ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα προγράμματα κατάρτισης από την ΑνΑΔ

Νέα προγράμματα κατάρτισης από την ΑνΑΔ

Νέα προγράμματα κατάρτισης ανέργων ετοιμάζονται από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), από τα οποία θα μπορούν να επωφεληθούν περίπου 400 άνεργοι.

Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του νέου Σχεδίου της ΑνΑΔ «Προγράμματα Κατάρτισης Ανέργων» που τέθηκε σε λειτουργία την 1η Φεβρουαρίου, με σκοπό την παροχή ευκαιριών κατάρτισης σε ανέργους για απόκτηση, εμπλουτισμό ή και αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους, σύμφωνα με τις ανάγκες που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Υπηρεσιών Κατάρτισης της ΑνΑΔ, Πανίκος Λασέττας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι στον προϋπολογισμό της ΑνΑΔ για το 2016 περιλαμβάνεται κονδύλι €1 εκ. για την εφαρμογή του εν λόγω Σχεδίου για 400 συμμετέχοντες, οι οποίοι θα λαμβάνουν επίδομα το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Όπως είπε, στο πλαίσιο του Σχεδίου θα εφαρμοστεί αριθμός προγραμμάτων, με κάποια από αυτά να αφορούν κατάρτιση σε ειδικότητα, και άλλα στην απόκτηση περισσότερων δεξιοτήτων, προκειμένου οι άνεργοι να ενταχθούν στην απασχόληση.

Η υλοποίηση του Σχεδίου «Προγράμματα Κατάρτισης Ανέργων» βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της διαβούλευσης. Χθες η ΑνΑΔ πραγματοποίησε δημόσια διαβούλευση με θέμα τον καθορισμό ειδικοτήτων και δεξιοτήτων που κρίνεται ωφέλιμο να προσφερθούν για την κατάρτιση ανέργων, σε σχέση με την υλοποίηση του νέου Σχεδίου της.

Στη διαβούλευση συμμετείχαν 27 εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών, καταθέτοντας χρήσιμες απόψεις και εισηγήσεις που θα ληφθούν υπόψη στον καθορισμό των θεμάτων και των διαδικασιών υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων.

Το Φθινόπωρο αναμένεται να γίνει η προκήρυξη διαγωνισμού και η σύναψη δημόσιας σύμβασης με Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) για την εφαρμογή των προγραμμάτων. Θα ακολουθήσει η εξεύρεση και επιλογή συμμετεχόντων, η εφαρμογή των προγραμμάτων κατάρτισης, η εξεύρεση και επιλογή επιχειρήσεων και οργανισμών για την παροχή εργασιακής εμπειρίας και πρακτικής κατάρτισης, σε προγράμματα όπου θα υπάρχει και ενδοεπιχειρησιακό μέρος, ενώ οι πληρωμές υπολογίζεται να γίνουν το 2016.


Εργοδότηση 114 ανέργων στο λιανικό εμπόριο
------------------------------
Εξάλλου, το Υπουργείο Εργασίας έλαβε 114 αιτήσεις από 77 εργοδότες του λιανικού εμπορίου, κατά τη δεύτερη προκήρυξη του Σχεδίου Παροχής Κινήτρων για την Εργοδότηση Ανέργων σε μικρές επιχειρήσεις του Λιανικού Εμπορίου που εργοδοτούν 1-4 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού €8 εκ.

Οι περισσότερες αιτήσεις που λήφθηκαν ήταν από επιχειρήσεις που ασχολούνται με είδη ένδυσης, από μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό, καθώς επίσης από καταστήματα φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης και καταστήματα υποδημάτων και δερμάτινων ειδών.

Οι 114 άνεργοι που εντάχθηκαν στο Σχέδιο θα πρέπει να απασχοληθούν συνεχώς για τουλάχιστον δέκα μήνες με επιχορήγηση, ενώ ο εργοδότης έχει την υποχρέωση για διατήρηση της εργοδότησης του απασχολουμένου για δύο πρόσθετους μήνες χωρίς επιχορήγηση (συνολική απαίτηση για εργοδότηση 12 μήνες)

Η χορηγία που θα παρέχεται στους εργοδότες θα είναι ύψους 60% του μισθολογικού κόστους του εργοδοτουμένου, με ανώτατο όριο τις €6.000.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το Υπουργείο Εργασίας έχει στους άμεσους στόχους του την προκήρυξη, εντός του έτους, νέων σχεδίων για καταπολέμηση της ανεργίας σε στοχευμένες ομάδες ανέργων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων το Υπουργείο θα πρέπει να προκηρύξει σχέδιο για τους νέους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



LIVE Μετάδοση από το Προεδρικό: Η Κύπρος γιορτάζει 20 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

LIVE Μετάδοση από το Προεδρικό: Η Κύπρος γιορτάζει 20 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Συμπληρώνονται σήμερα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top