ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαντά στον ΠτΔ ο Τουμάζος Τσιελεπή - Παραθέτει σημειώσεις από συνάντηση ΓΓ ΟΗΕ - Αναστασιάδη τον Νοέμβριο 2021

Απαντά στον ΠτΔ ο Τουμάζος Τσιελεπή - Παραθέτει σημειώσεις από συνάντηση ΓΓ ΟΗΕ - Αναστασιάδη τον Νοέμβριο 2021

Χθεσινές δηλώσεις του Τουμάζου Τσιελεπή, πρώην μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας και βουλευτής ΑΚΕΛ, σε ραδιοφωνικό σταθμό, προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος απάντησε με γραπτή δήλωση παραθέτοντας γεγονότα.

Η δήλωση Αναστασιάδη έφερε απάντηση από τον ίδιο τον Τουμάζο Τσιελεπή.

Ακολουθεί αυτούσια η απάντηση Τουμάζου Τσιελεπή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως «αβάσιμους και κακόβουλους ισχυρισμούς» τα όσα ανέφερα με χθεσινές δηλώσεις μου αναφορικά με τα διαμειφθέντα στο Μοντ Πελεράν και στο Κραν Μοντανά. Ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι τα περί ενημέρωσής του από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για ύπαρξη εγγράφου της Τουρκίας με την οποία αποδεχόταν κατάργηση των εγγυήσεων «διαψεύδονται από τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών που είδαν το φως της δημοσιότητας».

Αντί άλλης απάντησης παραθέτω αυτούσιες τις ίδιες τις σημειώσεις από τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο στις 6 Ιουλίου 2017, στις 6.15μ.μ. όπως δημοσιεύθηκαν στο «Φιλελεύθερο» στις 28 Νοεμβρίου 2021.

«1. Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε ότι η Τουρκία του παρουσίασε κάποιες ιδέες εμπιστευτικά. Βάσει εμπιστευτικού εγγράφου από την Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας έχει την άποψη ότι υπήρξε ένα άνοιγμα στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Η Τουρκία υπέδειξε την πρόθεση της να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγύησης του 1960 και το μονομερές δικαίωμα επέμβασης. Τη Συνθήκη Εγγύησης θα μπορούσε να την αντικαταστήσει ένας μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης. Ωστόσο, η Τουρκία δεν ήταν σήμερα σε θέση να αποδεχθεί πλήρη αποχώρηση όλων των στρατευμάτων της από την Κύπρο, κάτι που μπορεί να συμβεί σε κατοπινή ημερομηνία.

2. Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε διευκρινίσεις για την τουρκική πρόταση και κατά πόσο πραγματικά η Συνθήκη Εγγύησης θα τερματιζόταν.

3. Ο Γενικός Γραμματέας επιβεβαίωσε πως η Συνθήκη Εγγύησης θα τερματιστεί και το ζήτημα των στρατευμάτων θα επιλυθεί σε κατοπινή ημερομηνία. Θα ακολουθήσει ένας μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης.

4. Ο κ. Αναστασιάδης ρώτησε κατά πόσο η Τουρκία θα παίζει κάποιο ρόλο στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης.

5. Ο Γ.Γ. είπε ότι ο ρόλος της Τουρκίας δεν συζητήθηκε αλλά είχε την άποψη ότι διάφορες οντότητες και πρωταγωνιστές θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο στην επιτήρηση της διαδικασίας εφαρμογής.

6. Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί ρόλο της Τουρκίας στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης. Είπε ότι παρόλο που ο τερματισμός της Συνθήκης Εγγύησης μπορεί να θεωρηθεί θετική ενέργεια, το να την αντικαταστήσουμε με τον μηχανισμό παρακολούθησης και με την Τουρκία να παίζει ρόλο στη διαδικασία εφαρμογής, ήταν κάτι που απλώς δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Προχώρησε επίσης και είπε ότι για τον ίδιο δεν θα μπορούσε να είναι αποδεκτό να συνεχίσουν να σταθμεύουν στην Κύπρο στρατεύματα.

7. Ο Γ.Γ. επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά, ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί, αμέσως, σημαντική μείωση των στρατευμάτων της. Επανεξέταση των στρατευμάτων δεν θα γίνει σήμερα, αλλά θα μπορούσε να γίνει αργότερα

8. Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν πιστεύει ότι η Τουρκία έχει πραγματική πρόθεση να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγύησης. Θέλει να μεταφέρει τον ρόλο της στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης και θέλει να κρύψει τις πραγματικές της προθέσεις για την κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης.

9. Ο Γενικός Γραμματέας υπέδειξε πως η Συνθήκη Εγγύησης ήταν ελαττωματική και τώρα η Τουρκία, τελικώς, επιθυμούσε να την εγκαταλείψει (…). Ο τερματισμός της παρουσιάζει πραγματικό άνοιγμα για διαπραγμάτευση.

(…)11. Ο Γ.Γ. επαναβεβαίωσε ότι η Τουρκία θέλει τερματισμό της Συνθήκης Εγγύησης ως πρώτο βήμα (…)».

Ο κάθε καλόπιστος αναγνώστης μπορεί αβίαστα να βγάλει τα συμπεράσματά του αναφορικά με το ποιους διαψεύδουν οι σημειώσεις των Ηνωμένων Εθνών. Δεν θέλω να μακρηγορώ και ως εκ τούτου αναφορικά με τους υπόλοιπους ισχυρισμούς του Προέδρου θα επανέλθω αν χρειαστεί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top