ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωφρενικές οι τιμές ενοικίων κοντά στα Πανεπιστήμια - Διαμερίσματα με το…«κουταλάκι»

Εξωφρενικές οι τιμές ενοικίων κοντά στα Πανεπιστήμια - Διαμερίσματα με το…«κουταλάκι»

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου επιστημόνων εκτιμητών ακινήτων, Πόλυς Κουρουσίδης μίλησε στο ThemaOnline τονίζοντας πως όχι μόνο δεν θα μειωθούν τα ενοίκια αλλά θα έχουμε και περαιτέρω αυξήσεις, κάτι το οποίο ίσως κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των φοιτητών και όχι μόνο.

«Αυτή την περίοδο υπήρχε μεγάλη ζήτηση και έτσι απορρόφησαν τα διαμερίσματα. Στη Λευκωσία ήρθαν 2-3 μεγάλες εταιρείες από το εξωτερικό και έφεραν το προσωπικό τους το οποίο πήρε κάποια διαθέσιμα διαμερίσματα. Ήταν όμως και η περίοδος έρευνας για τους νέους και παλιούς φοιτητές που έψαχναν διαμέρισμα», είπε συγκεκριμένα.

«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι σε κάποιες περιοχές δεν βρίσκεις διαμέρισμα, όχι το πόσα θα το βρεις», πρόσθεσε.

Όσο αφορά ενδεχόμενη μελλοντική μείωση στις τιμές των ενοικίων, ο κύριος Κουρουσίδης, εξήγησε πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, επισημαίνοντας πως θα έχουμε κι άλλη αύξηση.

«Θα αυξηθούν κι άλλο τα ενοίκια. Το κόστος κατασκευής σήμερα είναι πολύ υψηλό για κατασκευή διαμερίσματος και όπως πάνε τα πράγματα δεν θα μπορούν να αγοράσουν ή να χτίσουν στο μέλλον, άρα θα στραφούν και αυτοί στα ενοίκια, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών αφού η ζήτηση θα είναι ακόμη περισσότερη», σημείωσε.

«Η αύξηση που είχαμε φέτος ήταν 5-10% στα διαμερίσματα. Σε 2-3 χρόνια από τώρα θα είναι πολύ μεγαλύτερη», συμπλήρωσε.

Οι φοιτητές ψάχνουν με το «κουταλάκι» διαμερίσματα και έρχονται αντιμέτωποι με εξωφρενικές τιμές. Πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, αφού καλούνται να πληρώσουν μέχρι και 600 ευρώ μονάρι μόνο για το ενοίκιο.

Οι τιμές των διαμερισμάτων κοντά στα μεγάλα Πανεπιστήμια ανά περιοχή.

Πανεπιστήμιο Κύπρου – Αγλατζιά

Διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου 500 - 550 ευρώ

Διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων 650-750 ευρω

 

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια Λευκωσίας – Έγκωμη

Διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου 650-750 ευρώ

Διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων 800-1000 ευρώ

 

ΤΕΠΑΚ – Λεμεσό

Διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου 700-750 ευρώ

Διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων 900-1000 ευρώ

 

«Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ένα ταμείο ευημερίας φοιτητών το οποίο τους επιχορηγεί για διαμερίσματα. Έχει και φοιτητικές εστίες. Κάποιοι φοιτητές μπορούν να μοιραστούν κιόλας τα δωμάτια, όπως για παράδειγμα να ενοικιάσουν ένα τριάρι και να μένουν μαζί για να μοιράζονται τα έξοδα», ανέφερε ο κύριος Κουρουφέξης.

«Το ίδιο και στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Τρόποι υπάρχουν. Στην Κύπρο όμως η νοοτροπία μας είναι διαφορετική. Θέλει ο κάθε φοιτητής το δικό του διαμέρισμα και να είναι δίπλα από το Πανεπιστήμιο. Κάποιοι που οδηγούν μπορούν να μείνουν και λίγο πιο μακριά που ίσως να είναι χαμηλότερη η τιμή του ενοικίου», πρόσθεσε.

Όσο αφορά τη Λεμεσό, έκανε λόγο για έλλειψη διαμερισμάτων αλλά και για τις εστίες που έκτισε η Αρχιεπισκοπή για τους άπορους φοιτητές, τις οποίες χρεώνει 250 ευρώ, τονίζοντας την ανάγκη και άλλων τέτοιων έργων ώστε να βοηθηθεί η περιοχή.

Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου επιστημόνων εκτιμητών ακινήτων, επισήμανε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει ένα γενικό πλάνο αποσυμφόρησης αφού το σύστημα μεταφορών δεν βοηθά και πολύ στα κριτήρια αναζήτησης διαμερίσματος. 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΔΗΣΥ: Επίσημα στη μάχη για τις ευρωεκλογές - «Πρέπει να στείλουμε στην Ευρώπη τους καλύτερους εκπροσώπους»

ΔΗΣΥ: Επίσημα στη μάχη για τις ευρωεκλογές - «Πρέπει να στείλουμε στην Ευρώπη τους καλύτερους εκπροσώπους»

Στη σημερινή ειδική Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου, επικυρώθηκε το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top