ΕΛΛΑΔΑ

Bαρουφάκης: Τουίταρε το άρθρο του για τον Σόιμπλε από… την Αίγινα

Bαρουφάκης: Τουίταρε το άρθρο του για τον Σόιμπλε από… την Αίγινα

Την πεποίθησή του ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει η Ελλάδα να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη εκφράζει παραμονές του Eurogroup, με άρθρο του στον Guardian ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τουίταρε το άρθρο του από την Αίγινα όπου βρίσκεται, τη στιγμή που στη Βουλή είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την ελληνική πρόταση.
 
«Η Γερμανία δεν θα δείξει έλεος στον ελληνικό πόνο-έχει συμφέρον να μας διαλύσει», είναι ο τίτλος του άρθρου, στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν ο στόχος μας: ελάχιστα γνωρίζαμε, όταν ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις, ότι το Grexit θα μπορούσε να είναι ένας στόχος για ηγέτες της ευρωζώνης» 


«Το δημοσιονομικό δράμα της Ελλάδας κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα εδώ και πέντε χρόνια, για έναν λόγο: την πεισματική άρνηση των πιστωτών να προσφέρουν ουσιαστική ελάφρυνση χρέους. Γιατί, ενάντια στην κοινή λογική, ενάντια στην ετυμηγορία του ΔΝΤ και ενάντια στις καθημερινές πρακτικές τραπεζιτών που αντιμετωπίζουν δανειολήπτες με οικονομική δυσχέρεια, (οι πιστωτές) αντιστέκονται σε μια αναδιάρθρωση χρέους; Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με όρους οικονομικούς, γιατί εντοπίζεται βαθιά στις λαβυρινθώδεις πολιτικές της Ευρώπης» σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης στο άρθρο του.

«Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εξουσία τον περασμένο Ιανουάριο, και σαν να επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός μας ότι τα προγράμματα «διάσωσης» δεν είχε σε τίποτα να κάνει με τη διάσωση της Ελλάδας (και με οτιδήποτε έχει να κάνει με την οριοθέτηση της Βόρειας Ευρώπης), μια μεγάλη πλειοψηφία στο Eurogroup – κάτω από την κηδεμονία του Σόιμπλε – είχε υιοθετήσει το Grexit είτε ως προτιμώμενο αποτέλεσμα ή όπλο επιλογής εναντίον της κυβέρνησής μας» συνεχίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.


«Μετά την κρίση του 2008/9, η Ευρώπη δεν γνωρίζει πώς να ανταποκριθεί. Θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για τουλάχιστον την αποβολή μιας χώρας (δηλαδή, ένα Grexit) για να ενισχυθεί η πειθαρχία; Ή να στραφεί προς μια ομοσπονδία; Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα από τα δύο, το υπαρξιακό άγχος της πάντα αυξάνεται.

Ο Σόιμπλε είναι πεπεισμένος ότι όπως έχουν τα πράγματα, χρειάζεται ένα Grexit για να καθαρίσει ο αέρας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ξαφνικά, ένα μονίμως μη βιώσιμο ελληνικό δημόσιο χρέος, χωρίς το οποίο ο κίνδυνος ενός Grexit θα εξασθενούσε έχει αποκτήσει μια νέα χρησιμότητα για Σόιμπλε.

Πεποίθησή μου- με βάση μήνες διαπραγματεύσεων-είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει η Ελλάδα να εκδιωχθεί από την νομισματική ένωση για να εκφοβιστούν οι Γάλλοι και να αποδεχθούν το δικό του μοντέλο, της πειθαρχημένης ευρωζώνης» καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top