ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομική κρίση: Πως επηρεάζεται η Κύπρος από τις αυξήσεις στην ενέργεια – Προς τα πάνω και τα επιτόκια

Οικονομική κρίση: Πως επηρεάζεται η Κύπρος από τις αυξήσεις στην ενέργεια – Προς τα πάνω και τα επιτόκια

Αντιμέτωπη με ένα δύσκολο χειμώνα βρίσκετε η Ευρώπη, και κατ’ επέκταση η Κύπρος, με αφορμή τις αντιδράσεις και τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας, ως προς την παροχή φυσικού αερίου.

Πως επηρεάζεται η Κύπρος από την ενεργειακή κρίση

Μιλώντας στην εκπομπή του Omega, «Ενημέρωση Τώρα», ο Οικονομολόγος, κ. Τάσος Γιασεμίδης, ανέφερε πως, «δυστυχώς, τις τελευταίες μέρες, αντί να υπάρχει αποκλιμάκωση των συνθηκών στις διεθνείς αγορές, οι πολιτικές αποφάσεις και δηλώσεις, δεν βοηθούν καθόλου στην μείωση των τιμών, τόσο του πετρελαίου, αλλά και του φυσικού αερίου. Πέραν από το γεγονός ότι, είχαμε το κλείσιμο της στρόφιγγας του συγκεκριμένου αγωγού το Σάββατο από τη Ρωσική Δημοκρατία, υπάρχει σήμερα και μια νέα αντίδραση, στον γεγονότος ότι εάν και εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει πλαφόν, στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, τότε η Ρωσία έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου, και φυσικά θα αναζητήσει άλλες αγορές όπως την Ασία».

Όπως γίνετε αντιληπτό, συνέχισε, «όλες αυτές οι επεμβάσεις στις αγορές, δημιουργούν ένα κλίμα αυξήσεων των τιμών, διατηρώντας τον πληθωρισμό σε πολύ ψηλά επίπεδα». Μπορεί η Κύπρος, πρόσθεσε, να μην έχει άμεσο αντίκτυπο, επειδή δεν χρησιμοποιούμε το φυσικό αέριο όμως, ως μια εξωγενής οικονομία, ο πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών, επηρεάζεται με το τι συμβαίνει στην Παγκόσμια οικονομία, και κυρίως στην Ευρώπη».΄

«Το ενεργειακό κόστος αυξάνεται, όπως και η παραγωγή και ειδικότερα το κόστος μεταφοράς προϊόντων. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, σε μια χώρα όπως είναι η Κύπρος, που είναι νησί, γίνετε αντιληπτό ότι η αύξηση στις διεθνείς αγορές θα την επηρέαζε αφού, εισάγει αρκετά προϊόντα. Η Κύπρος, όπως και οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφει υψηλά ποσοστά πληθωρισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Προς τα πάνω και τα επιτόκια

Αναφερόμενος στην αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Γιασεμίδης σημείωσε ότι, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολουθεί την επιθετική πολιτική της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αυξάνει με ιδιαίτερα γοργό ρυθμό, τα επιτόκια διότι το πρόβλημα του πληθωρισμού δεν φαίνεται να περιορίζεται, οπότε την ερχόμενη Πέμπτη, αναμένεται να δούμε αύξηση στα επιτόκια, με σκοπό να μειωθεί η ρευστότητα στην αγορά για επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός».

«Θα πρέπει να αναφέρουμε όμως ότι, στην οικονομική θεωρία η αύξηση των επιτοκίων, οδηγεί σε περιορισμό της ζήτησης και μείωση των τιμών. Η αύξηση των τιμών δεν οφείλεται, ακριβός στην αύξηση της ζήτησης αλλά, στις τεχνητές παρεμβολές των πολιτικών αποφάσεων στην προσφορά συγκεκριμένων προϊόντων όπως, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Οπότε, ναι μεν η αύξηση των επιτοκίων θα επιβραδύνει τον πληθωρισμό όμως, δεν θα έχουμε εκείνη την μείωση που κάποιος θα ανέμενε εάν βρισκόμασταν σε μια αγορά όπου οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης μπορούσαν να δράσουν ανεξάρτητα, χωρίς οποιασδήποτε παρεμβολές», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top