ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για την τρίμηνη αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας συζήτησε η Επιτροπή Οικονομικών - Τι αφορά πρόταση

Για την τρίμηνη αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας συζήτησε η Επιτροπή Οικονομικών - Τι αφορά πρόταση

Η τρίμηνη στοχευμένη αναστολή των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και επαγγελματικής στέγης συζητήθηκε στην έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συνήλθε την Τρίτη. Η πρόταση αφορά την κύρια κατοικία μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ, την επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασίας μέχρι 750 χιλιάδων ευρώ και αγροτεμάχια αξίας μέχρι 100 χιλιάδων ευρώ.

Ο Σωτήρης Ιωάννου, Βουλευτής ΕΛΑΜ, ανέφερε ότι τον Απρίλιο του 2021 η Επιτροπή Οικονομικών είχε πει ότι θα υπάρξει συζήτηση αναφορικά με το πακέτο προτάσεων που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), αλλά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καμία συζήτηση για τις εκποιήσεις, εξού και η κατάθεση της πρότασης για αναστολή των εκποιήσεων. Ακόμη, σημείωσε ότι οι τράπεζες προχωρούν καταχρηστικά και εντελώς παράνομα σε εκποιήσεις πρώτων κατοικιών, προσθέτοντας ότι η θέση του κόμματός του είναι να συζητηθεί η πρόταση ως κατεπείγουσα στην Ολομέλεια της προσεχούς Πέμπτης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί και επομένως θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο. «Θα πάμε με καινούργια πρόταση νόμου με ισχύ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και θα ζητήσουμε από την Ολομέλεια να συζητηθεί κατεπειγόντως, όπως έγινε με άλλες περιπτώσεις», τόνισε. Δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής λύσης από την Κυβέρνηση, κατέληξε.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, Βουλευτής ΔΗΠΑ, ανέφερε ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι ευνοϊκότερο για τις τράπεζες, τα ταμεία εξαγοράς και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, υποδεικνύοντας ότι οι πρακτικές που ακολουθούν αυτοί οι φορείς είναι ετεροβαρείς για τους δανειολήπτες. Ακόμη, σημείωσε ότι στην πράξη δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των φορέων και των δανειοληπτών-εγγυητών, οπότε η απουσία οποιασδήποτε ενέργειας από την εκτελεστική εξουσία δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια από το να υποβάλουμε αυτή την πρόταση νόμου. «Αναμένουμε τις ενέργειες από την Κυβέρνηση και από το ΥΠΟΙΚ με διαβούλευση με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης για να μας φέρουν δεσμευτική δήλωση για τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων. Οι τρεις μήνες δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την όλη οικονομική κατάσταση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τρυφωνίδης επανέλαβε την έκκλησή του στην Κυβέρνηση να διαβουλευθεί με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης, ώστε να δοθεί περιθώριο στη Βουλή να συζητήσει τον Σεπτέμβριο τις 13 προτάσεις νόμου που εκκρεμούν εδώ και ένα χρόνο. Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, είπε ότι κάποιοι πρέπει να αιτιολογήσουν την αρνητική στάση τους έναντι της πρότασης. «Ζητάμε συναινετικές λύσεις, γιατί το θέμα είναι μέγιστο για το σύνολο του κυπριακού λαού», τόνισε.

Ο Σταύρος Παπαδούρης, Βουλευτής Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, δήλωσε ότι κάποια κόμματα δεν συμμερίζονται το κατεπείγον της υπόθεσης, προσθέτοντας ότι αναμένεται μέχρι την Τετάρτη η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) και της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ) για τρίμηνη αναστολή πλειστηριασμών. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, θα κατατεθεί εκ νέου πρόταση νόμου για να οδηγηθεί ως κατεπείγουσα στην Ολομέλεια της Πέμπτης. Ερωτηθείς για τη στάση του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤΚ, ανέφερε ότι κατανοούν ότι υπάρχει μείζον θέμα με τους πλειστηριασμούς, αλλά είπαν ότι οι πλειστηριασμοί αφορούν μόνο χωράφια, κάτι που δεν υφίσταται, γιατί η Βουλή λαμβάνει μηνύματα και για πρώτες κατοικίες και μικρές επαγγελματικές στέγες. «Η προτροπή όλων είναι να λυθεί το θέμα συναινετικά από όλες τις πλευρές», επεσήμανε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι εδώ και ενάμιση χρόνο υπάρχει το θέμα του κρατικού φορέα (ενοίκιο έναντι δόσης), το οποίο θα έρθει στο τέλος του χρόνου, και αναρωτήθηκε ποιος προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες και όσους δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ερωτηθείς για τα κόμματα που θα υποστηρίξουν την πρόταση αναστολής των πλειστηριασμών, ο κ. Παπαδούρης ανέφερε το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, την ΕΔΕΚ, τη ΔΗΠΑ, το ΕΛΑΜ, ενώ το ΑΚΕΛ δεν έχει απαντήσει ακόμα. Πέρσι, υπέδειξε, λόγω πανδημίας υπήρχε συνεννόηση με τον Σύνδεσμο Τραπεζών να μην προχωρήσει σε εκποιήσεις, κάτι που επιτεύχθηκε δύο φορές στο παρελθόν. «Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει τώρα αυτή η επιλογή προστασίας για όσους τη δικαιούνται», κατέληξε.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top