ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασθενής ΑμεΑ κατέβαινε στο ισόγειο για να βρει τουαλέτα – «Απαιτούμε τα αυτονόητα…η πολιτεία αδιαφορούσε»

Ασθενής ΑμεΑ κατέβαινε στο ισόγειο για να βρει τουαλέτα – «Απαιτούμε τα αυτονόητα…η πολιτεία αδιαφορούσε»

Απαράδεχτη φαίνεται να είναι η κατάσταση σε ορισμένα νοσηλευτήρια και διαγνωστικά κέντρα αφού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», δεν διαθέτουν κλίνες με τον απαραίτητο μηχανισμό για ασθενείς ΑμεΑ ούτε και εξεταστικά κρεβάτια που να είναι προσβάσιμα.

Ο  πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, μιλώντας στον «Φιλελεύθερο», τόνισε ότι «η εισαγωγή σε ένα νοσηλευτήριο μπορεί να ταλαιπωρήσει και να εξευτελίσει έναν άνθρωπο επειδή ο θάλαμος ή το δωμάτιο στο οποίο έχει εισαχθεί δεν είναι προσβάσιμο σε άτομο παραπληγικό ή τετραπληγικό ή άτομο με βαριά κινητική αναπηρία ή έστω ένα ηλικιωμένο άτομο το οποίο χρησιμοποιεί τροχοκάθισμα. Αυτό επειδή το νοσηλευτήριο δεν διαθέτει κλίνες με τον απαραίτητο μηχανισμό ή επειδή το εξεταστικό κρεβάτι δεν είναι προσβάσιμο και δυστυχώς, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί και κάποιο ατύχημα».

«Η προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας πρέπει να διασφαλίζεται για όλους τους ασθενείς, τα παράπονα που λαμβάνουμε καθημερινά είναι πολλά», πρόσθεσε.

«Δεχθήκαμε παράπονο από ασθενή που θα υποβαλλόταν σε επέμβαση σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο αλλά κατά την εισαγωγή του διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε δωμάτιο με τουαλέτα που να είναι προσβάσιμο σε άτομα με τροχοκάθισμα. Τέτοια τουαλέτα υπήρχε μόνο στο ισόγειο και αυτή, δεν διέθετε ούτε καν χειρολαβή, Αντιλαμβάνεται κάποιος εύκολα το τι σήμαινε αυτό για τον ασθενή. Ήταν υποχρεωμένος να κατεβεί στο ισόγειο για να εξυπηρετηθεί επειδή το δωμάτιο του δεν διέθετε την απαραίτητη υποδομή».

Μεταξύ άλλων, ο κύριος Λαμπριανίδης σημείωσε ότι «είναι απαράδεκτο οι υπηρεσίες υγείας να μην προσφέρονται υπό συνθήκες πλήρους προσβασιμότητας κτηρίων και εξοπλισμού, υποστηρίζοντας ότι «αυτό θα έπρεπε να είναι προαπαιτούμενο και από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος οφείλει να διασφαλίσει ότι οι πάροχοι με τους οποίους είναι συμβεβλημένος, εξυπηρετούν όλους τους ασθενείς με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της οργάνωσης παραπληγικών έκανε αναφορά και στην ανυπαρξία ειδικών στρωμάτων αέρος, «για την πρόληψη των κατακλίσεων (πληγές που δημιουργούνται στο σώμα σε περίπτωση παρατεταμένης ακινησίας)».

«Τα ειδικά στρώματα πρέπει να υπάρχουν σε όλους τους θαλάμους στα νοσηλευτήρια σε ποσοστό 5% του συνόλου των κρεβατιών. Αυτά τα στρώματα είναι απαραίτητα για πρόληψη κατακλίσεων σε όλα τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες ψηλού κινδύνου όπως παραπληγικά/τετραπληγικά άτομα με απώλεια αίσθησης στο σώμα τους, ηλικιωμένους κ.α.», είπε συγκεκριμένα.

«Δυστυχώς ακόμα και σήμερα, είμαστε υποχρεωμένοι να απαιτούμε τα αυτονόητα», ανέφερε.

«Φανταστείτε τι θα συζητάμε σε περίπτωση που ένα άτομο με αναπηρίες τραυματιστεί κατά τη μεταφορά του από το τροχοκάθισμα σε μια κλίνη που δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό. Θα προσπαθούμε να επιρρίψουμε, να αποδώσουμε ευθύνες, και θα ψάχνουμε να βρούμε ποιος ευθύνεται για την ανυπαρξία απαραίτητης υποδομής. Αυτά τα ζητήματα υπάρχουν και τα συζητάμε επειδή η πολιτεία τα προηγούμενα χρόνια αδιαφορούσε», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, έχει κάνει την παρέμβαση της προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας από τον περασμένο Απρίλιο, χωρίς ωστόσο να τύχει μέχρι σήμερα ανταπόκρισης. Χθες, η Οργάνωση επανήλθε αποστέλλοντας νέα επιστολή στον ΟΑΥ, με κοινοποίηση αυτή τη φορά στον Επίτροπο Εποπτείας του ΓεΣΥ.

Στην επιστολή της η Οργάνωση Παραπληγικών, καταγράφει και την υποδομή αλλά και τον εξοπλισμό που πρέπει να διαθέτουν νοσηλευτήρια και διαγνωστικά κέντρα, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής και ασφαλής εξυπηρέτηση ατόμων που βρίσκονται σε τροχοκάθισμα.

Σύμφωνα με την ΟΠΑΚ πρέπει να υπάρχουν:

- Χώρος στάθμευσης ΑμεΑ πλησίον της εισόδου του κτηρίου

- Προσβάσιμη είσοδος με κλίση ράμπας που να συνάδει με τις προδιαγραφές στη σχετική νομοθεσία

- Γερανάκι για μεταφορά ΑμεΑ από τροχοκάθισμα σε κρεβάτι

- Εξεταστικά κρεβάτια τα οποία να έχουν ρυθμιζόμενο ύψος με ηλεκτρικό μηχανισμό

- Αναρτήρα έλξης με χειρολαβή πάνω από τα κρεβάτια

- Πλάκα μεταφοράς από και προς το τροχοκάθισμα

- Τροχοκαθίσματα ντους/αποχωρητηρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top