ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτογραφίες αγνοουμένων: Αξιολογούνται όλες οι μαρτυρίες - «Είναι εγκλήματα πολέμου»

Φωτογραφίες αγνοουμένων: Αξιολογούνται όλες οι μαρτυρίες - «Είναι εγκλήματα πολέμου»

Από την πρώτη αξιολόγηση των φωτογραφιών που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι φωτογραφίες αφορούν σε αγνοούμενους είπε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, ο Επίτροπος Προεδρίας κληθείς να αναφερθεί στο θέμα των φωτογραφιών που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και θεωρείται ότι απεικονίζουν αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής, είπε ότι «όλες οι πληροφορίες, όλες οι μαρτυρίες πάντοτε αξιολογούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους και αξιολογούνται με τον καλύτερο τρόπο.

Φαίνεται από την πρώτη αξιολόγηση που έχει γίνει ότι αυτές οι φωτογραφίες ανήκουν σε αγνοούμενους και αυτό επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τη βαρβαρότητα του κατοχικού καθεστώτος και τη βαρβαρότητα του Αττίλα, το πώς έχουν εκτελεστεί αυτοί οι συμπατριώτες μας. Καλώ για ακόμα μια φορά όλους τους συμπατριώτες μας Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους όποια πληροφορία και αν έχουν να μας τη δώσουν.

Ακόμη και η πιο μικρή πληροφορία, η πιο μικρή μαρτυρία, η πιο ασήμαντη μαρτυρία μπορεί να είναι πολύ σημαντική για μας και τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Εκείνο όμως που έχει τεράστια σημασία είναι να δει η διεθνής κοινότητα γιατί αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή. Δεν μπορεί να υπάρχει όλη αυτή η ευαισθησία με τους ομαδικούς τάφους, τους αγνοούμενους που έχουμε αυτή τη στιγμή στον πόλεμο στην Ουκρανία, και πολύ καλά κάνουν και υπάρχει αυτή η ευαισθησία, και για 48 χρόνια να μην επιδεικνύεται το ανάλογο ενδιαφέρον και για τους δικούς μας αγνοούμενους. Σαρανταοκτώ χρόνια μετά και ακόμα αναζητούμε πέραν των 750 αγνοουμένων μας. Ο χρόνος, ασφαλώς, είναι ο μεγάλος εχθρός μας και αντιλαμβάνεστε ότι τα αποτελέσματα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων τα τελευταία χρόνια είναι ανησυχητικά και ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ όπου το πρόγραμμα της ΔΕΑ είναι κάτω από τον Οργανισμό, την ίδια την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση η οποία είναι ο κύριος χορηγός του προγράμματος της ΔΕΑ, να ασκήσουν τις ανάλογες πιέσεις προς την κατοχική δύναμη να συνεργαστεί για την επίλυση ενός καθόλα ανθρωπιστικού προβλήματος.

Το θέμα των αγνοουμένων δεν είναι πολιτικό, είναι ανθρωπιστικό. Πρέπει να ξέρετε ότι όλοι, οι περισσότεροι, οι πλείστοι γονείς έχουν φύγει από τη ζωή, τώρα φεύγουν και τα αδέλφια και οι σύζυγοι. Αντιλαμβάνεστε πού έχουμε φτάσει 48 χρόνια μετά. Αυτό που είδαμε στις τελευταίες φωτογραφίες όπως άλλες μαρτυρίες που έχουμε είναι εγκλήματα πολέμου και κάποιος θα μπορούσε να κατηγορήσει την Τουρκία και πρέπει η διεθνής κοινότητα να το κάνει γι΄ αυτά τα εγκλήματα πολέμου. Εμείς αυτό που θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να διερευνούμε όλες αυτές τις πληροφορίες με την ευχή ότι θα εντοπίζουμε και τους χώρους ταφής αυτών των ανθρώπων γιατί αυτό είναι το σημαντικό, να εντοπιστούν οι χώροι ταφής, οι ομαδικοί τάφοι μετά από τις περισυλλογές των νεκρών μας εκείνη την περίοδο και ασφαλώς μετά από το δεύτερο μεγάλο έγκλημα της κατοχικής δύναμης που ήταν οι μετακινήσεις των οστών».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top