Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαυρογιάννης: Φάρος των βασικών του επιδιώξεων το Ινστιτούτο Κύπρου

Μαυρογιάννης: Φάρος των βασικών του επιδιώξεων το Ινστιτούτο Κύπρου

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί επίσκεψη του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη, στο Ινστιτούτο Κύπρου, όπου ενημερώθηκε για τα επιτεύγματά του τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι αυτό «ενσαρκώνει ό,τι καλύτερο μπορεί να έχει αυτός ο τόπος» στους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας, της τεχνολογίας.

Κατά την επίσκεψή του στον χώρο του Ινστιτούτου, ο κ. Μαυρογιάννης έγινε δεκτός από μέλη της διοίκησής του, εκφράζοντας τη συγκίνησή του καθώς μεταξύ αυτών βρίσκονταν παλιοί γνώριμοι και συνεργάτες. Μετά την παρουσίαση του έργου του Ινστιτούτου, ακολούθησε ξενάγηση σε κάποια από τα εργαστήρια του και γνωριμία με το έργο τους.

Ο κ. Μαυρογιάννης ενημερώθηκε για τη διαρκή ανάπτυξη του Ινστιτούτου Κύπρου, ενώ τονίστηκε η ερευνητική του δραστηριότητα στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού κ.α., έγινε ειδική αναφορά στη συμμετοχή του Ινστιτούτου στην περιφερειακή δράση της Κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή, και επισημάνθηκε ότι αρκετές ερευνητικές υποδομές του ανήκουν σε δίκτυα ευρωπαϊκών υποδομών.

Συνομιλώντας με τα μέλη της διοίκηση του Ινστιτούτου, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι παρακολουθούσε τις πρώτες προσπάθειες για ίδρυση του Ινστιτούτου, όταν «το κύριο μέλημα και ζητούμενο ήταν να είναι το Ινστιτούτο πρωτοποριακό και να μπορεί να συμβάλει έμπρακτα στις ανάγκες της έρευνας στην Κύπρο, στην Ευρώπη και στον κόσμο, σε μια εποχή πριν ακόμα μπει η Κύπρος στην ΕΕ». Πρόσθεσε, δε, ότι «το Ινστιτούτο Κύπρου, μέχρι και σήμερα, παραμένει ο φάρος του τι είναι για εμάς η βασική μας επιδίωξη».

Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε μία πρόσφατη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην πράσινη γραμμή, όπου αισθάνθηκε υπερηφάνεια ακούγοντας τους Ευρωπαίους εταίρους να σημειώνουν ότι «αυτό το πρότζεκτ έχει μέλλον γιατί θα συμμετάσχει και θα βοηθήσει το Ινστιτούτο Κύπρου». Ο κ. Μαυρογιάννης ζήτησε να ενημερωθεί συνολικά για το έργο του Ινστιτούτου και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ικανότητά του να προσελκύει τη συνεργασία σημαντικών ξένων ερευνητών, παρά το σχετικά μικρό του μέγεθος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή, ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη αυτή, λέγοντας ότι για τον ίδιο, το Ινστιτούτο Κύπρου «εκφράζει και ενσαρκώνει ό,τι καλύτερο μπορεί να έχει αυτός ο τόπος, από πλευράς μέλλοντος στους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας, της τεχνολογίας, της παγκόσμιας διάκρισης σε αυτούς τους τομείς και πολλούς άλλους».

Στη συνέχεια, συνεχάρη τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου, Κώστα Παπανικόλα, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου, Πέτρο Καρεκλά, και όλους τους άλλους συνεργάτες τους «και όσους συμμετέχουν σε αυτή τη σπουδαία περιπέτεια, που βάζει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη», ενώ εξέφρασε την ελπίδα αυτή η ξενάγηση στο Ινστιτούτο να αποτελέσει τη βάση για πολύ δυνατούς δεσμούς. «Γιατί αυτή η περιπέτεια, για εμάς είναι ακριβώς και το επίκεντρο του δικού μας οράματος για τον τόπο μας. Προσβλέπω σε συνέχιση αυτής της πολύ στενής συνεργασίας», όπως ανεφερε κλείνοντας ο κ. Μαυρογιάννης.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Παπανικόλας, είπε ότι με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα της έρευνας, της καινοτομίας, της ανώτατης εκπαίδευσης, και όπως αυτό εντάσσεται στο γενικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που μπορούμε να έχουμε για την Κύπρο. «Ακούσαμε με προσοχή και τις παρατηρήσεις του κ. Μαυρογιάννη και πραγματικά προσβλέπουμε, όπως ακούσαμε από κοινού, ότι οι τομείς αυτοί αποτελούν και τον άξονα του μέλλοντος μας στην Κύπρο», κατέληξε.

Ο Πέτρος Καρεκλάς εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά, γιατί «φιλοξενείται σήμερα στο Ινστιτούτο Κύπρου ο αγαπητός Ανδρέας Μαυρογιάννης, υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας». Τόνισε ότι τα επιτεύγματα του Ινστιτούτου στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία, συνιστούν χρήσιμα εργαλεία για οποιονδήποτε πολιτικό και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο κ. Μαυρογιάννης θα αποκομίσει εντυπώσεις που θα τον βοηθήσουν στο έργο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Χρυσό» το χαρτί υγείας: Ο λόγος που ανέβηκε απότομα η τιμή του κατά 17,4% σε ένα μήνα

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το σχέδιο – Ο αριθμός των αιτήσεων, τα κριτήρια και η παρεξήγηση

Αυτά είναι τα δρομολόγια των λεωφορείων σε Λευκωσία και Λάρνακα που αναβάλλονται - Πίνακες

«Ενοίκιο έναντι δόσης»: Διαθέσιμη από σήμερα η αίτηση - Όλες οι πληροφορίεςΣε εξέλιξη η συνεδρία στη Βουλή για τις εκποιήσεις - Ποιες οι αντισυνταγματικές πρόνοιες

Σε εξέλιξη η συνεδρία στη Βουλή για τις εκποιήσεις - Ποιες οι αντισυνταγματικές πρόνοιες

Ενώπιον της κοινής συνεδρίας με την κοινοβουλευτική επιτροπή νομικών συνεχίζεται στην επιτροπή οικονομικών της βουλής, η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, το οποίο θα οδηγηθεί ενώπιον της ολομέλειας της βουλής, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top