ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποιεί τους Γάλλους ο Μακρόν - «Θα χρειαστούν θυσίες καθώς πλησιάζει ο χειμώνας»

Προειδοποιεί τους Γάλλους ο Μακρόν - «Θα χρειαστούν θυσίες καθώς πλησιάζει ο χειμώνας»

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε τους Γάλλους την Τετάρτη ότι έρχονται δύσκολοι μήνες, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει "μεγάλη αλλαγή", αλλά τα συνδικάτα απέρριψαν το κάλεσμά του για θυσίες που πρέπει να γίνουν, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται ψηλότερους μισθούς για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Απευθυνόμενος στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά το διάλειμμα του καλοκαιριού, ο Μακρόν είπε ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με το τέλος της εύκολης αφθονίας αγαθών και πόρων και «της ανεμελιάς».

"Η στιγμή που ζούμε… μπορεί να φαίνεται να δομείται από μια σειρά κρίσεων, η μία πιο σοβαρή από την άλλη", είπε, αναφερόμενος στην ξηρασία, τις πυρκαγιές και τις καταιγίδες που έπληξαν τη Γαλλία το καλοκαίρι, καθώς και στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο.

«Πιστεύω ότι αυτό που περνάμε είναι μάλλον μια μεγάλη αλλαγή», είπε ο Μακρόν, προτρέποντας τους Υπουργούς του να είναι φιλόδοξοι και τους Γάλλους να συμφωνήσουν να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες.

«Η ελευθερία έχει κόστος», είπε ο Μακρόν. «Οι μάχες που πρέπει να δώσουμε... θα κερδηθούν μόνο με τις προσπάθειές μας».

Ο Μακρόν, ο οποίος κέρδισε μια δεύτερη προεδρική εντολή τον Απρίλιο, αλλά στη συνέχεια έχασε τη συνολική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αντιμετωπίζει δύσκολες προκλήσεις τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του να πείσει τους απρόθυμους βουλευτές να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του 2023.

Ένα βασικό ερώτημα θα είναι εάν θα ανανεωθούν τα ανώτατα όρια τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο που λήγουν στο τέλος του έτους και μια έκπτωση στα καύσιμα, τα οποία μαζί έχουν βοηθήσει να διατηρηθεί ο γαλλικός πληθωρισμός χαμηλότερος από πολλούς ομοτίμους της ΕΕ, αλλά επιβαρύνουν πολύ τα δημόσια οικονομικά.

Οι μεταρρυθμίσεις στα συστήματα συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας βρίσκονται επίσης στα σκαριά και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν διαδηλώσεις στους δρόμους.

«Θα σταθούμε ενάντια σε αυτές τις νέες θυσίες», δήλωσε ο Philippe Martinez, επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου CGT, στο BFM TV μετά τα σχόλια του Μακρόν, προσθέτοντας ότι οι διαδηλώσεις τον Σεπτέμβριο θα απαιτούν μέτρα για την ενίσχυση των μισθών και τον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών.

Ωστόσο, ο Philippe Gosselin, βουλευτής της αντιπολίτευσης Les Republicains, είπε ότι ο Μακρόν έπρεπε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Είναι πίσω στην πραγματικότητα», είπε ο Gosselin στο Reuters. «Από τις βουλευτικές εκλογές, στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε καμία πραγματική κατεύθυνση».

Ο Μακρόν, ο οποίος είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση θα εντείνει τον αγώνα της κατά της κλιματικής αλλαγής, είχε ακόμα ένα μήνυμα για τους Υπουργούς του - και όσους αντιτίθενται στα σχέδιά του.

«Περιμένω επίσης σοβαρότητα και αξιοπιστία απέναντι σε τέτοιες αγωνίες, τέτοιες προκλήσεις», είπε ο Μακρόν. «Μπορεί να είναι ελκυστικό να λες αυτό που θέλουν να ακούσουν οι άνθρωποι... αλλά πρέπει πρώτα να αναρωτηθείς για την αποτελεσματικότητα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top