ΕΛΛΑΔΑ

Παράνομη έκρινε το Δικαστήριο της ΕΕ την παραγωγή «φέτας» από τη Δανία - Σημαντική η παρέμβαση της ΚΔ

Παράνομη έκρινε το Δικαστήριο της ΕΕ την παραγωγή «φέτας» από τη Δανία - Σημαντική η παρέμβαση της ΚΔ

Τον Κανονισμό της ΕΕ που αφορά στα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, έκρινε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ότι παραβιάζει η Δανία, καθώς η χώρα επιτρέπει στο έδαφός της την παραγωγή τυριών με την ονομασία «φέτα», με σκοπό την εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες, χωρίς αυτά να πληρούν τις προδιαγραφές της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) της φέτας.

Η απόφαση του ΔΕΕ αφορά στην υπόθεση C-159/20 | Επιτροπή κατά Δανίας (ΠΟΠ «ΦΕΤΑ»), η οποία εκδόθηκε την Πέμπτη 14 Ιουλίου.

Ανακοίνωση από την Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι στο θέμα, σημαντική κρίνεται η παρέμβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας που ανέφερε ότι η ΠΟΠ και η προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) αποτελούν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, τα οποία προστατεύονται με τον Κανονισμό της ΕΕ για την επιβολή δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας από τις τελωνει­ακές αρχές της ΕΕ.

Συνεπώς, η χρήση ΠΟΠ ή ΠΓΕ για τον προσδιορισμό ενός προϊόντος που κατασκευάζεται στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο δεν πληροί τις ισχύουσες προδιαγραφές, παραβιάζει, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας που συνιστά η εν λόγω ΠΟΠ ή ΠΓΕ, ακόμη και αν αυτό το προϊόν προορίζεται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες, αναφέρεται.

Κατά συνέπεια, προστίθεται, το ΔΕΕ, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα που αντέταξε η Δανία ότι ο εν λόγω Κανονισμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωσή της διότι έχει εφαρμογή μόνο στα προϊόντα που πωλούνται εντός της Ένωσης και δεν καλύπτει τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο κείμενό του, αποφάσισε πως, από το γράμμα, το όλο πλαίσιο και τους σκοπούς του Κανονισμού προκύπτει ότι μια τέτοια χρήση συγκαταλέγεται μεταξύ των ενεργειών που απαγορεύονται από τον συγκεκριμένο Κανονισμό.

"Η απόφαση του ΔΕΕ κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική για τις χώρες της ΕΕ που έχουν κατοχυρώσει προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ καθότι είναι ξεκάθαρο πλέον ότι αυτά προστατεύονται όχι μόνο εντός της ΕΕ αλλά και στις τρίτες χώρες. Εξ ου και η ονομασία «φέτα» επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για τυρί που παράγεται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας και πληροί τις σχετικές προδιαγραφές του προϊόντος, όπως αυτές έχουν κατοχυρωθεί με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1829/2002" σημειώνει η Νομική Υπηρεσία.

Στη διαδικασία παραβάσεως ενώπιον του ΔΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησαν η Έλενα Ζαχαριάδου, Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και η Βίκυ Χριστοφόρου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

365 ημέρες τον χρόνο στην στάνη και το άρμεγμα – Κύπρια άφησε την δουλειά της για να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία

«Αβέρτα» υπερωρίες οι Κύπριοι εργαζόμενοι – 1 στους 10 δουλεύουν πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα

Δάκρυα χαράς στο J2US: Η επί σκηνής πρόταση γάμου - Δείτε βίντεο

Είχαν Άγιο - Τυλίχθηκε στις φλόγες όχημα στον αυτοκινητόδρομο – Πρόλαβαν να εξέλθουν τρία πρόσωπα

Νυκτοβάτες φαίνεται να έβαλαν φωτιά στον ιππόδρομο Λευκωσίας

Σοφία Χατζηπαντελή: «Ρίχνει» το instagram ποζάροντας ημίγυμνη για... τα γενέθλιά τηςΜήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top