ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SOS για κυπριακό τουρισμό – Μεγάλες οι προκλήσεις για το 2023 – Ελπίδα για τον φετινό χειμώνα

SOS για κυπριακό τουρισμό – Μεγάλες οι προκλήσεις για το 2023 – Ελπίδα για τον φετινό χειμώνα

Η φετινή χρονιά αφήνει ικανοποιημένους τους ξενοδόχους σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές με την επικράτηση του κορωνοϊού και μεταλλάξεών του.

Μάλιστα, όπως δήλωσε στο ThemaOnline ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, «αναλόγως και της αεροπορικής συνδεσιμότητας, ενδεχομένως να μπορέσουμε να έχουμε και τα πρώτα δείγματα χειμερινού τουρισμού στη χώρα μας».

Όπως σημείωσε ο κ. Ρουσουνίδης αναμενόταν ότι θα βλέπαμε αυτά τα σημάδια από πέρσι αλλά λόγω της μετάλλαξης Όμικρον δεν τα καταφέραμε. Σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή παίζουν οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει σε ξενοδοχειακές μονάδες στα ορεινά αλλά και ενέργειες του υφυπουργείου Τουρισμού όπως ο θεσμός των χριστουγεννιάτικων χωριών.

Οι προκλήσεις για το 2023

Ερωτηθείς εάν ένα νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού από Σεπτέμβριο θα επηρεάσει τον τουρισμό, ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ απάντησε πως «μάθαμε να ζούμε με τον κορωνοϊό και δεν επηρεάζει πλέον ουσιαστικά τη διεξαγωγή ταξιδιών».

Τόνισε όμως πως υπάρχουν άλλες πολλές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. «Το κόστος της ενέργειας είναι μεγάλο. Βλέπουμε τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται και να ανεβαίνουν οι τιμές τροφίμων και αναλωσίμων. Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα ναύλα για τις μεταφορές και παρατηρούνται προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Όλα μαζί οδηγούν σε σημαντική μείωση της κερδοφορία», υπέδειξε.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού που σύμφωνα με τον Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη φαίνεται θα συνεχίσει να ταλανίζει τους ξενοδόχους ενδεχομένως σε βάθος πενταετίας. «Έχουν δοθεί κάποιες άδειες για άτομα από τρίτες χώρες αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα και μέχρι να έρθουν Κύπρο θα έχει τελειώσει η σεζόν», πρόσθεσε.

Παράλληλα, αυτές οι εξελίξεις, αναμένεται να έχουν αρνητική επίπτωση στην αγοραστική δύναμη των πολιτών και κατ’ επέκταση στις κρατήσεις την ερχόμενη χρονιά. «Για αυτό πρέπει έγκαιρά να ετοιμαστεί ένα στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης όλων αυτών των προκλήσεων», τόνισε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top