ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Προσβλέπει την ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και εξομάλυνση σχέσεων με Συρία και Αίγυπτο

Ερντογάν: Προσβλέπει την ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και εξομάλυνση σχέσεων με Συρία και Αίγυπτο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα ανακαλύψει κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, πραγματοποίησε δηλώσεις σε τουρκικά ΜΜΕ, στο περιθώριο της επίσκεψης του στην Ουκρανία, έστειλε μηνύματα συμφιλίωσης σε Δαμασκό και Κάιρο.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Γιενί Σαφάκ», ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα μοιραστούν με το έθνος πληροφορίες από τις έρευνες του γεωτρύπανου Αμντουλχαμίντ Χαν μόλις έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι όταν το πετρέλαιό τους και το φυσικό αέριο αρχίσουν να εξορρύσσονται «τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά». Εν τω μεταξύ, είπε, συζήτησαν ορισμένα θέματα κατά την επίσκεψη του βασιλιά της Μαλαισίας στην Τουρκία. Ένα από αυτά αφορά τη συνεργασία της PETRONAS και της ΤΡΑΟ. «Σχεδιάζουμε να εργαστούμε από κοινού σε μία ή δύο περιοχές. Σε αυτό το έργο, θα συνεργαστούν το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, η ΤΡΑΟ, η PETRONAS από τη μία πλευρά, και οι Κινέζοι από την άλλη», δήλωσε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν απάντησε στις ερωτήσεις των Τούρκων δημοσιογράφων κατά την πτήση της επιστροφής μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λβιβ. Τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο κ. Ερντογάν ανάφερε ότι η φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα είναι διαφορετική. «Οι πληροφορίες που έχουμε λάβει από τους αρμόδιους φίλους για το θέμα αυτό είναι προς την κατεύθυνση ότι η συμμετοχή θα είναι σε υψηλότερο επίπεδο. Τα μηνύματα που θα δοθούν εκεί θα είναι πολύ σημαντικά», ανέφερε.

Στο ερώτημα αν η Τουρκία θα παρέμβει στο ζήτημα του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας θα πρέπει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να αναλάβει ένα συγκεκριμένο βάρος για το τι πρέπει να γίνει. Θα συναντηθούμε με τον κ. Πούτιν και θα του τονίσουμε το χρέος μας για την παγκόσμια ειρήνη».

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Συρία και την Αίγυπτο τονίζοντας ότι, «δεν έχουμε πρόβλημα να νικήσουμε ή όχι τον Άσαντ. Με όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε σήμερα στη Συρία, ιδίως στη βόρεια Συρία, από τα ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα, καταπολεμούμε την τρομοκρατία μαζί με τους Ρώσους. Ενώ κάποιες πραγματοποιούνται από κοινού με τους Ρώσους, κάποιες από αυτές πραγματοποιούνται με τους δικούς μας στρατιώτες και τις δικές μας δυνάμεις ασφαλείας. Δεν έχουμε βλέψεις για τα εδάφη της Συρίας. Ο λαός της Συρίας είναι αδελφικός. Δεν έχουμε πρόβλημα μαζί του. Η ακεραιότητα των εδαφών τους είναι σημαντική για εμάς».

Το καθεστώς θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό, συνέχισε. Όπως είπε, τα συζήτησαν αυτά με τον Ρώσο Πρόεδρο κατά την επίσκεψη στο Σότσι και εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο σύνταγμα της Συρίας θα δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι, «ο πολιτικός διάλογος ή η διπλωματία μεταξύ κρατών δεν μπορεί ποτέ να διακοπεί. Σήμερα, για παράδειγμα, συνεχίζουμε τις επαφές μας με την Αίγυπτο σε χαμηλότερο επίπεδο, στο επίπεδο των υπουργών μας».

Πρόσθεσε πως «δεν μπορείτε να απενεργοποιήσετε εντελώς τη διπλωματία. Όλος ο κόσμος έχει δει πόσο πολύ χρειαζόμαστε τη διπλωματία». Επί του παρόντος, δήλωσε ο κ. Ερντογάν, «είμαστε σε επαφή με τη Ρωσία σε κάθε βήμα που κάνουμε στη Συρία, όπως οι δυνάμεις ασφαλείας μας, οι μυστικές υπηρεσίες και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Θα θέλαμε να διεξάγουμε αυτές τις δραστηριότητες πιο αποτελεσματικά με το Ιράν, αλλά αυτό δεν συνέβη».

Ας συνεχίσουμε, συνέχισε, αυτό το έργο με την Αίγυπτο σε χαμηλότερο επίπεδο, δηλαδή σε υπουργικό επίπεδο, και «στη συνέχεια ελπίζουμε ότι θα κάνουμε αυτό το βήμα στο υψηλότερο επίπεδο με τον καλύτερο τρόπο. Επειδή ο αιγυπτιακός λαός είναι αδελφός μας».

Πρέπει, είπε, τέλος, να διασφαλίσουν περαιτέρω βήματα με τη Συρία. «Με τη λήψη αυτών των μέτρων ελπίζουμε ότι θα χαλάσουμε πολλά παιχνίδια σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top