Κατακόρυφη αύξηση στο ρεύμα - Έρχονται νέες διατιμήσεις λόγω αύξησης τιμής του πετρελαίου

Κατακόρυφη αύξηση στο ρεύμα - Έρχονται νέες διατιμήσεις λόγω αύξησης τιμής του πετρελαίου

Εντός των ημερών αναμένεται να εγκριθούν τα σχέδια διατιμήσεων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, η οποία ανέφερε πως μέχρι στιγμής η Αρχή δεν γνωρίζει τα ακριβή ποσοστά των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Κληθείσα να αναφέρει ποιο θα είναι το ποσοστό αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος, η κ. Παπαδοπούλου είπε πως η ΑΗΚ δεν έχει ακόμα τα επίσημα στοιχεία και δεν γνωρίζει το ακριβές ποσοστό των αυξήσεων, ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αύξηση θα κυμανθεί κάπου στο 24%.

«Υπάρχει μεγάλη αύξηση στην αναπροσαρμογή της τιμής του καύσιμου του τελευταίου μήνα. Αυξήθηκε πάρα πολύ η τιμή του πετρελαίου και παράλληλα υπάρχει αύξηση στις βασικές διατιμήσεις της ΑΗΚ», είπε.

Σε ερώτηση αν θα γίνονται ευκολίες πληρωμής για τους πολίτες, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, η κ. Παπαδοπούλου είπε πως η ΑΗΚ πάντοτε κάνει ευκολίες στα άτομα που πραγματικά δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν.

Εξήγησε πως οι λειτουργοί εξυπηρέτησης της πρώτης γραμμής ετοιμάζουν σχέδια εξόφλησης, ούτως ώστε να διευκολυνθεί ο πελάτης που δυσκολεύεται και παράλληλα να μειώνεται το χρεωστικό υπόλοιπο.

Σε σχέση με τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, είπε ότι έχουν την ειδική διατίμηση με κώδικα 08, όπως καθορίζεται από το κράτος.

Ανέφερε πως τα τιμολόγια των συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού είναι περίπου 20% μειωμένα σε σχέση με τους υπόλοιπους πελάτες.

Επίσης, είπε πως ισχύει η μείωση στο συντελεστή ΦΠΑ στα τιμολόγια όλων των οικιακών πελατών, σημειώνοντας πως ο συντελεστής του ΦΠΑ για τους οικιακούς πελάτες είναι μειωμένος στο 9% από το 19% που ήταν και θα παραμείνει μειωμένος μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι για τις ευάλωτες ομάδες ο συντελεστής του ΦΠΑ είναι μειωμένος στο 5%.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν από πλευράς ΑΗΚ θα ληφθούν μέτρα, η κ. Παπαδοπούλου είπε πως η Αρχή «έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο», εξηγώντας πως «έχει προσφέρει για 10 μήνες μείωση 10% σε όλα τα τιμολόγια όλων των πελατών της, εν καιρώ πανδημίας, και αυτό της αναλογούσε σε 53 εκατομμύρια ευρώ».

«Είναι χρήματα της ΑΗΚ, τα οποία δόθηκαν πίσω στην πολιτεία και στην οικονομία. Έχει ξεπεράσει όλες τις οικονομικές της δυνατότητες. Η ΑΗΚ έχει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία του συστήματος μας», σημείωσε.

Σύμφωνα με την Χριστίνα Παπαδοπούλου, «το σύστημα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει να ενδυναμώνεται και να εκσυγχρονίζεται το δίκτυο μας, ούτως ώστε να εξασφαλίζουμε την απρόσκοπτη αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Η προεδρική μάχη άρχισε- Το μεγάλο παζλ των συμμαχιών και η μετακίνηση των κομματικών ισορροπιών

Η προεδρική μάχη άρχισε- Το μεγάλο παζλ των συμμαχιών και η μετακίνηση των κομματικών ισορροπιών

Η πολιτική αναδιάταξη μετά τις βουλευτικές εκλογές, ανοίγει πρόωρα τον δρόμο για το 2028- Αννίτα Δημητρίου- Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Παμπορίδης, βρισκονται στο κάδρο του ΔΗΣΥ. Το ΑΚΕΛ μετρά επιλογές, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κρατά ανοιχτό το χαρτί και ΕΔΕΚ-ΔΗΠΑ επανεξετάζουν τη σχέση τους με την κυβέρνηση. Κάπως έτσι διαμορφώνεται το σκηνικό, μέχρι αυτή τη στιγμή. Αν και οι προεδρικές εκλογές του 2028, είναι ακόμη μακριά, πολιτικά, όμως, έχουν ήδη αρχίσει.

BEST OF TOTHEMAONLINE