ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γενικός Εισαγγελέας για Αριστοτέλους: «Δεν έχω αντιληφθεί την οποιαδήποτε απειλή»

Γενικός Εισαγγελέας για Αριστοτέλους: «Δεν έχω αντιληφθεί την οποιαδήποτε απειλή»

Τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των Φυλακών και ειδικότερα το περιεχόμενο σημερινής επιστολής των δικηγόρων της Διευθύντριας των Φυλακών κας Άννας Αριστοτέλους, που είδε το φως της δημοσιότητας, κλήθηκε το μεσημέρι να σχολιάσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης.

Απαντώντας επί του θέματος, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε σχετικά:

«Η Νομική Υπηρεσία ενεργεί με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Οι όποιες αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας, ενδεχομένως να βρίσκουν σύμφωνους κάποιους ή να μην βρίσκουν σύμφωνους άτομα που είτε επηρεάζονται είτε έχουν άποψη πάνω σε διάφορα θέματα. Εκείνο που σίγουρα θέλω να γνωρίζετε είναι ότι, η απόφαση που πήρε χθες ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, υπό την ιδιότητά του ως Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας εξαιτίας της απουσίας μου στο εξωτερικό, είναι μια απόφαση η οποία έχει ως μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εξυπηρέτησή του, και ουσιαστικά αφορά σε μία έρευνα η οποία, με βάση στοιχεία τα οποία περιήλθαν στην αντίληψή μας την τελευταία εβδομάδα, κρίναμε ότι έπρεπε να γίνει, για να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον.»

Ερωτηθείς ακόμα κατά πόσον «η απειλή περί παραίτησης της κας Αριστοτέλους επηρεάζει το έργο [του ιδίου και της Νομικής Υπηρεσίας]», ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε:

«Δεν έχω αντιληφθεί την οποιαδήποτε απειλή. Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να πράξει αυτό που νομίζει σωστό. Εμείς ως Νομική Υπηρεσία, όπως και την προηγούμενη φορά -όταν δηλαδή η κα Αριστοτέλους και η κα Δημητρίου υπέβαλαν τις δικές τους καταγγελίες εναντίον αξιωματικού της Αστυνομίας- ενεργήσαμε πιστεύω άμεσα και προχωρήσαμε διορίζοντας ποινικό ανακριτή. Το ίδιο άμεσα πιστεύω ότι ενεργήσαμε κι όταν συνέβησαν τα γεγονότα τα οποία ανέφερε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας στη χθεσινή ανακοίνωσή του. Τα οποία, επαναλαμβάνω, ήταν: (1) η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας-Αμμοχώστου για 24 κατηγορίες, όπου το Δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι έλαβαν χώρα από άτομο το οποίο βρισκόταν ως κρατούμενος, και μάλιστα βαρυποινίτης στις Κεντρικές Φυλακές, (2) το γεγονός ότι υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα και κάποιες πληροφορίες που έκαναν αναφορά σε διάφορα θέματα, και (3) μια επιστολή από την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως που περιλάμβανε έκθεση της Αστυνομίας για διάφορα θέματα που αφορούν σε ζητήματα των Φυλακών, την οποίαν η έντιμη κα Υπουργός κατέληγε ότι ήθελε να παραπέμψει στο Γραφείο μας [για να λάβουμε γνώση] των πληροφοριών που είχε υπόψιν της, προκειμένου να εξετάσουμε την πιθανότητα να προβούμε στα εκ του Συντάγματος προκύπτοντα καθήκοντά μας.»

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η έρευνα που διεξάγει ο ποινικός ανακριτής κ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης επηρεάζει τη δεύτερη έρευνα που ανακοινώθηκε από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα χθες, ο κ. Σαββίδης είπε:

«Κρίθηκε ότι δεν επηρεάζει καθόλου η ύπαρξη της μίας έρευνας την άλλη, ούτε και υπάρχει στοχοποίηση προσώπων ή καταστάσεων στη δεύτερη έρευνα. Υπάρχει μία αναγκαιότητα να διερευνηθούν διάφορα θέματα τα οποία προκύπτουν από τα τρία σημεία που σας ανέφερα. Εκείνος που αποφασίζει, βάσει του Συντάγματος, πότε και υπό ποιες συνθήκες γίνεται ποινική έρευνα είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Σεβαστή η γνώμη του οποιουδήποτε άλλου. Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, να είστε σίγουροι ότι πήρε την απόφαση χθες τόσο σε συνεννόηση μαζί μου -παρά την απουσία μου- όσο και σε συνεννόηση και με τον κ. Αιμιλιανίδη, ο οποίος αντιλαμβάνομαι ότι έχει προβεί και σε δημόσιες δηλώσεις ότι ήταν πλήρως σε γνώση του το θέμα της δεύτερης έρευνας.»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top