LIKE ONLINE

Ο γκάνγκστερ που αγαπήθηκε σαν τον Ρομπέν των Δασών – Τον πρόδωσε μια γυναίκα

Ο γκάνγκστερ που αγαπήθηκε σαν τον Ρομπέν των Δασών – Τον πρόδωσε μια γυναίκα

Ο Τζον Ντίλιγκερ μόλις είχε βγει από τον κινηματογράφο «Biograph Theatre» στο Σικάγο. Είχε παρακολουθήσει το αστυνομικό δράμα «Μανχάταν Μελόδραμα» με πρωταγωνιστή τον Κλαρκ Γκείμπλ.

Ήταν αρκετά κουρασμένος και ήθελε να πάει στο σπίτι κρησφύγετο του στη λεωφόρο Ουίλσον στο νούμερο 4541. Να βάλει το κλειδί στο διαμέρισμα 303 όπου όλοι τον ήξεραν σαν κ. Καρλ Χέλμαν, να μπει και να χαλαρώσει.

Δεν έκανε τίποτε από αυτά. Ο καταζητούμενος από αστυνομία και FBI, ληστής τραπεζών και δραπέτης, είχε προδοθεί από την ερωμένη του. Οι πράκτορες του FBI τον παρακολουθούσαν συνεχώς. Εκείνος δεν τους είχε καταλάβει.

Ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου εκείνο το βράδυ της 22ας Ιουλίου του 34 πέρασε τους πράκτορες του FBI που παρακολουθούσαν τον καταζητούμενο Ντίλιγκερ, για ληστές που είχαν έρθει να ληστέψουν τον κινηματογράφο. Τηλεφώνησε στην αστυνομία, λέγοντας ότι γίνεται ληστεία.

Οι αστυνομικοί και τα περιπολικά που έφτασαν με αναμμένες τις σειρήνες για να συλλάβουν τους «ληστές», ξύπνησαν τον Ντίλιγκερ από τις σκέψεις που έκανε την ώρα που έβγαινε από τον κινηματογράφο.

Άρχισε να περπατάει ταχύτερα. Νόμιζε ότι είχαν έρθει για εκείνον. Στο κατόπι του από κοντά και οι πράκτορες του FBI. Οι αστυνομικοί έκαναν να τους συλλάβουν. Ο Ντίλιγκερ που δεν είχε καταλάβει τι γινόταν, άρχισε να τρέχει.

Οι πράκτορες τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Δέχτηκε συνολικά 6 σφαίρες. Η μοιραία όμως ήταν εκείνη που τον βρήκε στο λαιμό. Πέθανε χωρίς να πει λέξη στα 31 του χρόνια. Το ρολόι έδειχνε 22.40. Δυο μήνες νωρίτερα είχαν πεθάνει από πυροβολισμούς της αστυνομίας οι «συνάδελφοι» του, το ζεύγος Μπόνι και Κλάιντ.

Μύθος

Ο Τζον Ντίλιγκερ ήταν ένας μύθος στις ΗΠΑ την περίοδο του κραχ και του μεσοπολέμου. Μαζί με την συμμορία του την «The terror gang» λήστεχε 24 τράπεζες, πήρε όπλα από 4 αστυνομικά τμήματα, δραπέτευσε 2 φορές από την φυλακή και επι έναν χρόνο η αστυνομία τον έχανε σαν φαντομά μέσα από τα χέρια της σε 4 Πολιτείες.

Για τον απλό κόσμο, που έχανε τα σπίτια του από το κραχ, ο Ντίλιγκερ ο οποίος λήστευε τις μισητές τράπεζες, ήταν λαϊκός ήρωας. Ένας σύγχρονος Ρομπέν των Δασών.

Για μια γυναίκα

Ο επικεφαλής του FBI που τότε ακόμη ονομαζόταν BOI (Bureau Of Investigation), ο γνωστός Έντγκαρ Χούβερ ήταν σίγουρος πως αυτός ο άνθρωπος που ξεγλιστρούσε πάντα, μόνο με προδοσία μπορούσε να συλληφθεί.

Εκείνη την περίοδο ο Ντίλιγκερ είχε σχέση με μια πανέμορφη γυναίκα, πόρνη στο επάγγελμα που ήταν γνωστή ως «Lady in red» στους κύκλους του. Ήταν μια Ρουμάνα μετανάστρια, η Άνα Κουμπάνας, που εργαζόταν στον οίκο ανοχής «Γκάρι».

Αυτήν προσέγγισε ο Χούβερ και ορθά κοφτά την απείλησε πως θα την απελάσει με την κατηγορία της πορνείας αλλά και για τον «χαμηλό ηθικό χαρακτήρα» της. Βέβαια της είπε πως αυτό δεν θα συμβεί εάν τους δώσει πληροφορίες για τον εραστή της.

Η Άνα φοβήθηκε και άρχισε να μιλά. Είπε τα πάντα. Τους είπε πως στις 22 του μήνα ο Τζον είχε κλείσει εισιτήρια για να πάνε στον κινηματογράφο. Μαζί του θα ήταν η ίδια, και μια άλλη πόρνη η Πόλι Χάμιλτον.

Η Άνα καταλαβαίνοντας ότι οι πράκτορες θα στήσουν επιχείρηση και ότι θα πέσουν και πυροβολισμοί, είπε στον Χούβερ πως εκείνη, εκείνο το βράδυ θα φοράει ένα πορτοκαλί εφαρμοστό φόρεμα και τον παρακάλεσε να ενημερώσει τους πράκτορες του να μην την πυροβολήσουν.

Θρύλος

Ο Ντίλιγκερ ήταν όπως είπαμε ο λαικός ήρωας. Οι αρχές για να δείξουν ότι «τελείωσε η βασιλεία του», εξέθεσαν σε δημόσια θέα το πτώμα του στο νεκροτομείο. Μέσα σε λίγες ώρες υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι πέρασαν για να τον δουν.

Μαρτυρίες αναφέρουν πως αμέσως μετά τους πυροβολισμούς και ενώ ο Ντίλιγκερ είχε πέσει νεκρός στην άσφαλτο, ο κόσμος που έμαθε περι ποιου επρόκειτο πήγαινε και βουτούσε τα μαντίλια του στο αίμα του που είχε σχηματίσει λίμνη.

Θεωρίες συνομωσίας

Όπως σε κάθε μεγάλο γεγονός (και ο θάνατος του Ντίλιγκερ ήταν μεγάλο γεγονός) άρχισαν να φουσκώνουν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Κάποιοι είπαν ότι ο Ντίλιγκερ δεν σκοτώθηκε ποτέ και ότι αντί για αυτόν οι πράκτορες σκότωσαν τον μικροκακοποιό Τζίμι Λόρενς με τον οποίο είχαν μια απίστευτη ομοιότητα εμφανισιακά.

Κάποιο άλλοι είπαν – μεταξύ και εκείνων και ο ιατροδικαστής που του έκανε την νεκροψία – ότι ο νεκρός είχε μάτια καφετιά, ενώ ο Ντίλιγκερ ήταν γνωστό πως τα μάτια του ήταν γκρίζα.

Πάντως η αδελφή του που είδε το πτώμα πριν την ταφή επιβεβαίωσε ότι ο νεκρός ήταν ο Τζον Ντίλιγκερ. Την ίδια αδιάψευστη επιβεβαίωση έδωσαν και τα δαχτυλικά αποτυπώματα του νεκρού τα οποία ήταν τα ίδια με εκείνα του Ντίλιγκερ που είχε η αστυνομία στο αρχείο της.

 ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top