ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καδής: Συζήτηση για ασφαλτικό στην περιοχή Μιτσερού αφού λυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα

Καδής: Συζήτηση για ασφαλτικό στην περιοχή Μιτσερού αφού λυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα (26/08), στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με τους Κοινοτάρχες της περιοχής Βασιλικού και στη συνέχεια με τους Κοινοτάρχες της περιοχής Μιτσερού.

Μετά τις συσκέψεις, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε ότι «πραγματοποιήθηκαν σήμερα συσκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και των αρμόδιων Υπουργών με τις κοινότητες των δύο περιοχών στις οποίες είχε προγραμματιστεί μετακίνηση των μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος.

Κατά την πρώτη σύσκεψη, πέραν από την πιθανή μετακίνηση των μονάδων στην περιοχή εξετάστηκε και μια σειρά από άλλα ζητήματα, από επιβαρυντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την περιοχή από βιομηχανίες, οι οποίες λειτουργούν όχι με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο και δημιουργούν προβλήματα στις κοινότητες της περιοχής.

Και οι δύο συσκέψεις κινήθηκαν μέσα σε ένα εποικοδομητικό κλίμα. Πρωτίστως, ο Πρόεδρος ήθελε να ακούσει τους ενδιαφερόμενους και τους άκουσε με μεγάλη προσοχή.

Αυτό που διαπιστώθηκε και στις δύο περιπτώσεις ήταν έλλειψη εμπιστοσύνης ως προς την εφαρμογή συγκεκριμένων όρων που τίθενται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες προς τους βιομήχανους.

Για την περίπτωση του Βασιλικού αποφασίστηκε η σύσταση δύο Επιτροπών για επιτήρηση των όρων λειτουργίας των βιομηχανιών, η μια αφορά το Ενεργειακό Κέντρο και έχει συσταθεί από το Υπουργείο Ενέργειας, και η δεύτερη αφορά την ευρύτερη περιοχή και θα συσταθεί από το Υπουργείο Γεωργίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινοτήτων της περιοχής.

Άρα, θα υπάρχει μια πολύ πιο συστηματική επιτήρηση του τι συμβαίνει στην περιοχή. Αυτό θα γίνει μέσα στην αμέσως επόμενη περίοδο. Την ίδια περίοδο η Κυβέρνηση θα εξετάσει και εναλλακτικές εισηγήσεις που έχουν υποβάλει οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων της περιοχής είτε για χωροθέτηση βιομηχανικών μονάδων είτε για τον τρόπο λειτουργίας των βιομηχανιών στην περιοχή. Θα υπάρξει νέα συνάντηση τον Οκτώβριο για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ως προς την περιοχή Μιτσερού, αποφασίστηκε στενή συνεργασία με τις κοινότητες και τον τεχνικό τους σύμβουλο ώστε να παρουσιαστεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου συγκεκριμένη πρόταση με ενέργειες που θα γίνουν για αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων που ταλαιπωρούν την περιοχή. Ήταν γενική διαπίστωση από τα λεγόμενα των εκπροσώπων των κοινοτήτων της περιοχής ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα πριν να υπάρξει συζήτηση για την πιθανή εγκατάσταση ασφαλτικού σκυροδέματος. Αυτή η προσέγγιση συνάδει και με τις απόψεις των πανεπιστημιακών που είχαν ασχοληθεί με το θέμα.

Άρα, θα συνεργαστούμε με τον τεχνικό σύμβουλο, θα έρθουμε με συγκεκριμένες εισηγήσεις μέσα στον επόμενο ένα μήνα για συγκεκριμένες ενέργειες για αντιμετώπιση των υφιστάμενων ζητημάτων και προβλημάτων που απασχολούν την περιοχή.

Ως προς την πιθανή εγκατάσταση του ασφαλτικού σκυροδέματος, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα γίνει εφόσον φανεί ότι αντιμετωπίζονται τα υφιστάμενα προβλήματα και εφόσον ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θα τεθούν από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους.

Θεωρώ ότι με τις σημερινές συναντήσεις αποδείχθηκε ότι η Κυβέρνηση έχει τη διάθεση να ακούσει τις επηρεαζόμενες κοινότητες, να δει με πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο τρόπο τα προβλήματα που τις απασχολούν και να διασφαλίσει ότι η όποια μετακίνηση ή εγκατάσταση μονάδων ασφαλτικού σκυροδέματος σε νέες περιοχές θα γίνει μόνο εάν διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για οποιοδήποτε πρόβλημα για τους κατοίκους των γύρω περιοχών».

Ερωτηθείς για τις συσκέψεις του Οκτωβρίου ο κ. Υπουργός είπε ότι πρόθεση του Προέδρου είναι να ξανασυναντήσει τους εκπροσώπους και των δύο περιοχών.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος δέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί τις δύο περιοχές και ήταν θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Καδής είπε ότι τα όσα ακούστηκαν από τις κοινότητες και των περιοχών για τις βιομηχανικές μονάδες είναι δικαιολογημένα σε σχέση με τις ανησυχίες τους, για αυτό και προχωρά η Κυβέρνηση με τη σύσταση ειδικών επιτροπών.

Ερωτηθείς είπε ότι τα ζητήματα αυτά χρονίζουν και έχουν συσσωρευτεί με αποτέλεσμα αυτή η «καυτή πατάτα», όπως τα χαρακτήρισε, να έχει φτάσει στη σημερινή Κυβέρνηση, η οποία θέλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα ριζικά και προς τον σκοπό αυτό έχει προχωρήσει και σε σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις και άλλα μέτρα.

Τέλος, ο κ. Καδής επεσήμανε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς το κράτος, προς την Κυβέρνηση, τα όποια μέτρα θα περάσουν από το Υπουργικό Συμβούλιο, και όπου χρειάζεται να γίνει και νομοθετική ρύθμιση, και αυτό θα φτάσει και στη Βουλή για να δεσμεύει και την επόμενη Κυβέρνηση».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Στην Ολλανδία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ενημερώνει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Στην Ολλανδία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ενημερώνει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Επίσκεψη εργασίας στη Χάγη θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top