ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάρης Γεωργιάδης: «Ξεκάθαρη» η θέση Αβέρωφ για Β. Πρόεδρο - Κλείνει η ψαλίδα με Χριστοδουλίδη

Χάρης Γεωργιάδης: «Ξεκάθαρη» η θέση Αβέρωφ για Β. Πρόεδρο - Κλείνει η ψαλίδα με Χριστοδουλίδη

Την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου για εκλογή βοηθού προέδρου σχολίασε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ, ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος μετά την πρόταση του, ο Χάρης Γεωργιάδης απάντησε ότι «χαίρομαι που προκαλέσαμε, που δώσαμε το έναυσμα. Ακόμη κι αν κάποιος διαφωνεί είναι θεμιτό. Διεκδικούμε αυτές τις εκλογές όχι για να ικανοποιήσει ο Αβέρωφ τις προσωπικές του φιλοδοξίες, αλλά επειδή έχουμε θέσεις κι απόψεις, θέλουμε να κάνουμε πράγματα. Χαιρόμαστε αν προκαλείται συζήτηση, διάλογος γύρω από τις δικές μας εισηγήσεις».

Πρόσθεσε ότι «δεν προέκυψε από το πουθενά η πρόταση Αβέρωφ. Μέσα από τον προσυνεδριακό διάλογο που αρχίσαμε διατυπώσαμε μια ξεκάθαρη γενική μεν, αλλά ξεκάθαρη θέση. Ότι ίσως έφθασε η ώρα για μια πολύ φιλόδοξη συνταγματική αναθεώρηση. Έγινε μια πρόταση πολιτικού εκσυγχρονισμού. Έχουμε ως σημείο εκκίνησης αμφιβολία αν ενδείκνυται να έχουμε μονοπρόσωπες αρχές με πάρα πολλές εξουσίες. Ίσως πρέπει να συζητήσουμε συλλογικούς θεσμούς. Θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουμε την πολιτική κίνηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παραδέχθηκε ότι «μια αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι στο χέρι ούτε μιας κυβέρνησης, ούτε ενός Προέδρου ούτε ενός κόμματος. Απαιτείται μια ευρύτατη συναίνεση στη Βουλή. Πρέπει να κάνουμε με σοβαρότητα και τεκμηρίωση τον διάλογο, να ακούσουμε τους νομικούς. Δεν δέχομαι απόλυτες νομικίστικες εξηγήσεις, ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε διάλογο με σοβαρότητα και τεκμηρίωση. Δεν δέχομαι, δεν είναι θέση μας, δεν είναι θέση ούτε του Αβέρωφ ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Δόθηκαν κάποια παραδείγματα αναφορικά με την πρόταση. Ταράξαμε τα λιμνάζοντα νερά γύρω από ένα ζήτημα. Γιατί να μην το συζητήσουμε, δεν λέω ότι θα κάνουμε αλλαγή πολιτεύματος αλλά γιατί να μην το συζητήσουμε. Πολιτική για εμάς είναι να αγγίζουμε τέτοια θέματα».

Σε σχόλιο του παρουσιαστή ότι «έγνοια του ΔΗΣΥ είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης», απάντησε ότι «έχουν ξεχωρίσει τρεις βασικοί υποψήφιοι. Ούτε ο κ. Μαυρογιάννης ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη επιλογή, ούτε ο κ. Χριστοδουλίδης παρέα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, τον Μαρίνο Σιζόπουλο και την Ελένη Θεοχάρους μπορεί να αποτελέσει εξίσου αξιόπιστη πρόταση. Διερωτώμαι πώς μεταξύ τους θα συνεννοηθούν είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά, γι αυτό έχει δυσκολία να βγει μπροστά στον δημόσιο διάλογο».

Σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, σημείωσε ότι «μπορούμε να τις διαψεύσουμε ξανά. Χωρίς να υποτιμώ τις δυσκολίες των εκλογών αυτών. Είναι πιο δύσκολες από το 2013 και το 2018 όπου ο δικός μας υποψήφιος είχε ξεκάθαρο προβάδισμα. Γι’ αυτό πράγματι ​έχουμε αναπτύξει μια έντονη προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με τους πολίτες και να κοινωνήσουμε κάτι σημαντικό: Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο κατάλληλος και αναγκαίος πρόεδρος αυτή τη στιγμή, σε σύγκριση με τις άλλες υποψηφιότητες».

Πάντως ο Χάρης Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι «ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έχει ανοδική πορεία αλλά βλέπω να κλείνει η ψαλίδα. Δεν υπάρχει διεύρυνση του προβαδίσματος. Στερείται δυναμικής, τη δυναμική την αποκτάει η υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top