ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρευνα: Αυξήθηκε η υποστήριξη του κοινού στην Τουρκία για την ομοσπονδία στην Κύπρο

Έρευνα: Αυξήθηκε η υποστήριξη του κοινού στην Τουρκία για την ομοσπονδία στην Κύπρο

Η υποστήριξη στην ΔΔΟ παρουσιάζει σημαντική αύξηση στην Τουρκία σε σχέση με το 2021 και συγκριτικά με τα αποτελέσματα προηγουμένων ετών, πλησιάζοντας τα ποσοστά του 2018, αναφέρει η εφημερίδα Ντεταϊ σήμερα αναδημοσιεύοντας τα αποτελέσματα έρευνας για τις αντιλήψεις του κοινού στην Τουρκία σχετικά με την τουρκική εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στην ερώτηση σχετικά με την προτιμητέα μέθοδο επίλυσης του Κυπριακού, 38,1% τάχθηκε υπέρ της ένωσης με την Τουρκία, το 37,6% της ίδρυσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, το 35,1% υπέρ δύο ανεξαρτήτων κρατών, το 22,6% υπέρ της συνομοσπονδίας.

Η έρευνα, που διεξάγεται από το 2013 από το Πανεπιστήμιο Kadir Has, είχε δείγμα 1000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω, από 26 διαφορετικές επαρχίες της Τουρκίας και πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 25/5 – 7/6/2022.

Σύμφωνα με την έρευνα, στο ερώτημα «Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», η Κύπρος καταλαμβάνει την τρίτη θέση μετά τη θαλάσσια δικαιοδοσία στο Αιγαίο και τα προβλήματα στα νησιά. Στο ερώτημα «Ποιες χώρες αποτελούν απειλή για την Τουρκία», η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στην 11η θέση, μετά από τη Συρία και τη Ρωσία.

Στο ερώτημα «Η Τουρκία πρέπει να κάνει προσπάθειες να βελτιώσει τις σχέσεις με χώρες που έχει προβλήματα», η Κυπριακή Δημοκρατία καταλαμβάνει την 7η θέση μπροστά από την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Στο ερώτημα «Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι τομείς συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας - ΗΠΑ», η επίλυση του κυπριακού προβλήματος καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις μαζί με τη Συρία. Τελευταία θέση έχει το Κυπριακό και στο ερώτημα «Ποια πιστεύετε ότι είναι τα εμπόδια στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

Στο ερώτημα «Πώς βλέπετε την ΤΔΒΚ;» το 48,8% απάντησε ότι είναι μια αδελφή χώρα που δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ, ενώ το 32,1% ανέφερε ότι είναι μια στρατηγική βάση στη Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής (24/5) παρά την Κοινότητα Παραμάλι της Επαρχίας Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top