στον τελικό προορισμό, ενδεχομένως ο επιβάτης να δικαιούται και χρηματική αποζημίωση. Τα ίδια δικαιώματα παρέχονται και σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης από την αεροπορική εταιρεία.

Σημειώνεται ότι η αεροπορική εταιρεία οφείλει πάντοτε να ενημερώνει τους επιβάτες για τα δικαιώματα τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, στον τηλεφωνικό αριθμό 1429.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top