ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Πόσο γρήγορα εκδηλώνονται τα συμπτώματα; Τι σημαίνει αυτό για τη μεταδοτικότητα του

Κορωνοϊός: Πόσο γρήγορα εκδηλώνονται τα συμπτώματα; Τι σημαίνει αυτό για τη μεταδοτικότητα του

Τις αλλαγές στο χρόνο επώασης του κορωνοϊού ανάλογα με τις μεταλλάξεις του επισημαίνει νεότερη κινεζική μελέτη.

Ο κορωνοϊός μπορεί ακόμα να συνεχίζει να μολύνει άτομα σε όλον τον πλανήτη, τα συμπτώματά του όμως πλέον εμφανίζονται γρηγορότερα.

Ειδικότερα, ο χρόνος από τη μόλυνση έως την πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων -η περίοδος επώασης– είναι σήμερα σημαντικά μικρότερος απ’ ό,τι ήταν στην αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Κινέζοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου εξέτασαν δεδομένα από 142 διαφορετικές μελέτες καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας με στοιχεία περισσότερων από 8.100 ασθενών. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που μολύνθηκαν με την παραλλαγή Άλφα -το αρχικό στέλεχος του ιού που εμφανίστηκε στην Ουχάν το 2019- είχαν περίοδο επώασης κατά μέσο όρο πέντε ημέρες.

Όταν όμως εμφανίστηκε το στέλεχος Omicron, η περίοδος επώασης είχε μειωθεί σε λιγότερο από 3,5 ημέρες, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στη δεδομένη στιγμή της πανδημίας, τα ευρήματα έχουν πραγματική σημασία, διότι «ο προσδιορισμός της περιόδου επώασης των διαφόρων παραλλαγών είναι βασικός παράγοντας για τον καθορισμό της περιόδου απομόνωσης για τους ανθρώπους που είναι θετικοί στην COVID-19», εξηγεί η ερευνητική ομάδα.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο SARS-CoV-2 εξελίχθηκε και μεταλλάχθηκε συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας» δήλωσε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Min Liu, του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.

Πώς άλλαξε η περίοδος επώασης

Η ικανότητά του ιού να μεταδίδεται, το επίπεδο σοβαρότητας και η περίοδος επώασης άλλαζε συνεχώς όσο ο κορωνοϊός μεταλλασσόταν.

Αρχικά, το στέλεχος Άλφα είχε μέσο χρόνο επώασης πέντε ημέρες, πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη περίοδος, σε σύγκριση με άλλες ιογενείς λοιμώξεις από κορωνοϊούς, όπως το κοινό κρυολόγημα, ή η γρίπη.

Έπειτα, με την εμφάνιση του στελέχους Βήτα τον Μάιο του 2020, ο εν λόγω ρυθμός επώασης είχε μειωθεί σε περίπου 4,5 ημέρες.

Στη συνέχεια, το πιο νοσηρό στέλεχος Δέλτα, που εμφανίστηκε το 2021, παρουσίαζε συντομότερη περίοδο επώασης, περίπου 4,4 ημέρες, κατά μέσο όρο.

Καταλήγοντας πλέον στη μετάλλαξη Omicron, ο χρόνος αυτός μειώθηκε σε 3,4 ημέρες, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την κινεζική ομάδα.

Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι ο χρόνος μπορεί να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, καθώς οι αριθμοί της μελέτης αφορούσαν το μέσο όρο: «Σε αυτή τη μελέτη, η συντομότερη μέση επώαση που αναφέρθηκε ήταν 1,8 ημέρες και η μεγαλύτερη επώαση ήταν 18,8 ημέρες», σημείωσαν οι ερευνητές.

Πηγη: ygeiamou

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Σηκώνει άγκυρα στις 29 Μαΐου το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela για το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με τον Πειραιά για τη νέα σεζόν και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον φέτος είναι αρκετά αυξημένο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top