ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χρυσά διαβατήρια»: Πού είναι το όφελος για την οικονομία; - Αγκάθι τα συμβόλαια για ακίνητα

«Χρυσά διαβατήρια»: Πού είναι το όφελος για την οικονομία; - Αγκάθι τα συμβόλαια για ακίνητα

Με μια έκθεση των 192 σελίδων, η Ελεγκτική Υπηρεσία αποκαλύπτει τη «σαθρότητα» του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) από τη μέρα εφαρμογής του.

Συνολικά, από την έναρξη του Προγράμματος το 2007 μέχρι τη λήξη του, παραχωρήθηκε η Κυπριακή υπηκοότητα σε 3.517 πρόσωπα τα οποία θεωρήθηκαν επενδυτές και σε 3.810 πρόσωπα τα οποία πολιτογραφήθηκαν ως μέλη της οικογένειάς τους (ως σύζυγοι, ως ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα και 221 ως γονείς). Επίσης, πολιτογραφήθηκε μεγάλος αριθμός προσώπων ως ανήλικα τέκνα των πιο πάνω, για τα οποία δεν λήφθηκαν πλήρη στοιχεία και δεν αποτέλεσαν αντικείμενο του παρόντος ελέγχου.

Με βάση τα ευρήματα της Έκθεσης, από τις 3.517 περιπτώσεις προσώπων που πολιτογραφήθηκαν ως επενδυτές, υπήρξε πολύ μεγάλος αριθμός πολιτογραφήσεων που δεν πληρούσε τα εν ισχύι κριτήρια. Επιπλέον, 3.810 πρόσωπα παρανόμως πολιτογραφήθηκαν ως συγγενείς των επενδυτών.

Το ΚΕΠ παρέμεινε σαθρό μέχρι τέλους

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι περιπτώσεις προβληματικού χειρισμού συνεχίστηκαν ακόμη και μετά την κατάργηση του ΚΕΠ στις 31.10.2020, κατά την εξέταση των αιτήσεων που παρέμεναν σε εκκρεμότητα και που εξετάστηκαν μέχρι και τις 31.7.2021.

Σύμφωνα με την Έκθεση, υπήρχαν 107 περιπτώσεις στις οποίες το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) (ορισμένες φορές μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών) απέκρυψε εντελώς από το Υπουργικό Συμβούλιο (ΥΣ) και την Βουλή των Αντιπροσώπων τις επισημάνσεις αρμόδιων λειτουργών.

Σε άλλες 74 περιπτώσεις το ΥΣ αποφάσισε να εγκρίνει την πολιτογράφηση αιτητών, ενώ είχε ενημερωθεί, έστω και σε γενικές γραμμές, για την απόκλιση από τα καθορισμένα κριτήρια.

Το ΥΠΕΣ απέκρυβε στοιχεία από το ΥΣ

Ο Υπουργός Εσωτερικών ενημερωνόταν, κατά κανόνα με σχετικό σημείωμα, από τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου του, για τα θέματα που σχετίζονταν με τις αιτήσεις που καλείτο να προωθήσει στο ΥΣ. Επίσης, ενημερωνόταν από το Υπουργείο Οικονομικών για την ικανοποίηση ή μη των επενδυτικών κριτηρίων.

Στα σημειώματα αυτά υπήρχαν πάρα πολλές φορές πολύ σημαντικά θέματα που, είτε πρόδηλα θα έπρεπε να οδηγήσουν στην άνευ ετέρου απόρριψη των αιτήσεων, είτε θα έπρεπε να προβληματίσουν το ΥΣ κατά τη λήψη απόφασης, ως προς τον τρόπο άσκησης της διακριτικής του εξουσίας. Αυτά τα σημειώματα παρανόμως δεν επισυνάπτονταν στην Πρόταση προς το ΥΣ.

Συμβόλαια αξίας €1 δις ακυρώθηκαν

Έχουμε εντοπίσει ακυρωμένα αγοραπωλητήρια συμβόλαια ακινήτων (ΠΩΕ) επενδυτών, τα οποία δεν μεταβιβάστηκαν στον ίδιο αιτητή, μέχρι τις 31.1.2022. Πρόκειται για 759 αιτητές με ακυρώσεις συμβολαίων συνολικής αξίας πέραν του 1.1 δις ευρώ. Όπως σημειώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία υπάρχει ανάγκη πλήρους ελέγχου ως προς το κατά πόσο οι πολιτογραφηθέντες διατηρούν την επένδυσή τους.

Συμβόλαια αξίας €3,95 δις εκκρεμούν

Επίσης, η Ελεγκτική έχει εντοπίσει ΠΩΕ επενδυτών, τα οποία δεν ακυρώθηκαν αλλά ήταν σε ισχύ τις 31.1.2022 για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για υποθέσεις 1938 επενδυτών για συμβόλαια που αγγίζουν τα 4 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αγορές ακινήτων της τάξης των €3,95 δις, ενδεχομένως να μην έχουν υλοποιηθεί και είναι υψηλού κινδύνου να ήταν εικονικές. Τούτο υποδηλοί, σύμφωνα με την Ελεγκτική, την ανάγκη πλήρους ελέγχου ως προς το κατά πόσο οι πολιτογραφηθέντες διατηρούν την επένδυσή τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Σηκώνει άγκυρα στις 29 Μαΐου το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela για το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με τον Πειραιά για τη νέα σεζόν και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον φέτος είναι αρκετά αυξημένο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top