ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι «έξυπνοι» μετρητές αναβαθμίζουν την ΑΗΚ – Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Τα οφέλη των καταναλωτών

Νέοι «έξυπνοι» μετρητές αναβαθμίζουν την ΑΗΚ – Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Τα οφέλη των καταναλωτών

Με 400,000 νέους «έξυπνους» μετρητές, θα αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), μέχρι το τέλος του 2025, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα €40,000,000.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Δημήτρης Ναθαναήλ, ανέφερε ότι, «στόχος της ΑΗΚ είναι η εγκατάσταση 400,000 συνολικά, «έξυπνων» μετρητών μέχρι και το 2025, τόσο για σκοπούς αναβάθμισης του υφιστάμενου εξοπλισμού, όσο και για να λύνονται, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τυχόν προβλήματα που προκύπτουν στους καταναλωτές. Είναι ένα έργο το οποίο το αναπτύξαμε εδώ και καιρό, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο όπου προκηρύξαμε το διαγωνισμό, λάβαμε τις προσφορές και τις αξιολογούμε».

Τι είναι το Advanced Metering Infrastructure (AMI) Rollout

Σύμφωνα με τον κ. Ναθαναήλ, «το ΑΜΙ είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ευφυούς υποδομής, το οποίο αποτελείται από έξυπνους μετρητές, σύστημα τηλεπικοινωνιών και κεντρικό σύστημα λήψης δεδομένων και αποστολής εντολών. Κύριος σκοπός του, είναι η αυτοματοποίηση λειτουργιών του ενεργειακού δικτύου, με γνώμονα τα οφέλη που προκύπτουν τόσο για τις Ηλεκτρικές Εταιρείες, όσο και για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως λειτουργούς αγοράς, προμηθευτές, καταναλωτές, παραγωγούς, και κοινωνία».

Με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών επιτυγχάνεται:

  • η άμεση πληροφόρηση του πελάτη για την κατανάλωσή του και άλλα δεδομένα
  • η εξ’ αποστάσεως λήψη δεδομένων, τόσο όσον αφορά την τιμολόγηση και το προφίλ του πελάτη
  • η υποστήριξη προηγμένων συστημάτων τιμολόγησης (ταρίφες)
  • η εξ’ αποστάσεως διακοπή και επανασύνδεση παροχής
  • η πρόληψη και ανίχνευση ρευματοκλοπής
  • η διαχείριση φορτίου (S/L, S/H, W/P, PV) και άλλα.

Η ΡΑΕΚ, σημείωσε, «με την Ρυθμιστική Απόφαση 02/2018, έχει καλέσει τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ) να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες, για την εγκατάσταση 400,000 έξυπνων μετρητών με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2025».

«Βάσει αυτών των οδηγιών, η ΑΗΚ προχώρησε στην προκήρυξη ανοικτού Διαγωνισμού και οι προσφορές υποβλήθηκαν και αξιολογούνται. Ο Διαγωνισμός ετοιμάστηκε με την βοήθεια διεθνών συμβούλων και η προτεινόμενη τεχνολογική λύση στηρίζεται σε ένα μείγμα από έξυπνους μετρητές, τριφασικούς και μονοφασικούς, τεχνολογίας G3-PLC και LTE σε ποσοστά 90% - 10% αντίστοιχα», επισήμανε.

«Ο επιτυχών προσφοροδότης θα πρέπει να σχεδιάσει και να προμηθεύσει ένα τέτοιο σύστημα ΑΜΙ στην Αρχή. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να συνδέσει το κεντρικό σύστημα που θα προμηθεύσει με το υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης μετρήσεων του οργανισμού (MDMS). Παράλληλα, το προσωπικό της Αρχής θα αναλάβει την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού, όπως έξυπνοι μετρητές, συγκεντρωτές δεδομένων, κ.λπ.», είπε.

Τι είναι το Meter Data Management System (MDMS)

Το σύστημα MDMS, συνέχισε, «σύστημα διαχείρισης μετρητών και μετρητικών δεδομένων, είναι η πλατφόρμα αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ καταναλωτών, προμηθευτών, παραγωγών και ευρύτερα, όλων των συμμετεχόντων της Αγοράς Ηλεκτρισμού. Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζεται η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού».

Εκτιμώμενο ποσό της Σύμβασης

Σύμφωνα με τον κ. Ναθαναήλ, το προϋπολογισθέν ποσό της Σύμβασης ανέρχεται στα €40,000,000, όμως λήφθηκαν προσφορές με χαμηλότερη τιμή από αυτή που προϋπολογίστηκε.

Αξίζει να σημειωθεί, πρόσθεσε, «ότι η ΑΗΚ έχει αιτηθεί για χρηματοδότηση μέρους του έργου, €35,000,000, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Διάρκεια της Σύμβασης

«Η διάρκεια της σύμβασης αναμένεται να τερματιστεί με το πέρας των συμβατικών υποχρεώσεων του επιτυχών προσφοροδότη, δηλαδή με την ολοκλήρωση και της περιόδου συντήρησης η οποία αναμένεται το 2030 ή 2031. Ωστόσο σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του έτους 2025 για να συνάδει με την Ρυθμιστική Απόφαση της ΡΑΕΚ», κατέληξε ο κ. Ναθαναήλ.

Δείτε φωτογραφίες:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top